2024. április 27. 17:56
KezdőlapMotoGPSérülése után Marini megszerezte első pole-ját, Martín csak részben élt Bagnaia betlizésével

Sérülése után Marini megszerezte első pole-ját, Martín csak részben élt Bagnaia betlizésével

Luca Marini MotoGP-pályafutása során először megszerezte a pole pozíciót az Indonéz Nagydíj időmérőjén. Francesco Bagnaia be sem jutott a Q2-be, de Jorge Martín is csupán a hatodik leggyorsabbnak bizonyult.

Magyar idő szerint hajnalban rendezték az Indonéz Nagydíj MotoGP-időmérőjét. Ami a Q1-et illeti, Aleix Espargarónak, Maverick Viñalesnek, Marco Bezzecchinek, Brad Bindernek, Jorge Martínnak, Marc Márqueznek, Miguel Oliveirának, Fabio Di Giannantoniónak, Jack Millernek és Fabio Quartararónak nem volt jelenése a kvalifikáció első szakaszában, hiszen ők már az edzésen bejutottak a Q2-be. A közvetlenül az időmérő előtt rendezett második szabadedzésen a Pramac spanyol versenyzője volt a leggyorsabb.

Bagnaia nem jutott tovább a furcsa bukást, csonka mezőnyt és a gyári Apriliák sikerét hozó edzésen

Az első próbálkozások után Francesco Bagnaia elvették, a továbbjutó helyeken Luca Marini és Johann Zarco álltak. A címvédő aztán rontott is, és csupán a harmadik pozícióban állt, amikor a versenyzők visszamentek a bokszba. Az élen Zarco állt 1:30.713-mal, 164 ezreddel megelőzve Franco Morbidellit, és további 6-tal a gyári Ducati versenyzője előtt.

A Q1 hajrájára Bagnaia kockáztatott, és használt első gumin ment ki, hogy behozza lemaradását ezen a téren. Az első próbálkozásával azonban nem javított, míg Enea Bastianini és Marini feljöttek közvetlenül mögé. Utána 87 ezredes előnnyel átvette a vezetést, de nem sokáig állt az élen, ugyanis Marini 243 ezreddel gyorsabbnak bizonyult nála.

A következő körében Bagnaia nem javított, ellentétben csapattársával, aki 99 ezreddel megelőzte a 26 éves versenyzőt. Bagnaia aztán az utolsó körét is elrontotta, így maradt a harmadik helyen, ami azt jelenti, hogy a tavalyi Portugál Nagydíj óta először nem jutott be a Q2-be, és csupán a tizenharmadik helyről indul a futamokon. Marini és Bastianini maradtak az élen, a címvédő mögött pedig a végén bukó Zarco, Morbidelli, Pol Espargaró, Raúl Fernández, Augusto Fernández, Joan Mir, Nakagami Takaaki és Álex Rins lett a sorrend.

A Q2 Bezzecchi esésével indult, de szerencséjére nem sérült rá kulcscsonttörésére, ráadásul közel volt a bokszutcához. Az első próbálkozások után Aleix Espargaró 1:30.501 másodperccel állt az élre, 97 ezreddel megelőzve a Viñalest. A következő dráma Martínnal történt, aki a 16-os kanyar előtt kisodródott a kerékvetőre, és elesett. A spanyol pilóta nem is erőltette azt a motort, hanem ment a tartalékért. 6 perccel a vége előtt a gyári Apriliák mögött Quartararo, Di Giannantonio, Márquez, Martín és Miller volt a sorrend, a többieknek pedig még nem volt mért körük.

Martín aztán javított, így feljött a negyedik helyre Quartararo mögé, 279 ezreddel lemaradva Espargarótól. A mezőny korelnöke aztán nem sokkal később javított, és 1:30.303-ra módosította a leggyorsabb kört, Marini pedig csupán 33 ezreddel maradt el tőle. Ezután jött Viñales, akinek már csak 9 ezred hiányzott az 1:30-on belüli időhöz, miközben Márquez bukott.

Marininek aztán sikerült a bravúr, és 1:29.978-cal élre állt. Innentől kezdve csupán Bezzecchi javított egy pozíciót, így Marini sérülése után megszerezte első pole-ját a MotoGP-ben, megelőzve Viñalest és Espargarót. Mögöttük Quartararo, Binder, Martín, Di Giannantonio, Márquez, Bezzecchi, Miller, Bastianini és Oliveira lett a sorrend.

A MotoGP mandalikai időmérőjének végeredménye