back to top
2024. május 02. 11:12
KezdőlapMoto3Diogo Moreira első Moto3-as futamgyőzelmét szerezte, legnagyobb riválisa kétszer is büntetést kapott

Diogo Moreira első Moto3-as futamgyőzelmét szerezte, legnagyobb riválisa kétszer is büntetést kapott

Nem mindennapi izgalmakat tartogatott az indonéz forróságban megrendezett Moto3-as futam. A brazil, Diogo Moreira első futamgyőzelmét könyvelhette el, míg Daniel Holgado két hossz körös büntetést is kapott.

Jaume Masià számára nem is alakulhatott volna jobban az indonéz időmérő a Moto3-as kategóriában, hiszen a spanyol versenyző az első sor közepéről kezdhette meg a tikkasztó hőségben megrendezett futamot magyar idő szerint vasárnap kora reggel. A pálya hőmérséklete a rajt előtt 58 fok volt, ami egy valóban megterhelő versenyt vetített elő a mezőny tagjai számára.

A pole pozícióból induló Diogo Moreirának sikerült legjobban elkapnia a rajtot, Masià nagyon visszaesett, Ayumu Sasaki pedig a mezőny legvégén találta magát. Moreira egyáltalán nem lehetett nyugodt az élen, mivel mind Daniel Holgado, mint Colin Veijer megelőzte őt, Iván Ortolá pedig dupla hosszú körös büntetést kapott, mivel kiugrott a rajtnál.

Moreira a folyamatos előzések eredményeképp visszaesett az ötödik helyre. Sasaki a 20. helyen haladva több, mint egy tizeddel gyorsabb kört motorozott, mint az éllovas Holgado. A spanyol mögé honfitársa, Masià zárkózott fel, ám a Leopard versenyzőjének folyamatosan védekeznie kellett a mögötte érkező David Alonsóval szemben. Az egyetlen hölgy versenyző, Ana Carrasco óriási highside-ot produkált.

Masià 14 körrel a leintés előtt az élre állt, míg Sasaki folyamatosan zárkózott fel a 19. helyről. Lemaradása az élmenőhöz képest 6,3 másodperc volt. Az első bolyban folyamatos volt az átrendeződés, ismét Holgado haladt a vezető pozícióban.

Moreira vette át az üldöző szerepet Holgado mögött, majd Veijer és Masià érkezett. A brazil versenyző egy rendkívül látványos manőverrel, a zöld részről érkezve dobta be a motort Holgado elé, majd kettejük között oda-vissza előzések követték egymást. 7 körrel a vége előtt ismét Holgado vezette a futamot, az éllovas azonban kapott egy hosszú körös büntetést. Moreira eközben visszaesett a hetedik helyre.

A spanyol versenyző az első lehetőség alkalmával végre is hajtotta a büntetést, a 10. helyre sikerült visszaállnia. Masià örökölte meg a vezető pozíciót, de Alonso folyamatosan nyomás alatt tartotta a Leopard pilótáját.

Holgado több versenyzőt is maga mögé utasított egyszerre három körrel a verseny vége előtt, így feljött a hatodik helyre, abszolút nem vette vissza a lendületét, pár másodpercre még a vezető pozíciót is élvezhette ismét, ám újabb hosszú körös büntetést kapott.

Az utolsó kört Moreira kezdte meg az élen, Holgado azonban nem jött ki a büntetőívre, így a leintést követően időbüntetésre készülhetett. Folyamatos volt az átrendeződés az élmezőnyben, de Moreirától senki nem tudta elvenni a győzelmet.

A futam végeredménye: