back to top
2024. május 03. 01:58
KezdőlapMotoGPIsmét gyors az Aprilia, de továbbra is van egy gondjuk

Ismét gyors az Aprilia, de továbbra is van egy gondjuk

Aleix Espargarót meglepte, hogy az Aprilia mennyire jól teljesített a Thai Nagydíj pénteki napján, de hozzátette, egyvalamit továbbra sem tudtak megoldani. A 34 éves versenyző a Marc Márquezzel történt furcsa incidensről is beszélt.

Biztatóan kezdte a Thai Nagydíj hétvégéjét az Aprilia, legalábbis ami a gyári alakulatot illeti. Maverick Viñales a második, Aleix Espargaró a harmadik helyen végzett a pénteki edzésen, így mindketten simán bejutottak a Q2-be. Előbbi 98 ezreddel, utóbbi 16 századdal maradt el Jorge Martín legjobb körétől a szoros mezőnyben.

Martín bukott, de ismét ő volt a leggyorsabb, Marc Márquezt eltalálta egy lerepülő alkatrész

A noalei gyártó mostanában jól szerepel egy körön: Indonéziában mindkét gyári versenyző az első sorba kvalifikálta magát, és Phillip Islanden is ott voltak a Q2-ben. Espargaró szerint főleg a múlt heti és a mostani szereplés meglepő annak fényében, hogy 2022-ben hogyan szerepeltek, különösen Buriramban.

„Ez kicsit bonyolultabb – kezdte az értékelést. – Tavaly az ausztráliai és a burirami volt a két legrosszabb pályánk. Még száraz körülmények között sem voltunk pontszerző helyen. Úgy tűnik, idén sokkal több erőt, több motorféket tudunk használni, és a jelek szerint jóval nagyobb a mechanikai tapadásunk. Nehéz megérteni, hogy miért, egyelőre nincs igazán egyértelmű válaszom. Mindenesetre a lényeg az, hogy mindkét gumin versenyképesek vagyunk. Ez még csak a péntek, de meglepően pozitívan [alakult].”

Az Aprilia legnagyobb erőssége a kanyarsebesség, illetve az onnan való kigyorsítás volt az idei szezonban, különösen az alacsony tapadású helyszíneken. A fékezés viszont egyáltalán nem sorolható ide, és ebben egyértelműen alulmaradnak a Ducatival vagy akár a Yamahával szemben. Espargaró szerint továbbra ez is a gyenge pontjuk.

„Egyértelmű, hogy a megállás az egyik legnagyobb gyengeségünk – jelentette ki. – Nem a megfelelő pozícióban ülünk. Nem helyezünk elég súlyt a hátsó részre ahhoz, hogy megállítsuk a motort. Próbálom közelebb vinni a testemet a hátsó gumihoz, mert ha még változtatnak is a 2024-es motoron a geometria vagy a súly tekintetében, az a súly, amelyet a versenyző a motorra tud helyezni, mindig tízszer nagyobb a mérnökök változtatásainál.”

A csalódott Marc Márqueznek fájdalmat okozott a Martín motorjáról leszakadt darab (videó)

Az állandó mezőny legidősebb tagja Marc Márquez incidensével kapcsolatban is megszólalt. A nyolcszoros világbajnok jobb vállát egy szárnyelem találta el, amely Jorge Martín versenygépéről vált le. „Ha az ember eltör egy [darabot], az elrepülhet – fogalmazott. – Ez mindig meg fog történni. Idén már sokszor eltörtem a szárnyakat, és egy szárnnyal versenyeztem, mint Assenben. Ha a szárny elszáll, eltalálhat egy másik pilótát.”