back to top
2024. május 17. 06:13
KezdőlapMotoGPCasey Stoner elmondta, szerinte miért nem nyert több bajnoki címet a Ducati

Casey Stoner elmondta, szerinte miért nem nyert több bajnoki címet a Ducati

Casey Stoner szerint nem kezeli jól a pilótáit a Ducati. 2007 MotoGP-bajnokának az a véleménye, hogy az olaszok túl nagy lelki terhet helyeznek a versenyzőikre, és a rájuk nehezedő nyomást sem kezelik megfelelően. A királykategóriából 2012-ben visszavonuló ausztrál azt is elmondta, hogy az sem tetszik neki, ahogy a márka az egyes csapatait irányítja a sorozatban.

Nem minden arany, ami fénylik – tartja a mondás, amelyet akár Casey Stoner is mondhatott volna, hiszen az ausztrál pilóta nemrég arról nyilatkozott a TNT Sportsnak, hogy a Ducati háza táján sem minden annyira tökéletes, mint amennyire azt a legtöbben gondolják. A bolognai gyártóval 2007-ben MotoGP-bajnoki címig jutó versenyző szerint nem az a megfelelő eljárás, ahogy az olaszok vezénylik a királykategóriában tevékenykedő csapataikat, és azt pedig még kevésbé kedveli, ahogy a pilótáikkal bánnak.

Maradhat-e külső tényezőktől mentes Bagnaia és Martín tiszta párharca?

„Amikor elkezdenek fel és le járkálni a csapataikhoz a paddockban, az nem olyan, mintha csak megkérnél valakit, hogy ne okozzon problémát a csapattársának, vagy maradjon mögötte, ők ehelyett egy egész gyártót irányítottak. Nem tetszik, hogy ezt látom, és tudom, hogy Pecco [Francesco Bagnaia] sem ezt akarja” – mondta a 38 éves versenyző.

„Együtt érzek vele [Bagnaiával], mivel ők [a Ducati] nagyon sok stresszel terhelik ezeket a helyzeteket, igazán tanulhatnának, hogy ezen a téren is fejlődjenek. A Ducati eddig sem volt jó a pilóták kezelésében, nem értik, hogy milyen nyomás nehezedik ilyenkor a versenyzőkre, és csak a saját dimenziójukban gondolkodnak.”

Az olasz márka számára csodálatos év az idei – és nem csak a MotoGP-ben –, aminek egy kiemelkedő példája, hogy három futammal a szezon vége előtt biztossá vált, hogy a királykategória egyéni világbajnoki címét csak a bolognaiak egyik pilótája szerezheti meg. A Thai Nagydíj óta matematikailag már csak Bagnaia, Jorge Martín és Marco Bezzecchi végezhet a tabella élén, így közülük kerül ki az, aki megszerzi a Ducati harmadik címét. Ez egy történelmi tett lesz abból a szempontból, hogy az olaszoknak most először sikerül egymás utáni két évben is a csúcsra érni. Stoner szerint azt, hogy Borgo Panigaleban ennyit kellett várni az első „duplázásra”, csak magának köszönheti az 1926-ban alapított gyártó.

A Ducati történelmi évet teljesít 2023-ban

„Már egy ideje nekik van a legjobb motorjuk, és mégis küszködtek, hogy a bajnoki cím megszerzéséért harcoljanak, egészen a tavalyi és az idei szezonig. Ez nem a motorról, hanem a programjuk futtatásának módjáról szól. Többször kellene elismerniük a pilótáik teljesítményét, hagyniuk kellene, hogy ők is beleszólhassanak a dolgokba, és nem fokozniuk, hanem enyhíteniük kellene a rájuk nehezedő nyomást. Hagyják őket versenyezni, és akkor majd ők megoldják, amit kell” – jelentette ki a 38 MotoGP-futamgyőzelemig jutó pilóta.