2024. április 27. 16:35
KezdőlapMotoGPA sprinten bukó Marc Márquez Martínra fogadna, aki úgy véli, továbbra is...

A sprinten bukó Marc Márquez Martínra fogadna, aki úgy véli, továbbra is Bagnaián van a nyomás

Marc Márquez elárulta, mi okozta az Indonéz Nagydíj sprintfutamán történt bukását. A gyári Honda versenyzője a világbajnoki csatára is kitért, és kijelentette, szerinte Jorge Martín az esélyesebb.

Jorge Martín a hatodik helyről indulva megnyerte az Indonéz Nagydíj sprintfutamát, így pályafutása során először vezeti a MotoGP bajnoki tabelláját. A Pramac motorosa 7 ponttal gyűjtött többet Francesco Bagnaiánál, aki csupán a nyolcadik helyen zárta a versenyt. Ráadásul könnyen lehet, hogy vasárnap még nagyobb hátrányba kerül, hiszen akkor is csak tizenharmadikként fog rajtolni.

Sprintgyőzelmével Martín letaszította Bagnaiát a tabella éléről, Rossi versenyzői Lorenzót idézték

Marc Márquez számára még ennyire sem alakult jól a szombati küzdelem: a nyolcszoros világbajnok hiába szerezte meg a nyolcadik helyet az időmérőn, és hiába csatázott közvetlenül az élmezőny mögött a rajt után, nem tartott neki sokáig a körözés. A 30 éves pilóta ugyanis a 11-es kanyarban elesett, így kénytelen volt feladni a versenyt.

„Idén sokat küszködtem azzal, hogy meglegyen az érzés, és úgy menjek be a kanyarba, hogy megtartsam a sebességet – nyilatkozta egy sajtóbeszélgetésen. – Emellett az is igaz, hogy a hátsó féket használtam abban a kanyarban, talán nagyobb mértékben, mint normál esetben. Aztán megcsúsztam, de amikor elengedtem [a fékeket], hogy megdöntsem a motort, a hátsó része visszajött, és megtolta az elejét. Már megnéztem az adatokat: nem volt extra sebességem, nem volt extra nyomás az első [gumin]. Csak kicsit jobban használtam a hátsó féket, kicsit jobban csúsztam, és amikor visszajött [a motor], mivel a sebesség már megvolt, elvesztettem az elejét. Holnap nagyon oda kell figyelnem.”

Márquez ezután a bajnoki harcra is kitért, amelyben neki már bőven volt része pályafutása során. Amióta Bagnaia megsérült a Katalán Nagydíjon, Martín minden egyes futamon előrébb végzett nála, legyen szó sprintről vagy főversenyről. A Honda pilótája úgy véli, a honfitárs lendülete a szezon végéig kitart, és őt tartja a bajnoki cm első számú esélyesének.

„Szerintem már két futammal ezelőtt is mondtam, és ma is elmondtam a spanyol újságíróknak: úgy vélem, ha valakire fogadnom kellene, akkor Jorgéra tennék – fogalmazott. – Miért? Mert nincs rajta semmilyen nyomás. Gyári motoron ül, de nem gyári csapatnál. Nem ő a címvédő. Ha megnyeri a bajnokságot, az elképesztő lesz. Ha a második helyen végez, az is rendben lesz, mert az a normális, ha Pecco nyer. Szóval Pecco most szenvedi meg, hogy milyen az, amikor meg kell védeni a címet, hogy néha nehezebb megvédeni a címet, mind [először] megnyerni.”

Martínon nem változtat a tabella állása, Bezzecchi pár napja azt sem tudta, hogy versenyezhet-e

Ami a nyomást illeti, Martín egyetért Márquezzel. A 25 esztendős pilóta már a San Marinó-i Nagydíj után elmondta, hogy szatellitcsapat versenyzőjeként nem az ő feladata a vb-cím megnyerése. Most pedig kijelentette, hogy a teher nem őt fogja potenciálisan agyonnyomni. „Csodálatos érzés, olyan, mint egy álom, de minden futam ugyanolyan lesz – jelentette ki. – Támadnom kell, élveznem kell a pillanatot, és minden jó, ami [pluszban] jön. Úgy érzem, Peccón van a nyomás. Meg fogom őrizni ezt a mentalitást.”