back to top
2024. május 03. 15:29
KezdőlapMotoGPMarc Márquez is belátta utólag, hogy kár volt elengedni Dani Pedrosa kezét?

Marc Márquez is belátta utólag, hogy kár volt elengedni Dani Pedrosa kezét?

Dani Pedrosa 2019 tavaszán kezdett Red Bull KTM-nél tesztpilótaként. Korábbi csapattársa, Marc Márquez most elismerő szavakkal illette honfitársát.

A Red Bull KTM tesztpilótája, Dani Pedrosa múlt szombaton és vasárnap is a negyedik helyet szerezte meg Misanóban. A Honda Racing Corporation nem tudta szerződtetni a hamarosan 38 éves spanyolt tesztpilótának a Repsol Hondától való távozása után. Cserébe a spanyol a következő évben a KTM RC16-ot kezdte el győztes motorkerékpárrá formálni. Pedrosa már a 2021-es szabadkártyás nevezésével is lenyűgözte a többi versenyzőt, a spielbergi 10. helyezéssel. 2023 áprilisának végén a két jerezi futamon a 6. és 7. helyet szerezte meg.

Marc Márquez mai szemmel nézve sajnálja, hogy egykori csapattársát (Pedrosa 2006-tól 2018 végéig a Repsol Hondánál versenyzett) annak idején nem győzte meg a Honda, hogy tesztpilótaként folytassa, pedig a spanyol 31 MotoGP-győzelemmel tündökölt, háromszor végzett második helyen a világbajnoki tabellán, élete eddigi 298 GP-szereplése során összesen 153 dobogós helyezést ért el, megnyerte a 125 köbcentis és két alkalommal a 250 köbcentis világbajnokságot.

Lorenzo: A Honda sokkal előrébb tartana, ha Pedrosa lenne a tesztpilótájuk

„Mindenesetre eddig Dani a legjobb tesztpilóta, ő a leggyorsabb és a legpontosabb megjegyzéseket is ő teszi a motorral kapcsolatban. Nagyon érzékeny a motorra, pontosan tudja, hogy mi kell ahhoz, hogy gyorsabb legyen” ─ nyilatkozta Marc Márquez.

„Ugyanakkor hangsúlyoznom kell: Lehetsz a legjobb tesztpilóta, de ha nincsenek megfelelő mérnökök a fejlesztési osztályon, akiknek megfelelő válaszaik vannak az észrevételeidre, akkor lehetetlen jobbá tenni a motort. Láthatjuk, az Aprilia és a Ducati is épített versenyképes motorokat, Pirro és Savadori és más tesztpilóták a múltban. Jó versenyzők, de nem olyan kiemelkedően tehetségesek, mint Dani Pedrosa. Egy tesztcsapatban természetesen fontos szerepet játszik a versenyző, de még fontosabbak a mérnökök, akik az információkból levonják a megfelelő következtetéseket.”