back to top
2024. május 09. 05:43
KezdőlapMagyarokElhunyt Bálind Mátyás, a magyar motorsport legendája

Elhunyt Bálind Mátyás, a magyar motorsport legendája

96 éves korában meghalt Bálind Mátyás, a magyar motorsport legendás alakja. Versenyzői pályafutása során több magyar bajnoki címet nyert, a közutakon pedig egészen a közelmúltig aktív maradt szeretett Ducatiján.

97. életévében elhunyt Bálind Mátyás, a magyar motorsport egyik nagy alakja. Amellett, hogy a versenyzésben is nagy sikereket ért el, utána még rendkívül sokáig aktívan motorozott. A mindenki által csak Matyi bácsiként ismert legenda egészen a közelmúltig megjelent különböző eseményeken, ahol történeteivel is szórakoztatta a közönséget.

Bálind Mátyás 1927-ben született, majd a 30-as években ült először motoron. Első trófeáját 1949-ben nyerte, majd egészen 1957-ig motorozott versenyszerűen. Ezt követően azonban követte bátyját, és feleségével Jugoszláviába szökött, hogy aztán Ausztráliába disszidáljanak. Ott hat éven át éltek, és előfordult, hogy napi 15 órát dolgozott.

Miután visszatért Magyarországra, előbb állami cégeknél dolgozott, majd karosszérialakatos műhelyt alapított, ahova rengetegen jártak. Ezzel párhuzamosan ismét elkezdett versenyezni, és 1983-as visszavonulásáig többször is rendre ott volt a magyar gyorsaságimotoros-bajnokság élmezőnyében.

Műhelyét felesége 1992-es haláláig üzemeltette, de a motorozást utána sem hagyta abba. Köztudott, hogy a Ducati szerelmese volt, az olasz gyártó több modelljét is birtokolta. Egészen a közelmúltig, már bőven 90 éves kora felett is felült a gépre Baján vagy valamilyen rendezvényen, ahol az összegyűlt közönség élvezettel hallgatta a szavait.

Az alábbiakban a Dél-dunántúli Motoros Egyesület megemlékezése olvasható.