2024. április 28. 01:22
KezdőlapMotoGPA Bindert kiütő Aleix Espargaró elismerte hibáját, mégsem kapott büntetést (videó)

A Bindert kiütő Aleix Espargaró elismerte hibáját, mégsem kapott büntetést (videó)

Aleix Espargaró vállalta a felelősséget a Brad Binderrel történt ütközésért, és bár tisztában van vele, hogy a pálya megnehezíti a körülményeket, nem akarta ezt mentségként felhozni. A gyári Aprilia pilótája megúszta büntetés nélkül az esetet.

Aleix Espargarónak, illetve a gyári Apriliának jól indult az Indonéz Nagydíj szombati napja, hiszen a 34 éves pilóta a harmadik helyet szerezte meg az időmérőn, míg csapattársa, Maverick Viñales a második lett. Utóbbinak aztán elfogytak a gumijai, így csak a negyedik lett, de honfitársa ennél is sokkal rosszabbul járt, ráadásul saját hibájából.

Sprintgyőzelmével Martín letaszította Bagnaiát a tabella éléről, Rossi versenyzői Lorenzót idézték

Espargaró nem rajtolt jól, és többen is megelőzték őt az indulás után. Az 1. kört a hatodik helyen fejezte be, majd a következő körben Brad Bindert akarta volna megtámadni, ám elcsúszott, és motorja nekicsapódott a KTM-nek. Bár mindketten folytatták a körözést, a spanyol pilóta a 8. körben feladta a versenyt, míg ellenfele az utolsó helyen ért célba.

„Nagyon erősnek éreztem magam, és rendkívül gyors voltam – nyilatkozta Espargaró. – Láttam, hogy Maverick és Jorge Martín elhúznak mellettem elöl, és nem akartam túl sokat veszíteni, a győzelemért harcolhattam volna. Ezért megpróbáltam előzni, de hibáztam. Nem volt helyem, és az ideális ív mellett kellett fékeznem, ahol koszos a pálya. Nagyon sajnálom Bradet és mindenkit a KTM-nél. Próbáltam elkerülni a bukást, de az első kerék rövid időre blokkolt, és megcsúszott.”

A mandalikai pálya abból a szempontból különleges, hogy eleve nem rendeznek rajta sok versenyt, ráadásul a másfél évvel ezelőtti MotoGP-hétvége óta teljesen újraaszfaltozták. Ennek következtében a mezőny tagjainak nagyon precíznek kell lenniük, mert ha valaki lemegy az ideális ívről, a szokásosnál is könnyebben bajba kerülhet. Espargaró azonban nem mentegette magát ezzel.

„Nem akarom ezt kifogásként felhasználni – szögezte le. – Nem Brad hibája, hogy ott koszos [a pálya], az én hibám volt [a baleset]. Azonban előznünk kell, és csak egy ív van. Szóval van egy kockázat, amivel tisztában vagyunk. Ugyanakkor nagyon könnyű elesni, ez meglepett. Jól fékeztem, és körülbelül tíz kilométer per órával lassabb voltam, mint a következő körben. Mindez azonban nem számít. Amint az ember kicsit letér az ideális ívről, máris fennáll a bukás veszélye.”

Espargaró és Binder ütközése azért is volt pikáns, mert közvetlenül egymás mögött állnak a bajnoki tabellán, és szinte biztos, hogy közülük fog kikerülni a legeredményesebb pilóta, aki nem Ducatin ül. Vasárnap természetesen ismét megküzdhetnek egymással, és mivel az állandó mezőny korelnöke nem kapott büntetést a sportfelügyelőktől, akár a futamgyőzelemre is lehet esélye.

„Ehhez jó rajtra van szükségem – fogalmazott Espargaró, aki elmondta, mi volt a probléma a szombati elrugaszkodásnál. – A sprinten gondjaim voltak a kuplunggal, ezért veszítettem néhány pozíciót, utána türelmesebbnek kellett volna lennem. Maverick jobban rajtolt, szóval mindenképpen van hova fejlődnöm. Úgy gondolom, hogy élre állhatok, és elhúzhatok.”