back to top
2024. május 02. 16:10
KezdőlapMotoGPLorenzo: A Honda sokkal előrébb tartana, ha Pedrosa lenne a tesztpilótájuk

Lorenzo: A Honda sokkal előrébb tartana, ha Pedrosa lenne a tesztpilótájuk

A 2019-ben visszavonult ötszörös spanyol világbajnok Jorge Lorenzo úgy véli, hogy a Honda jobb helyzetben lenne a MotoGP-ben, ha megtartotta volna Dani Pedrosát. A királykategória legjobb tesztpilótájának tartott versenyző az egyik oka annak, hogy a KTM komoly vetélytárssá vált a Ducati és az Aprilia számára.

Múlt hétvégén a San Marinó-i Nagydíjon, szezonbeli második szabadkártyás versenyén Pedrosa elképesztő formában teljesített, és két negyedik helyet szerzett csapatának a sprint-, illetve a főversenyen. A spanyol mindkét futamon éppen lemaradt a dobogóról, mindössze néhány tizeddel végzett a világbajnoki tabellát vezető Francesco Bagnaia mögött.

Pedrosa 2018 végén felhagyott az állandó jellegű versenyzéssel, és távozott a Hondától. Honfitársa, Jorge Lorenzo váltotta, aki mindössze egy szezont teljesített a japán márkánál, mielőtt befejezte karrierjét.

Lorenzo úgy érzi, sokat segíthetett volna a Hondán, ha Pedrosát megtartották volna. „Ugyanolyan feltételek mellett, amelyekkel a Honda az elmúlt négy-öt évben szembesült, beleértve [Marc] Márquez sérülését is, biztos vagyok benne, hogy sokkal előrébb tartanának, ha Dani lenne a tesztpilótájuk” – nyilatkozta a DAZN-nak.

A Honda jelenleg története legnehezebb időszakát éli a MotoGP-ben, annak ellenére, hogy olyan ászpilóták ülnek a gyári motorjaikon, mint Márquez és Joan Mir.

Bagnaia elmondta, miben tartja Pedrosát a világ egyik legjobbjának

Pedrosa pályafutása során többször képes volt legyőzni Márquezt, abszolút egyenrangú versenytárs, amit nagyon kevesen mondhatnak el magukról. A szeptemberben 38 éves spanyolt a valaha volt legjobb királykategóriás versenyzőnek tartják azok közül, akiknek nem sikerült világbajnoki címet nyerniük.

Lorenzo el volt ragadtatva a Misanóban elért eredményeitől: „Óriási érdemeket szerzett pályafutása során. Még soha nem láttam, hogy egy ilyen kis méretű versenyző ennyi győzelmet arasson a MotoGP-ben. Ez még soha nem fordult elő, ami megmutatja, hogy ki kellett fejlesztenie egy technikát, hogy ezt elérje.”

„Technikai fronton és [a motor] érzésének terén Pedrosa egyaránt nagyon érzékeny versenyző, aki sokat segít abban, hogy megértsük, mi az, ami jól vagy rosszul működik a motoron – tette hozzá Lorenzo. – Ezt bebizonyította a KTM-nél, a Honda pedig sokat veszített, amikor távozott.”