back to top
2024. május 12. 00:00
KezdőlapMotoGPIdén először lehet teljes a MotoGP mezőnye, de egy kérdőjel még maradt...

Idén először lehet teljes a MotoGP mezőnye, de egy kérdőjel még maradt a sérülteket illetően

Enea Bastianini, Álex Márquez, Luca Marini és Álex Rins is megkapta az orvosi engedélyt, így mind a négyen részt vehetnek az Indonéz Nagydíjon. Marco Bezzecchi viszont csak pénteken fog megérkezni a helyszínre.

A MotoGP állandó mezőnyének tagjai közül öt versenyzővel kapcsolatban sem volt teljesen biztos, hogy részt vehet-e a hétvégi Indonéz Nagydíjon. Enea Bastianini, Álex Márquez, Luca Marini és Marco Bezzecchi az elmúlt időszakban szenvedett sérülést, míg Álex Rins még júniusban került fel erre a listára. Az ötből négy pilóta azonban csütörtökön megkapta az orvosi engedélyt, hogy rajthoz állhasson.

Bastianini még a Katalán Nagydíjon törte el a bal belső bokacsontját, valamint kézközépcsontját, miután az általa okozott rajtbalesetben ő járt a legrosszabbul. Ennek következtében hazai pályán, Misanóban, valamint Indiában és Japánban sem lehetett ott. Bár Mandalikán már felülhet a motorra, több szempontból sem lesz ideális hétvégéje: egyrészt le kell töltenie az ütközésért kapott hosszú körös büntetést, másrészt egyébként sincs tökéletes állapotban.

„Végre visszatérek a pályára a csapatommal – nyilatkozta. – Nem hiányzott, hogy versenyeket kelljen kihagynom, amikor már kezdtem komfortosan érezni magam a Desmosedici GP-n. A műtét után viszont fontos volt, hogy szánjak néhány hetet arra, hogy a lehető legjobban felépüljek, még ha továbbra sem vagyok százszázalékos. Most nyugodtan kell újrakezdenünk, és az utolsó futamokat annak szenteljük, hogy minél hamarabb versenyképesek legyünk. Szóval nincsenek nagy elvárásaim a hétvégével kapcsolatban, csak a lehető legjobban szeretnék dolgozni a csapattal.”

Újabb sérülés a Ducatinál, a MotoGP-tesztpilótát bajnoki riválisa ütötte ki a döntő futamon (videó)

Bastianini visszatérése azt jelenti, hogy Michele Pirro szolgálataira nincs szükség, ami nagy megnyugvást jelent a tesztpilóta számára, hiszen az olasz Superbike-bajnokság zárófordulóján ő is megsérült. Az ifjabbik Márquez szintén ott lehet a mezőnyben, miután az indiai időmérőn három bordáját is eltörte. Márkatársához hasonlóan számára sem az eredmény lesz a legfontosabb, hanem az, hogy felmérjék az állapotát.

Álex Márquez elárulta, van-e esély a hétvégi visszatérésére

Marini szintén zöld utat kapott az orvosoktól. Valentino Rossi féltestvére ugyancsak a Buddh International Circuiten sérült meg, csak éppen a sprintfutamon törte el a kulcscsontját. Rins pedig még Mugellóban szenvedett síp- és szárkapocscsonttörést, és bár a motegi hétvége pénteki napján ott volt a pályán, utána visszalépett. Az LCR Honda motorosa most ismét megpróbálkozhat a visszatéréssel.

Rossi csapata egy versenyzővel biztosan képviselteti magát Indonéziában

Az egyetlen versenyző, akivel kapcsoltban továbbra is kérdőjelek vannak, az Bezzecchi, aki a mezőny legfrissebb sérültje. Csapattársához hasonlóan szintén a kulcscsontját törte el egy edzésen elszenvedett baleset következtében. A MotoGP orvosai őt még nem tudták megvizsgálni, ugyanis Simon Pattersonnak, a The-Race.com szakírójának X-bejegyzéséből kiderült, hogy helyi idő szerint péntek reggelig nem fog megérkezni a helyszínre. Amennyiben  24 éves pilóta is ott lehet a mezőnyben, és  többiek is bírni fogják a hétvégét, idén első alkalommal rendezhetnek olyan futamot a MotoGP-ben, amelyen a mezőny minden állandó tagja szerepel.