2024. április 27. 22:42
KezdőlapMotoGPSprintgyőzelmével Martín letaszította Bagnaiát a tabella éléről, Rossi versenyzői Lorenzót idézték

Sprintgyőzelmével Martín letaszította Bagnaiát a tabella éléről, Rossi versenyzői Lorenzót idézték

Jorge Martín nyerte az Indonéz Nagydíj sprintfutamát, így 7 ponttal vezet a nyolcadik helyen végző Francesco Bagnaia előtt, a Ducati pedig bebiztosította a gyártói világbajnoki címet. Az egyaránt kulcscsonttöréssel küszködő Luca Marini és Marco Bezzecchi a második, illetve a harmadik pozícióban zárt.

A Ducati abban a tudatban vághatott neki az Indonéz Nagydíj sprintfutamának, hogy ha a KTM legjobb eredményt elérő versenyzője nem szerez legalább 9 ponttal többet az olasz gyártó legelőrébb végző versenyzőjénél, akkor matematikailag is megvédik a konstruktőri világbajnoki címüket. Erre jó esély mutatkozott, ugyanis a pole pozíciót MotoGP-pályafutása során először Luca Marini szerezte meg Maverick Viñales és Aleix Espargaró előtt. A bajnoki esélyesek közül Jorge Martín csupán a hatodik, Francesco Bagnaia pedig mindössze a tizenharmadik pozícióból indulhatott.

Sérülése után Marini megszerezte első pole-ját, Martín csak részben élt Bagnaia betlizésével

Marini jól jött el a rajtnál, de az első kanyar kijáratánál Viñales elment mellette. Fabio Quartararo feljött a harmadik helyre, Jorge Martín pedig az ötödik volt. Marc Márqueznek nem sokáig tartott a sprint, ugyanis a 11-es kanyarban elesett. Quartararo és Martín ezt követően csatázni kezdett, és bár egy ideig sikeresen védekezett a Yamaha motorosa, a Pramac pilótája a 2. körben elesett.

A 2. kör végén Aleix Espargaró bevetődött Brad Binder mellé, ám elcsúszott, és a KTM-et is magával sodorta, így Bagnaia feljött a kilencedik helyre. Viñales előnye eközben már közel 1 másodpercre nőtt, Martín pedig közeledett Marinire, de figyelmeztetést kapott pályaelhagyások miatt. Hátrébb Jack Miller sodródott le a pályáról, így a címvédő már a nyolcadik helyen motorozott.

Martín az 5. kör elejére érte utol Marinit, de a célegyenes végén még nem tudott támadni. Nem sokkal később viszont az olasz pilóta nyitva hagyta a rést, márkatársa pedig bement mellé, és feljött a második helyre. Ezután üldözőbe vehette Viñalest, akivel szemben körülbelül 1 másodperces hátrányt kellett ledolgoznia.

A 6. körben Marco Bezzecchi maga mögé utasította Quartararót, így megszerezte tőle a negyedik helyet. Hátrébb Bagnaia közel került Enea Bastianinihez, de az ifjabbik olasz versenyző nem engedte el csapattársát. Ezzel párhuzamosan az élmezőnyben is volt esemény, hiszen 5 körrel a vége előtt Martín és Marini utolérték Viñalest.

A Pramac pilótája nem is várt sokáig, és a belső íven elment honfitársa mellett. A 25 éves versenyző aztán el is húzott, ugyanis a gyári Aprilia motorosa további egy körön át feltartotta Marinit, aki aztán szintén maga mögé utasította. Ezt követően Bezzecchi esett rá Viñalesre, de neki nehezebben ment az előzés, talán a sérülése miatt is. 2 körrel a vége előtt megpróbálta, de túlságosan mélyre ment.

Marini eközben közeledett Martínra, de minden bizonnyal hibázott, mert hátránya hirtelen 1 másodpercre nőtt. Az első két hely tehát nem volt kérdéses, míg Bezzecchi az utolsó körben végül megelőzte az Apriliát, így mondhatni, a VR46 pilótái Jorge Lorenzót idézték, aki két nappal kulcscsonttörése után negyedik lett a 2013-as asseni futamon. Mögöttük Quartararo és Fabio Di Giannantonio ért be, majd a hetedik helyen Bastianini végzett, aki nem engedte el Bagnaiát. Ennek következtében Martín átvette a vezetést a tabellán, egészen pontosan 7 egységgel vezet. Az utolsó pontot Miller szerezte meg. A Ducati ezzel megnyerte a gyártók világbajnokságát.

A MotoGP mandalikai sprintfutamának végeredménye