back to top
2024. május 18. 23:18
KezdőlapMotoGPQuartararo beszélt a Yamaha elnökével, és elárulta, min kell változtatni a siker...

Quartararo beszélt a Yamaha elnökével, és elárulta, min kell változtatni a siker érdekében

Fabio Quartararo elárulta, találkozott a Yamaha felső vezetésével, és elhangzott, hogy az előrelépéshez többet kell kockáztatni. A 24 éves versenyző szerint Motegiben nehéz lesz megismételnie az Indiában elért eredményt.

A hétvégén rendezik a Japán Nagydíjat, és ennek kapcsán arról szólnak a hírek, hogy Motegiben végleg eldőlhet Marc Márquez jövője. Azonban nem a Honda az egyetlen japán gyártó a mezőnyben, és nem a nyolcszoros világbajnok az egyetlen, aki nem elégedett jelenlegi motorjával. Fabio Quartararo és a Yamaha esetében hasonló a helyzet.

Persze fontos különbség, hogy a francia pilótáról nem jelentek meg olyan pletykák, hogy esetleg nem tölti ki a 2024-ig szóló szerződését. Abból a szempontból viszont egyértelmű a párhuzam, hogy ha a Yamaha nem vigyáz, könnyen elveszítheti világbajnokát. Most pedig itt volt a remek alkalom, hogy a gyártó felső vezetése legalább szavak szintjén meggyőzze Quartararót, aki úgy véli, jól sikerült a találkozó. Azt viszont hozzátette, hogy elsősorban tettekre van szükség.

„Tegnap volt alkalmam beszélni a Yamaha elnökével és a vezető mérnökökkel – nyilatkozta a hétvége előtti sajtótájékoztatón. – Rendkívül fontos számukra, hogy a jövőben sokkal több kockázatot vállaljunk, hogy jövőre jobb évünk legyen. 2024-re nézve ez fontos. Amiről beszéltünk, az bizalmas. Nagyon jól sikerült a találkozó, de ezek csak szavak. Most itt az ideje, hogy reagáljunk. Az a legfontosabb, hogy hogyan érzem magam a motoron. Éreznünk kell a fejlődést, és gyorsabbnak kell lennünk.”

Quartararo nem tudta hova tenni Martín furcsa mozdulatait, de kihozta a napból, amit lehetett

Bár Quartararo tavaly egészen a szezonzáróig harcban volt a világbajnoki címért, a Yamaha visszaesése már 2022 első fele óta érzékelhető. Mostanra odáig jutottak, hogy a 24 esztendős motoros több mint egy éve, a Sachsenringen aratta eddigi utolsó futamgyőzelmét, idén pedig csupán kétszer állhatott fel a dobogóra főfutamon, és mindkétszer kellett hozzá legalább egy esés.

Legutóbb pont a múlt heti Indiai Nagydíjon végzett a harmadik helyen, miután előbb Márquez, majd Francesco Bagnaia is bukott előtte. Ettől függetlenül kijelenthető, hogy a Yamaha az idén megszokottakhoz képest kifejezetten jól muzsikált a Buddh International Circuiten. A most következő fordulót illetően viszont Quartararo nem túl bizakodó.

„Nehéz lesz – utalt a motegi hétvégére 2021 MotoGP-világbajnoka, majd hozzátette, a pénteki edzésen sok minden eldőlhet. – Úgy kell nekivágnunk a hétvégének, hogy a legjobbunkat nyújtsuk. A legfontosabb, hogy péntek délután a legjobb tízben legyünk. A problémának több mint a fele ebből adódik. Meg kell próbálnom rögtön bejutni a Q2-be.”