2024. április 28. 11:45
KezdőlapMotoGPMartínon nem változtat a tabella állása, Bezzecchi pár napja azt sem tudta,...

Martínon nem változtat a tabella állása, Bezzecchi pár napja azt sem tudta, hogy versenyezhet-e

Jorge Martín elárulta, nagyszerű érzés vezetni a tabellát, de vasárnapra nem ideális a hatodik rajtpozíció. Luca Marini és Marco Bezzecchi egyaránt hihetetlennek tartja, hogy törött kulcscsonttal az első háromban végzett az Indonéz Nagydíj sprintfutamán.

Izgalmas csatát hozott az Indonéz Nagydíj sprintfutama. Miután az első kanyar kijáratánál megelőzte Luca Marinit, Maverick Viñales sokáig vezetett, de a verseny második részében az olasz pilóta mellett annak csapattársa, Marco Bezzecchi, valamint Jorge Martín is elment mellette. Végül a Pramac motorosa nyert, megelőzve az idősebbik, illetve az ifjabbik olasz pilótát.

Sprintgyőzelmével Martín letaszította Bagnaiát a tabella éléről, Rossi versenyzői Lorenzót idézték

Martín ezzel átvette a vezetést a bajnoki tabellán, hiszen az eddigi éllovas, Francesco Bagnaia csupán nyolcadikként látta meg a kockás zászlót. A spanyol versenyző 7 ponttal gyűjtött többet riválisánál, és pályafutása során először áll a MotoGP összetettjének élén. Mindez fantasztikus érzés számára, de tudja, hogy a főfutamon nehezebb dolga lesz.

„A hatodik rajtpozíció talán nem a legjobb, holnapra pedig biztosan nem az – nyilatkozta a leintés utáni interjúk során. – Most viszont legalább tudtam előzni. Ott próbáltam meg, ahol normál esetben nagyon nehéz, de tudtam harcolni az élen haladó srácokkal. Rendkívül nehéz volt nyerni, mert Luca nagyon gyors volt a végén. Vezetni a bajnokságot ezen a ponton nagyszerű érzés, egy álom [vált valóra]. A mentalitásom nem változik, de nagyon örülök, hogy ott vagyok az élen. Remélhetőleg ugyanúgy tudjuk befejezni a hétvégét.”

Marini azok után zárt a második pozícióban, hogy három hete kulcscsonttörést szenvedett Indiában, így Japánban nem is lehetett ott. Miután magyar idő szerint hajnalban megszerezte pályafutása első pole pozícióját a MotoGP-ben, csak a remek formában lévő Martín tudta legyőzni őt. Vasárnap viszont biztosan nehezebb helyzetben lesz, hiszen le kell töltenie a Buddh International Circuiten okozott balesetéért kapott hosszú körös büntetést.

„Elképesztő – kezdte. – A leghihetetlenebb az volt, ahogyan a motoron éreztem magam. Indiában is nagyon erős és gyors voltam, komfortosan éreztem magam. Most rendben voltam, a motor pedig tökéletes volt. A második szabadedzésen volt néhány gondunk, de megértettük és helyrehoztuk őket, és minden jól ment. Amikor az ember a pole pozícióból indul, könnyebb [felvenni] a tempót. Különösen a hátsó gumit óvtam, mert ilyen hőmérséklettel nagyon kemény volt. Az utolsó körökben próbáltam utolérni Jorgét, de a tizenhármas kanyar bejáratánál elvesztettem a [motor] hátulját, ugyanakkor a második hely is lenyűgöző.”

Talán csapattársáénál is nagyobb hőstettet hajtott végre Bezzecchi, aki az előző hétvégén, egy edzésen törte el a kulcscsontját, és csak pénteken reggel vált teljesen biztossá, hogy részt vehet a hétvégén. A 24 éves pilóta pénteken és szombaton is bukott, de szerencséjére nem lett még nagyobb baj, a sprintfutamon pedig a kilencedik helyről egészen a harmadikig zárkózott fel.

Bezzecchi nagyon lehorzsolta a fenekét, de enélkül sokkal nagyobb baj lehetett volna

„Szerda reggelig azt sem tudtam, hogy elindulok-e vagy sem – fogalmazott. – Fantasztikus, hogy itt lehetek. Kicsit szerencsés voltam, de rendkívül gyorsnak bizonyultam. Csodálatos volt megszerezni ezt a dobogót azok után, hogy megműtötték a kulcscsontomat. A csapat hihetetlen munkát végzett, Carlo [Casabiancának], az edzőmnek nagyon szeretném megköszönni, valamint dr. [Giuseppe] Porcellininek és a stábjának, mert ők tették lehetővé, hogy eljöjjek ide. Emellett az egész csapatomnak is. A holnapi nap biztosan nagyon nehéz lesz, de mindent bele fogok adni, ahogyan mindig.”