back to top
2024. május 01. 12:52
KezdőlapMoto2Tömegbukás és piros zászló után Acosta újabb sima győzelmével tovább növelte előnyét

Tömegbukás és piros zászló után Acosta újabb sima győzelmével tovább növelte előnyét

Pedro Acosta nyerte az Indiai Nagydíjat a Moto2-es kategóriában, így növelte előnyét a futamon is második helyen végző Tony Arbolino előtt. A futamot egy rajtbaleset miatt félbeszakították, a pole-ból induló Jake Dixon pedig kétszer is elesett.

A Moto3-as futam után a Moto2-esekkl folytatódott az Indiai Nagydíj vasárnapi napja. A felszáradó pályán zajló időmérőn Jake Dixon szerezte meg a pole pozíciót, miután 2:01.924 másodperces köre 32 ezreddel gyorsabbnak bizonyult Pedro Acostáénál. Mellőlük Sergio García indulhatott, míg a tabellán második helyen álló Tony Arbolino hetedikként várhatta a piros lámpák kialvását.

Masià sima győzelme és egy drámai utolsó kör után hihetetlenül szoros lett a Moto3-as bajnokság

Dixon jól kapta el a rajtot, ám nem ő, hanem Alonso López fordult volna be elsőként, de annyira későn fékezett, hogy erre esélye sem volt. Ennek következtében Acosta átvette a vezetést, de nem sokáig vezetett, hiszen előbb Dixon, majd Arbolino is megelőzte, sőt, utóbbi a vezetést is átvette. Az 1-es kanyarban Jeremy Alcoba elmérte a féktávot, aminek következtében ő, valamint Celestino Vietti, Marcos Ramírez és Somkiat Chantra is bukott. A motorokat nem tudták időben eltakarítani, így piros zászlóval megszakították a körözést.

Az újraindítás után csupán 12 körös volt a verseny, hogy a MotoGP rajtja ne csússzon. A történtek Arbolinót sújtották a legjobban, ugyanis mindenki az eredeti rajtpozíciójából indult, így az olasz versenyző hiába vette át a vezetést. A mezőny tagjai közül egyedül Vietti volt az, aki nem tudott visszatérni a pályára. A balesetet okozó Alcoba pedig azzal a tudattal rajtolt el, hogy le kell töltenie egy hosszú körös büntetést.

 

Dixon megint jól rajtolt, de az 1-es kanyarban összeért Acostával, aminek következtében a spanyol pilóta a második, a brit az ötödik helyre esett vissza. A vezetést García vette át, majd Dixon egy pillanatra visszajött a harmadik pozícióba, de aztán ismét pozíciókat bukott. Hátrébb Sam Lowes, Arón Canet és Ogura Aj ütköztek össze, de mindenki tudta folytatni a versenyt.

Acosta hamar visszaelőzte honfitársát, akit az ismét jól rajtoló Arbolino is maga mögé utasított. A 3. körben aztán Dixon versenye véget is ért, de nem az ő hibájából, ugyanis López kiütötte őt, és a GasGas pilótája lent is maradt egy ideig. Igaz, a spanyol pilóta megúszta a büntetést, Dixon pedig némi várakozás után folytatni tudta a körözést.

A 4. körre Acosta előnye közel 2 másodpercre nőtt, de Arbolino is több mint 1 másodperccel vezetett Garcíával szemben. A Pons Wegow Los40 pilótáját Joe Roberts üldözte a harmadik helyért. Hátrébb aztán Dixon még egyszer, ezúttal teljesen egyedül bukott, majd feladta a küzdelmet.

Az első hármas között folyamatosan nőttek a különbségek, és Roberts sem tudta támadni Garcíát. Négy körrel a vége előtt Alcoba elesett, miután újabb hosszú körös büntetést kapott, mivel az elsőt nem töltötte le. Roberts aztán újra megközelítette riválisát, és az utolsó előtti körben maga mögé utasította.

Acosta nagyon simán nyert, ahogyan Arbolino második helye sem volt veszélyben. Az éllovas ezzel 39 pontra növelte előnyét riválisával szemben. A dobogó legalsó fokáért izgalmas csata zajlott, García és Roberts többször is oda-vissza előzgették egymást. Végül a spanyol pilótának nagyot kellett mentenie, így amerikai dobogó született. A végén még Nozane Kohta ütközött Rory Skinnerrel, de ez a pontok szempontjából nem számított.

Az Indiai Nagydíj Moto2-es futamának végeredménye