back to top
2024. május 05. 02:17
KezdőlapMotoGPMaradásra bírhatta volna Marc Márquezt a Ducati sikerkovácsának érkezése? – Dall’Igna válaszolt

Maradásra bírhatta volna Marc Márquezt a Ducati sikerkovácsának érkezése? – Dall’Igna válaszolt

Gigi Dall’Igna és Marc Márquez jövőre egy csónakban fognak evezni, a pilóta Gresinihez való átigazolásával mindketten a Ducati minél jobb eredményeiért dolgoznak majd. A Honda korábban sikertelenül próbálta elcsábítani magához a mérnököt, hogy a spanyol versenyzőt maradásra bírja. Az bolognai gyártó versenyrészlegének vezérigazgatója mind a saját, mind a 30 éves versenyző döntéséről beszélt.

Luigi Dall’Igna a Sky Sports olasz kiadásának adott interjújában betekintést engedett a kulisszák mögé. Sandro Donato Grosso a Talent Time műsorban kérdezte arról a Desmosedici-projekt agyának tartott mérnököt, hogy az ő Hondához történő távozása esetén Márquez maradt volna-e a japán márka kötelékében. „Azt gondolom, hogy erről őt kell megkérdezni, de neki valóban fel lehetne tenni ezt a kérdést, ezt csak ő válaszolhatja meg” – zárta rövidre a témát Dall’Igna, akit sajtóhírek szerint a Honda már évekkel ezelőtt leigazolhatott volna, de a csapat felső vezetése megakadályozta a szerződtetését.

Az „arrogáns” Honda évekkel ezelőtt megszerezhette volna a Ducati sikerkovácsát

„Az elmúlt években nagy erőfeszítést tettünk és tettem bele én is, most, hogy kiaknázzuk a munkánkból eredő előnyöket, rossz és buta lépésnek tűnt a távozás. Fantasztikus csapatom van, technikai és versenyzői téren is. Újra győzni akarok, nem szeretek második helyen végezni, fizikailag rosszul leszek tőle. Jelenleg a Ducati a legjobb hely, ahol csak lehetek” – sorolta maradásának okait a mérnök.

Az Indonéz Nagydíj hétvégéjén készült interjúban Márquez Ducatira gyakorolt hatásáról is szó esett. Dall’Igna elmondta nem félnek attól, hogy a spanyol pilóta érkezése elrontja a márka kötelékén belül kialakult jó hangulatot, mivel az elmúlt években megfelelő gyakorlatot szereztek a „kiemelkedő versenyzők” kezelésében. Az olasz szakember arra a sokakat foglalkoztató kérdésre is válaszolt, hogy kap-e majd Márquez különleges odafigyelést. „Nem hiszem, hogy szüksége van erre, sportszerűek leszünk, és a pilótáink számára a legjobb lehetőségeket fogjuk biztosítani, hogy minél jobban tudjanak majd teljesíteni.”

Márquezt Ducatira váltásának bejelentése előtt sokáig a KTM-mel hozták hírbe, és sokan úgy vélik, hogy a legenda számára új istállója csak egy közbülső megálló az osztrákokhoz való igazolás előtt. Ennek elkerülésére egy jó módszer lehet az olaszok számára, ha 2025-ben a gyári alakulat motorjára ültetik fel a spanyolt. Dall’Igna szerint azonban erre még gondolni sem kell, hiszen „2025 túl messze van, gyorsan változhatnak a dolgok”, Márquez KTM-hez való igazolásának lehetősége pedig számára nem annyira ijesztő lehetőség – legalábbis technikai szempontból –, mint ahogy azt mások hiszik.

Vége a találgatásoknak ─ Marc Márquez a Gresininél folytatja

 

„Szeretném azt gondolni, hogy ő kifejezetten a Ducatit akarta. Élvezni fogjuk 2024-et, és meglátjuk, hogy mi lesz ebből. Már korábban is történt olyan, hogy valaki átjött a Ducatihoz, vagy elhagyta a márkát, de ekkor csak korlátozottan tudnak titkokat magukkal vinni. Amikor a technikai személyzet egy tagja távozik az sokkal nagyobb problémát jelent.”

Az olasz csapat versenyrészlegének vezérigazgatója leszögezte, hogy a pilóta leigazolása nem az ő vagy a gyári Ducati munkájának eredménye, és ezzel együtt elismerte a Gresini erőfeszítéseit, amivel egy nagyon erős versenyzőt hoztak a márka kötelékébe. Azt azonban nem tagadta, hogy mindig is szeretett volna vele dolgozni. „Marc a motorversenyzés-történelem egyik meghatározó bajnoka, csak egy bolond ne akarná őt. Az elmúlt évek során mindig a céljaink között volt, de eddig nem nyílt lehetőség arra, hogy vele dolgozzunk. Most szinte véletlenszerűen megtörtént, és nagy örömmel fogadjuk. Megpróbálunk nem belezavarni az elmúlt években kialakult egyensúlyi állapotba, és békés légkört biztosítani mindenki számára.”