2024. április 28. 08:02
KezdőlapMotoGPViñales elárulta, miért zuhant vissza az élről a negyedik helyre a sprint...

Viñales elárulta, miért zuhant vissza az élről a negyedik helyre a sprint végén

Maverick Viñales vezette az Indonéz Nagydíj sprintfutamának nagy részét, de mivel elfogyott a hátsó gumija, csupán a negyedik helyen végzett. A spanyol pilóta ugyanakkor hangsúlyozta, nem az abronccsal, hanem a motorjával volt a baj.

Maverick Viñales számára álomszerűen indult az Indonéz Nagydíj sprintversenye. A 28 éves motoros a második helyről indult, és bár az 1-es kanyarban még nem ő vezetett, a kijáratnál sikerült megelőznie Luca Marinit. Ezután el is lépett a többiektől, és egy ponton már 1 másodpercnél is nagyobb volt az előnye az olasz versenyző, majd Jorge Martín előtt, ám végül az első háromba sem fért be.

A 8. kör végére ugyanis a Pramac pilótája utolérte őt, majd nem sokkal később meg is előzte, majd Marinivel szemben is csak ideig-óráig tudott védekezni. Marco Bezzecchi ellen viszonylag sokáig bírta, de az utolsó körben alulmaradt, így a negyedik helyen ért célba. Viñales elárulta, mi okozta a jelentős tempóbeli visszaesést. „Hat körrel a vége előtt a hátsó gumi hirtelen elfogyott – nyilatkozta. – Semmit sem tehettem, nem volt esélyem visszatámadni.”

A gyári Aprilia versenyzőjének visszaesése már csak azért is furcsa, mert a mezőny többi tagjánál nem volt tapasztalható ez a jelenség. Ennek tudatában nem meglepő, hogy Viñales sietett leszögezni, hogy nem az abronccsal vagy abroncsokkal volt a baj, hanem a motorban kell keresni a baj okát. A kilencszeres MotoGP-futamgyőztes hozzátette, büszke a csapatára, de javítaniuk kell a teljesítményükön.

Sprintgyőzelmével Martín letaszította Bagnaiát a tabella éléről, Rossi versenyzői Lorenzót idézték

„Ennek semmi köze a gumihoz, hanem inkább a motorunkhoz [kapcsolódik] – hangsúlyozta. – Ki kell derítenünk, hogy mi történt, és még jobban fel kell készülnünk a holnapi napra. A futam elején fantasztikusan éreztem magam a motoron. Konzervatívan vezettem, mindkét kereket a pályán tartottam, és így is egy másodperces előnyt tudtam kiépíteni. Aztán hirtelen minden tapadást elvesztettem.”

Viñales a 2021-es szezonnyitó Katari Nagydíjon nyert utoljára, vagyis több mint két és fél év után nyerhetett volna, még ha csak sprintfutamról is van szó. A spanyol pilóta azonban nem bánkódik az elszalasztott lehetőség miatt. „Nincs okunk panaszra – jelentette ki. – Vezettük a versenyt, küzdöttünk, most továbblépünk, és a következő feladatra koncentrálunk. Ezért mondtam korábban, hogy büszke vagyok a csapatomra.”

Felmerül a kérdés, hogy ha a 13 körös futamot nem bírta ki a gumi megfelelő tempóban, akkor mire számíthat a 27 körös főversenyen. Viñales úgy véli, a keményebb keverék lehet a megoldás. „Hat körrel a vége előtt ment el a tapadás, tehát nagyon korán – fogalmazott. – Ilyesmi még soha nem történt a mostani hétvége előtt. A főfutamon ki akarom próbálni a közepes keveréket. Nyilvánvaló, hogy a lágy gumi nem bírta.”