back to top
2024. május 21. 16:44
KezdőlapMotoGPFranco Morbidelli váltaná Zarcót a Pramacnál?

Franco Morbidelli váltaná Zarcót a Pramacnál?

A SPEEDWEEK.com értesülései szerint Franco Morbidelli veszi át Johann Zarco helyét a Pramacnál, hivatalos bejelentés azonban még nincs.

A Ducati Corse-nál még júniusban is az volt a szándék, hogy a két MotoGP-s topcsapat, a Lenovo és a Prima Pramac személyi állományát változatlanul hagyják 2024-re Bagnaia és Bastianini, valamint Martín és Zarco személyében. A Ducati sportigazgatója, Paolo Ciabatti a SPEEDWEEK.com-nak nyilatkozva világossá tette, hogy Zarco franciaként értékes nagykövete mind a Ducatinak, mind a Pramacnak, ráadásul a világbajnokság negyedik helyezettje, és 19 MotoGP-pódiumot tudhat magáénak.

A Ducati azonban azt is tudta, hogy Zarco 33 évesen nem rendelkezik az olyan fiatal sztárok, mint Bagnaia, Martín, Bastianini és Bezzecchi, következetességével, és még nem nyert MotoGP-futamot. Ezért utasították el az új kétéves MotoGP-szerződésre vonatkozó kérését. A Ducati már korábban is fontolgatta Zarco átigazolását a Gresinihez, ha Bezzecchi a Pramachoz csatlakozik, és ott kap egy GP24-et.

Rossi elmondta, melyik csapatnál látná szívesen a Yamahától távozó Morbidellit

Bezzecchi aztán Spielbergben bejelentette, hogy 2024-ben is a Mooney Ducati színeiben fog versenyezni. Ekkor Marc Márquez még opció volt a Pramac számára, így azt a helyet a Ducati Corse-nál nyitva tartották, és titokban Franco Morbidelli számára tartották fenn, akit 2024-ben a hatszoros MotoGP-győztes Álex Rins vált majd a gyári Yamaha csapatnál.

A 28 éves Morbidelli tehát egyike lehet annak a négy VR46 Riders Academy védencnek, akik a következő szezonban a Ducati színeiben versenyeznek majd a királykategóriában. Morbidelli 2017-ben megnyerte a Moto2-es világbajnokságot a Marc VDS-nél, majd 2018-ban ott versenyzett a egy Honda RC213V-vel versenyzett a MotoGP-ben, 2019-re pedig Fabio Quartararóval együtt az új Petronas Yamaha csapathoz igazolt. Ott élte legjobb szezonját 2020-ban három MotoGP-győzelemmel és az összesített második hellyel.

Hivatalos: Morbidelli távozik a Yamahától

2021 júniusában a holland TT után térdsérülés miatt meg kellett műteni, és mivel a Yamaha 2021 augusztusában elvált Viñalestől, Morbidelli a Monster Yamaha gyári csapatában kapott helyet, ahol Quartararo ekkorra már jó úton haladt a bajnoki cím felé.

A 2021-es világbajnokságot a 17. helyen zárta (47 pont), és 2022-ben sem végzett a 19. helynél előrébb (42 pont). Az olasz jelenleg 68 ponttal a világbajnokság tizenkettedik helyén áll, közvetlenül francia csapattársa mögött. Misanóban a sprintben és vasárnap a 18. és a 15. helynél nem végzett előrébb.

A Yamaha Motor Racing felajánlotta Morbidellinek azt is, hogy 2024-re helyet kap a gyári Superbike-csapatban Toprak Razgatlıoğlu  utódjaként. Az olasz azonban visszautasította, mert a MotoGP-ben szeretné helyreállítani megkopott hírnevét egy versenyképes motoron.