back to top
2024. május 02. 11:35
KezdőlapMoto3Masià sima győzelme és egy drámai utolsó kör után hihetetlenül szoros lett...

Masià sima győzelme és egy drámai utolsó kör után hihetetlenül szoros lett a Moto3-as bajnokság

Jaume Masià nyerte az indiai Nagydíjat a Moto3-as kategóriában, megelőzve Toba Kaitót és Szaszaki Ajumut. Utóbbi az utolsó körben ütközött csapattársával, így az első három helyezettet mindössze 1 pont választja el a tabellán.

A Moto3-as versennyel kezdődött az Indiai Nagydíj vasárnapja. A pole pozíciót Jaume Masià szerezte meg esős körülmények között, miután 2:09.336 másodperces körének köszönhetően 727 ezreddel megverte Matteo Bertellét. A harmadik helyet Szaszaki Ajumu szerezte meg, ami pedig a többi olyan pilótát illeti, akiknek volt esélyük a futam után átvenni a vezetést a tabellán, a hosszú körös büntetéssel sújtott Deniz Öncü a tizenegyedik, David Alonso a tizennyolcadik helyről várhatta a piros lámpák kialvását. Ennél is rosszabbul járt a listavezető Daniel Holgado, aki a Q2-be sem jutott be, így csupán a tizenkilencedik pozíció lett az övé.

Masià jól kapta el a rajtot, és megőrizte a vezetést, Szaszaki pedig maradt a második. A harmadik helyre Diogo Moreira jött fel, míg hátrébb Alonso és Holgado is remekül rajtolt: előbbi a tizenharmadik, utóbbi a kilencedik helyen fejezte be az első kört. A bajnoki éllovas azonban aztán belekeveredett egy kalamajkába, és kicsit visszaesett,

A 2. kör elején Joel Kelso bukott, és kiesett a versenyből. A futamon élen álló kettős időközben némileg elhúzott a többiektől, és közel 1 másodperces előnyt alakítottak ki. Bertelle visszatért a harmadik helyre, ám a 4. kör elején az 1-es kanyarban elcsúszott. A harmadik helyet azonban nem Moreira, hanem Toba Kaitó örökölte meg, a brazil pilótát pedig Collin Veijer is megelőzte.

Az első két helyezett előnye ekkor már több mint 2 másodperc volt Szaszaki viszont nem szakadt le riválisáról. A 6. körben Veijer Tobát is megelőzte, így feljött a harmadik pozícióba. A 7. körre Alonso már az ötödik, Holgado pedig a hatodik helyen állt, ám több mint 1 másodperc volt a hátrányuk Tobával szemben. Öncü ellenben nem tudott visszazárkózni a büntetés letöltése után, és csak a tizenkilencedik pozíciót foglalta el.

Holgado és Alonso aztán helyet cseréltek, de a hátrány nagyon megnőtt. Öt körrel a vége előtt Scott Ogden esett el, és Szuzuki Tacukinak szintén el kellett esnie ahhoz, hogy ne gázolja el ellenfelét. Hatalmas szerencse volt, hogy a motor pont elkerülte a brit versenyzőt, így mindkét érintett megúszta az incidenst komolyabb következmények nélkül.

Az utolsó körökben Szaszaki nagyon leszakadt Masià-ról, és a második helyet kellett védenie Veijerrel és Tobával szemben. Három körrel a vége előtt azonban nem őt előzték, hanem a Squadra Corse pilótája utasította maga mögé a holland motorost. Az utolsó előtti körben azonban honfitársa mellett is elment, aki viszont sikeresen visszatámadott.

Az utolsó kör aztán óriási csatát hozott, és végül nem is maradt mindenki motoron: a két Husqvarna ugyanis ütközött, aminek Veijer látta kárát, így Toba lett a második, Szaszaki a harmadik. A közel 5 és fél másodperccel nyerő Masià emiatt nem vette át a vezetést a tabellán, hiszen holtversenyben állnak az élen a negyedik helyen végző Holgadóval, de utóbbinak több győzelme van. Szaszaki jelen állás szerint 1 ponttal marad el tőlük, de könnyen lehet, hogy büntetést kap a csapattársával történt ütközésért.

A Moto3-as Indiai Nagydíj végeredménye