2024. április 27. 12:42
KezdőlapNégykerékRossi idén is elindul az egyik leghíresebb GT-versenyen

Rossi idén is elindul az egyik leghíresebb GT-versenyen

December 10-én már harmadik alkalommal fog elindulni Valentino Rossi a Gulf 12 órás versenyen. A magas színvonalú és nagy presztízsű GT3-as futam helyszíne a Yas Marina Circuit lesz, ahol a Doktor a WRT csapat által felkészített BMW-vel vághat majd neki a megmérettetésnek.

Valentino Rossi 2023-ban is rajthoz áll a Gulf 12 órás versenyen. A viadalra – amely első alkalommal az Intercontinental GT szezonzárója is lesz – december 10-én kerül sor. A helyszín a Forma1-ből lehet majd ismerős a nézőknek, hiszen a hagyományokhoz híven a Yas Marina Circuiten, vagyis Abu-Dzabiban fognak körözni a pilóták. Apropó nézők, a 10 óra 45 perckor kezdődő versenyt (ahogy az időmérőt és az edzéseket is) ingyenesen lehet majd követni a széria YouTube-csatornáján, amelyet ezen a linken keresztül lehet elérni.

A Doktor a Team WRT 46-os számú autójával, egy BMW M4 GT3-mal fog versenyezni, csapattársai a gyári BMW-pilóta Dries Vanthoor és Nick Yelloly lesznek. A belga csapat egy másik autót is kiállít az összecsapásra, a 32-esben Philipp Eng, Sheldon van der Linde és Charles Weerts ül majd a volán mögött.

„Nagyon várom, hogy visszatérhessek a Yas Marina Circuitre. Korábban már részt vettem ezen a futamon egy Ferrarival. Az akkor egy nagyon jó verseny volt, amelyen összesítésben harmadikok lettünk. Jól szórakoztam, nagyszerű ez a pálya. Idén sokkal magasabb lesz a színvonal, számos gyors autóval és rengeteg gyári pilótával találkozhatunk majd a mezőnyben, meglátjuk, hogy mi mire leszünk képesek. Alig várom, hogy egy BMW M4 GT3-at vezethessek ezen az aszfaltcsíkon, nagyon jól fogjuk érezni magunkat” – mondta a kilencszeres világbajnok.

Az urbinói versenyző harmadik alkalommal lesz ott a 2013 óta létező versenyen, 2019-ben és 2021-ben találkozhattak vele a vetélytársak a rajtrácson. 2022-ben is el szeretett volna indulni, de akkor COVID-fertőzés gyanúja miatt ki kellet hagynia a versenyt.  A 2021-es futam hivatalosan a 2020–2021-es Gulf 12 órás verseny nevet viselte – erre azért volt szükség, mert 2020-ban a koronavírus-járvány miatt elmaradt az esemény –, és logisztikai okokból kivételesen Bahreinben rendeztek meg. Rossi mindkét alkalommal Luca Marinivel és Alessio Saluccival – a Mooney VR46 Racing csapatigazgatójával és gyerekkori barátjával – alkotott egy csapatot, amely a svájci Kessel Racing által felkészített Ferrari 488 GT3-mal vett részt a viadalokon.

Rossi újra a pályán – Bagnaiával és Bezzecchivel gokartozott a Doktor (videó)

A hivatalosan Monster VR46 Kessel Racing néven induló alakulat mindkét versenyen szép eredményt ért el. 2019-ben a 30 induló közül összesítésben a harmadik, saját – a Pro-am, vagyis a nem kizárólag profi versenyzőknek kiírt – kategóriájukban az első helyet szerezték meg. A 2021-es futamra sajnos csak 12 autót neveztek, Rossiék ekkor összesítésben a negyedik, a Pro-amban pedig a harmadik helyen végeztek. Mindkét verseny végén ők szerezték meg a legelőkelőbb helyet a Ferrarival induló csapatok közül, és mindkétszer öt körön belül tudtak maradni a győzteshez képest, ami szintén elismerésre méltó egy olyan viadalon, ahol az első helyezett akár 350-nél több kört is megtehet.