2024. április 27. 23:34
KezdőlapMotoGPQuartararót sokkolták a VR46 versenyzői, Martín „más kategória” volt

Quartararót sokkolták a VR46 versenyzői, Martín „más kategória” volt

Fabio Quartararo számára bosszantó volt, ahogyan riválisai elmentek mellette az Indonéz Nagydíj sprintfutamán, Jorge Martín tempóját pedig „más kategóriának” titulálta az övéhez képest. A Yamaha versenyzője Luca Marinit és Marco Bezzecchit is méltatta.

Fabio Quartararo számára az idei évéhez képest kifejezetten jól alakult az Indonéz Nagydíj szombati napja. Miután a Q2-be már pénteken bejutott, így ezúttal azért nem kellett aggódnia, az időmérő második szakaszában pedig a negyedik helyet szerezte meg a rajtrácson. A sprintfutamon aztán az ötödik pozícióban futott be.

Sérülése után Marini megszerezte első pole-ját, Martín csak részben élt Bagnaia betlizésével

A francia versenyző lerajtolta a nem sokkal később ütköző Aleix Espargarót, és a verseny elején a harmadik helyen motorozott. Aztán viszont jött Jorge Martín, majd Marco Bezzecchi, akikkel szemben nem volt ellenszere. „A rajt jól sikerült, különösen az egyes kanyar előtti féktáv, de utána nehéz volt tartani a többiek tempóját – kezdte értékelését. – Sok nehézségünk akadt, különösen a kigyorsításnál.”

A Bindert kiütő Aleix Espargaró elismerte hibáját, mégsem kapott büntetést (videó)

A Yamaha most már hosszú ideje szenved a végsebességével, így gyakran könnyű prédává válik, különösen az ezen a területen kiváló Ducatik számára. Quartararo egyetlen reménye a pálya lehetett, amelyen nem rendeznek sok versenyt, ráadásul a tavalyi futam óta újraaszfaltozták, így veszélyes letérni az ideális ívről. A 24 éves motoros szempontjából azonban ez nem számított.

Sprintgyőzelmével Martín letaszította Bagnaiát a tabella éléről, Rossi versenyzői Lorenzót idézték

„Ez az én esetemben nem segített – szögezte le. – Jól látható, hogy Marco és Jorge hol előztek meg: az utolsó kanyar kijáratánál, az egyes kanyarban, a tízes kanyarban… Nagyon bosszantó volt látni, hogyan tudtak megelőzni. Próbáltam kicsit harcolni Jorgéval, de ő egyértelműen gyorsabb volt, és a tizenkettes kanyarban belülről előzött. Aztán megpróbáltam követni, de ő egy teljesen más kategóriában volt.”

Nem sokkal később aztán Bezzecchi is maga mögé utasította, az olasz pilóta később a harmadik helyet szerezte meg. Mindezt úgy, hogy múlt héten eltörte a kulcscsontját, ahogyan két héttel korábban csapattársa, Luca Marini is. Quartararo a VR46 mindkét versenyzőjét méltatta. „Ez meglehetősen sokkoló, különösen Marco esetében – fogalmazott. – Lucának kicsit több ideje volt, de ez a két pilóta remek versenyt futott.”

Martínon nem változtat a tabella állása, Bezzecchi pár napja azt sem tudta, hogy versenyezhet-e

Quartararo tavaly pole pozíciót szerzett, majd az esős viadalon a második helyen intették le, így adódik a kérdés, hogy ez utóbbit megismételheti, vagy legalább a közelébe kerülhet-e. 2021 MotoGP-világbajnoka szerint ez nagyban múlik az abroncsokon, amelyekkel kapcsolatban megfogalmazta aggályait. „Ez a gumiválasztástól függ – válaszolta az erre vonatkozó kérdésre. – Úgy gondolom, hogy a lágy elég kritikus volt, szerintem biztonsági szempontból is, sok abroncs megsérült. Szóval nem tűnik könnyűnek, hogy az egész futamot ezen teljesítsük. Nem tudom, melyik lesz a versenygumi, nem lesz könnyű dolgom.”