back to top
2024. május 09. 08:07
KezdőlapMotoGPKészülőben a szenzáció: Marc Márquez elhagyja a Hondát?

Készülőben a szenzáció: Marc Márquez elhagyja a Hondát?

Sajtóértesülések szerint Marc Márquez meghozta a döntését a 2024-es évvel kapcsolatban. A nyolcszoros világbajnok állítólag év végén elhagyja a Hondát, és egy évre a Gresini Ducatihoz szerződik.

A Marc Márquez jövőjét érintő kérdés hosszú ideje foglalkoztatja a MotoGP közösségét, és könnyen lehet, hogy hamarosan megszületik a válasz. Bár a spanyol versenyző 2024-ig rendelkezik szerződéssel a Hondánál, ő maga sem volt biztos benne, hogy ezt ki akarja tölteni. Az Indiai Nagydíj helyszínén úgy fogalmazott, hogy nincsenek hírei ezzel kapcsolatban, ám nem kizárt, hogy valójában vannak fejlemények.

Az olasz Sky ugyanis arról számolt be, hogy a 30 éves pilóta meghozta a döntést, és év végén el akarja hagyni a Hondát. Jövőre pedig Ducatin fog ülni, igaz, nem az aktuális Desmosedicit fogja vezetni, hiszen a Gresinihez igazol, amely az idei évhez hasonlóan az előző motort kapja meg az olasz gyártótól, vagyis Márquez a 2023-as versenygépen fog ülni.

Az olasz portál azt is hozzátette, hogy lényegében már csak egy tényező akadályozza meg a feleket, hogy aláírják a szerződést, és be is jelentsék azt. Tekintve, hogy a Hondával kötött kontraktust ez esetben fel kellene bontani, a két félnek meg kéne egyeznie abban, hogy ezt milyen körülmények között teszik meg.

Könnyen lehet, hogy napokon belül hivatalosan is bejelentik Márquez átigazolását, hiszen jövő héten Japánba, a Honda hazájába látogat a mezőny. Amennyiben már sikerül megegyezniük, akkor már a hétvége előtt jöhet a közlemény, és Motegiben kvázi elbúcsúztathatják a legsikeresebb versenyzőjüket, még ha utána még lesz is hátra hat futam. Persze az is elképzelhető, hogy ott fognak megegyezni a távozásról, ez esetben a következő hétre várható a hír.

Marc Márqueznek nincsenek illúziói, így úgy döntött, kevesebbet kockáztat

„Úgy vélem, Japán lesz az, ahol a felek elárulják nekünk, hogy elválnak – írta Ricard Jové, a DAZN kommentátora az X-en. – Ha pedig ez nem így lesz, és Marc marad, akkor talán csak azért, mert jogilag nincs más választása. Szerintem ugyanis már napok óta nem hisz a Honda projektjében.” Ami az esetleges jogi hercehurcát illeti, a japánok aligha gördítenek komoly akadályokat, hiszen Alberto Puig, a gyári istálló csapatfőnöke nemrég elmondta, hogy nem akarnak olyan pilótákkal dolgozni, akik nem érzik jól magukat náluk.

Márquezzel kapcsolatban időről időre felröppentek pletykák. Korábban a KTM tűnt valamennyire komolynak, és nem kizárt, hogy valóban ott fog kikötni, de csak 2025-ben, mivel jövőre nem lesz elég motorjuk. Erre utal az is, hogy az információk szerint csupán egyéves szerződést fog aláírni a Gresini Ducatival, és emiatt nem ment a Pramachoz, amely állítólag két évet kínált neki.

Amennyiben az értesülések beigazolódnak, úgy Márquez ismét egyazon csapatnál fog versenyezni öccsével, Álex Márquezzel. Ez 2020-ban már megtörtént, de csupán egy futam erejéig, hiszen az idősebbik testvér súlyos sérülést szenvedett a Spanyol Nagydíjon, aminek következtében a szezon hátralévő részét ki kellett hagynia. Fivére pedig 2021-re az LCR Hondához került.