back to top
2024. május 02. 22:44
KezdőlapSuperbikeAz élről bukó Bautista még csak nem is a határon motorozott

Az élről bukó Bautista még csak nem is a határon motorozott

Álvaro Bautista elárulta, az első bukása előtt nem a határon ment, a másodiknál viszont igen. Ezzel együtt magára vállalta a felelősséget, és hangsúlyozta, tanulni kell a hibákból.

Álvaro Bautista nem szerzett pontot a Superbike-világbajnokság aragóniai fordulójának első versenyén. Pedig a spanyol versenyző könnyedén nyerhetett volna, ám kétszer is bukott. Először az élen haladva esett el, amikor már kezdett magabiztos előnyt kialakítani, majd pedig az utolsó körben, amikor már csupán néhány pontért küzdött. „Ez része a játéknak, a pozitív dolgokat kell magammal vinnem – értékelt a média néhány képviselőjének. – Kár, hogy eldobtam ezt a futamot. Nyomtam, mint mindig, de amikor irányt váltottam, az kicsit sok volt. Az én hibám, igyekszem tanulni belőle.”

A Ducati pilótája a második helyről indult, és bár a pole pozícióból induló Jonathan Rea jól kapta el a rajtot, a címvédő legyorsulta őt, és az 1-es kanyarban már ő vezetett. A brit versenyző és a mögötte haladó Toprak Razgatlıoğlu csupán néhány körig tudták tartani a tempót, aztán a címvédő fokozatosan elhúzott. A 6. körben azonban senkitől sem zavartatva elesett, aminek láttán sokak fejében megjelenhetett 2019 emléke, amikor Bautista szintén megállíthatatlan volt az idény első részében, a végén viszont nem ő örülhetett.

Bautista hatalmasat hibázott, de a Ducati-öröm mégsem maradt el Aragónban

„Tanulnom kell, és vissza kell állnom – fogalmazott. – Mindig az a cél, hogy ne ismételjük meg a hibákat. Az a különbség 2019-hez képest, hogy akkor még nem éreztem annyira jól magam a motoron, mint most. Akkor nem én voltam a legerősebb a mezőnyben, most viszont nagyon magas szinten állunk, és rendkívül erősek vagyunk, különösen a versenyeken. Hihetetlen, hogy még harmincnyolc évesen is annyi mindent kell tanulnom. Nem száz százalékon motorozom, hanem kilencvenötön, így nem számítottam erre a bukásra. Nem csináltam semmi különöset vagy valami teljesen mást, egyszerűen megtörtént. Vasárnap jobban oda kell figyelnem ebben a kanyarban.”

Bautista ugyan visszaállt a versenybe, de körülbelül 26 másodpercet bukott, és a huszonkettedik helyre esett vissza. Azonban néhány pontot még így is elcsíphetett volna, hiszen a hajrában megelőzte az addig a tizenötödik helyen haladó Dominique Aegertert, majd Loris Bazt is megtámadta, ám ekkor ismét elesett.

„Az első esésem után a fékkarom már nem volt a helyén, a lábtartó pedig csak egy csonk volt – magyarázta. – Ez nem volt ideális. Megpróbáltam megelőzni Bazt a féktávon, és azt hittem, talán még [Michael] van der Markot is utolérem. Befordultam a kanyarba, az első gumi már a határon volt, és ennek a kombinációja vezetett a kicsúszáshoz. Ennél a balesetnél sokkal inkább a határon voltam, mint az elsőnél. Keményebben nyomtam, mint kellett volna.”

Bautista a szezon során harmadik alkalommal nem jutott el a kockás zászlóig, és ennek mindannyiszor bukás volt az oka. Először az indonéziai Superpole versenyt nem fejezte be (az első öt fordulóban ez volt az egyetlen futam, amelyet nem nyert meg), majd az imolai hétvége második versenyén bukott közvetlenül a rajt után.

„Indonézia nem számít, mert az ideális ív mellett nagyon sz*r volt a pálya – hangsúlyozta. – Az imolai és az itteni bukásnak nagyon különböző okai voltak, tisztában vagyok vele, hogy melyik miért történt. Nem akarom újra elkövetni ezeket a hibákat, de az ember soha nem hagyja abba a tanulást. Lehet, hogy a jövőben más okból fogok bukni.”

Bautista egyetlen szerencséje, hogy Michael Ruben Rinaldi nyerte a futamot, Razgatlıoğlu pedig csak második lett, így 32 helyett 37 pontra csökkent a különbség kettőjük között. Ez továbbra is akkora, hogy a gyári Ducati versenyzőjének elég a második hely a hátralévő futamokon, de alighanem most riválisa van lélektani fölényben.

„Amikor az ember úgy érzi, minden elveszett, már nem érzi a nyomást, és gyorsabban vezet – utalt a török versenyző helyzetére. – Most talán újra érzi a nyomást, mert azt gondolja, hogy még utolérhet engem. Nem tudom, csak a magam nevében beszélhetek. Nem nézem a bajnokságot, illetve a pontokat. Minden nap próbálok jobb versenyzővé válni. Most eldobtam egy futamot, [de] semmit nem fogok változtatni a mentalitásomon vagy a hozzáállásomon.”