2024. április 28. 06:14
KezdőlapMotoGPBezzecchi nagyon lehorzsolta a fenekét, de enélkül sokkal nagyobb baj lehetett volna

Bezzecchi nagyon lehorzsolta a fenekét, de enélkül sokkal nagyobb baj lehetett volna

Marco Bezzecchi elárulta, a fenekén lényegében égési sérüléseket szerzett az Indonéz Nagydíj első szabadedzésén elszenvedett bukása során, de próbálta megóvni törött kulcscsontját. A VR46 pilótája felidézte, hogy a csapatot birtokló Valentino Rossi eleinte kételkedett döntésében, de nem őt volt a legnehezebb meggyőzni.

Sokáig kérdéses volt, hogy Marco Bezzecchi részt vehet-e az Indonéz Nagydíj hétvégéjén. Az olasz versenyző még múlt héten szenvedett balesetet edzés körben, és csapattársa, Luca Marini után ő is eltörte a kulcscsontját. Az otthoni orvosi csapattal közösen az utolsó pillanatban hozták meg a döntést, így helyi idő szerint pénteken reggel érkezett meg a pályára, ahol még a MotoGP orvosai is megvizsgálták.

Idén először lehet teljes a MotoGP mezőnye, de egy kérdőjel még maradt a sérülteket illetően

Végül aztán tőlük is zöld utat kapott, így felülhetett a motorra. Ugyanakkor abban a tudatban kellett és kell a továbbiakban is vezetnie, hogy egy szerencsétlen esés még nagyobb bajt okozhat. A bukás meg is történt az első szabadedzés hajrájában, de egy horzsolás árán sikerült megóvnia sérült testrészét. „Amint elkezdtem csúszni, próbáltam tartani magam – nyilatkozta Bezzecchi. – Megégettem a s***em, hogy ne üssem meg a karomat. Szerencsére amikor becsúsztam a kavicságyba, minden rendben volt.”

Bezzecchi mind a szabadedzést, mind az edzést lassan kezdte, ám ez az előzmények ismeretében korántsem volt meglepő. Az már annál inkább, hogy a helyi idő szerint délelőtti etapot az ötödik helyen zárta, a tétre menő körözés során pedig tovább javított, és a harmadik pozícióban végzett. A 24 éves motoros elárulta, mit érez a motoron, és hogyan próbálja ezt kezelni.

„Van fájdalom – szögezte le. – Kicsit nagyobbra számítottam, de csak azért, mert azt mondtam magamnak, hogy »a legrosszabbra akarok készülni«. Különösen a fékezéseknél van rám hatással, így nem minden körben tudok a legjobban teljesíteni. Ma délután például lassan kezdtem, aztán körről körre gyorsabb lettem. Bevettem néhány fájdalomcsillapítót, nem túl erőset, semmi őrültséget [nem csináltam]. Nem akarok erős fájdalomcsillapítókat szedni. Mindez azonban attól függ, hogy a fájdalom hogyan alakul ezekben a napokban.”

Bezzecchi nem először versenyez sérülten a szezon során, hiszen a Katalán Nagydíjon történt rajtbalesetben összeszedett egy kisebb sérülést. Ennek következtében Misanóban szenvedett, de elmondása szerint a jelenlegi állapota sokkal rosszabb ezen a téren. „Misano fájdalmas volt, de a mostani sokkal fájdalmasabb – jelentette ki. – Ha viszont jól megyek, az biztos, hogy a pezsgő remek fájdalomcsillapító.”

Bezzecchi azt is felidézte, hogy mikor és hogyan voksolt az indulás mellett. Az első gondolata az volt, hogy ne erőltesse a mandalikai szereplést, de aztán idővel megváltozott a véleménye, végül pedig egyértelműen versenyezni akart. Igaz, ezzel nem mindenki értett egyet, így akadt, akiket meg kellett győznie a döntés helyességéről.

Bagnaia nem jutott tovább a furcsa bukást, csonka mezőnyt és a gyári Apriliák sikerét hozó edzésen

„Amikor a műtét után hétfőn reggel hazamentem, nagyon sz**ul éreztem magam – emlékezett vissza. – Szóval az első gondolatom az volt, hogy kihagyom ezt a futamot, és egyenesen Phillip Islandre megyek. Hétfőn viszont ezzel együtt is elmentem az edzőterembe, hogy megpróbáljak dolgozni Carlóval [Bezzecchi fizioterapeutája – a szerk.] és az egész csapatommal. Aztán kedden, amikor otthon felébredtem, sokkal jobban éreztem magam. Jobban néztem ki, jobban mozgott a karom, és jobb erőben voltam, a fájdalom pedig csökkent. Ezért azt mondtam, hogy »rendben, ma még megpróbálom a konditeremben, aztán este döntök«. Utána természetesen meg akartam próbálni. Nem mindenki értett egyet, de megpróbáltam mindenkit meggyőzni, különösen anyukámat. Szerda délelőtt az orvos még utoljára ellenőrzött, és azt mondtam, hogy »oké, belevágok«. Felszálltam a repülőre, és ma reggel megérkeztem.”

Felmerül a kérdés, hogy a VR46 tulajdonosa, Valentino Rossi milyen állásponton volt. Bezzecchi elmondta, hogy a kilencszeres világbajnok eleinte szkeptikus volt, de mint egykori pilótát könnyen meg lehetett győzni. „Az elején kicsit konzervatívabb volt nálam, de miután azt mondtam neki, hogy »jól érzem magam, megpróbálhatom«, egyetértett velem – fogalmazott. – Ő egy versenyző, megérti.”