back to top
2024. május 08. 15:27
KezdőlapMotoGPA csalódott Marc Márqueznek fájdalmat okozott a Martín motorjáról leszakadt darab (videó)

A csalódott Marc Márqueznek fájdalmat okozott a Martín motorjáról leszakadt darab (videó)

Marc Márquez elárulta, először nem tudta, hogy Jorge Martín motorjáról vált le a darab, amely eltalálta a jobb vállát a Thai Nagydíj edzésén. A nyolcszoros világbajnok csalódott, hogy nem jutott be a Q2-be, a futamokon pedig nem sok jóra számít.

Marc Márquez nem jutott be a Q2-be a Thai Nagydíj pénteki napján, így a Q1-ben kell kezdenie a szombati napot. A gyári Honda pilótája a lehető legbosszantóbb módon maradt le a legjobb tízről, hiszen a tizenegyedik helyen végzett a magyar idő szerint délelőtti tréningen, amelyen egy furcsa incidensnek volt az elszenvedője.

Martín bukott, de ismét ő volt a leggyorsabb, Marc Márquezt eltalálta egy lerepülő alkatrész

Körülbelül félidőnél Jorge Martín mögött motorozott, amikor eltalálta őt egy, a Ducatiról leszakadt aerodinamikai elem. Az első keréknél található alkatrész akkor vált le, amikor a Pramac megcsípte a bokszbejáratot jelző táblát. Nem véletlen, hogy először a MotoGP közösségi oldalán is rossz információ jelent meg, és Márquez sem tudta, hogy mi ütközött a jobb vállának, amely aztán egy kis ideig fájt is neki.

„A gyorskörök előtt bementünk a bokszba, és valami eltalálta a vállamat – nyilatkozta Márquez. – Abban a pillanatban nem vettem észre, hogy az ő motorjának egy darabja volt, azt hittem, valami a pályáról, talán a bokszutcajelző [tábla]. Fájt, és a következő két percben is fájt, de aztán nem korlátozott a gyorskör során.”

A 30 éves pilóta aztán valóban harcban volt a továbbjutásért, és mindössze 369 ezreddel maradt el az élen végző honfitársa idejétől. Azonban ez csak a tizenegyedik helyre volt elég, miután a közvetlenül előtte záró Augusto Fernández 65 ezreddel gyorsabbnak bizonyult nála. A hatszoros MotoGP-világbajnok érthető módon nem volt boldog emiatt.

„Amikor feltettem az új gumit, nem volt elég nyomaték – magyarázta. – Ezért voltam kicsit… nem dühös, hanem csalódott. Volt némi bosszúság, mert az ember úgy érzi, hogy nem használja ki teljesen az új abroncsot. Emellett néhány ponton gyenge volt a motor. Holnapra orvosoljuk, de inkább azért voltam csalódott, mert csupán hatvan ezredmásodperccel maradtam le a Q2-ről. A Q1 pedig rémálom, a világ legrosszabb edzése.”

Ezzel együtt a pénteki eredmények alapján Márquez továbbjutási esélyekkel vág neki az időmérő első szakaszának, és a Phillip Island-i kvalifikáció után ismét kiharcolhatja a Q2-es szereplést. Ami viszont a sprint- és a főfutamot illeti, a spanyol versenyző kicsit sem optimista, és úgy véli, nem fognak tudni beleszólni a legjobb helyekért folytatott küzdelembe.

„Nem tudom, hogy a sprintfutam nagyon szoros lesz-e, de messze leszünk az élmenő srácoktól – fogalmazott, és egy példával szemléltette, hogy miért gondolja ezt. – Egyszer [Maverick] Viñales megelőzött, és egy kör alatt talán egy másodpercet buktam. A tempónk tehát nincs meg. Az élmezőny talán szoros lesz, de mi messze leszünk.”

Márquez aztán konkretizálta, hogy mire számít: úgy véli, hogy a tizedik és a tizenötödik pozíció között lehetnek valahol. Joan Mir és Nakagami Takaaki szereplése alátámasztja, hogy a Hondánál valóban nem lehetnek optimisták. Előbbi a tizenhatodik, utóbbi a huszadik helyen zárt, és márkatársukhoz hasonlóan mindkettőjüket az elektronika hátráltatta: nem tudtak rálelni a kerekek kipörgése és a kipörgésgátló túlzott használata közötti megfelelő egyensúlyra.