back to top
2024. szeptember 08. 02:13
KezdőlapMotoGPBagnaia reagált Martín esetleges érkezésére: „Ez nem lenne tisztességes"

Bagnaia reagált Martín esetleges érkezésére: „Ez nem lenne tisztességes”

Francesco Bagnaia a Maláj Nagydíj előtt elmondta a véleményét a sajtó által feltételezett Enea Bastianini – Jorge Martín cseréről. A spanyol pilóta is megszólalt a témában, és elismerte, hogy örülne neki, ha már jövőre a gyári Ducati versenyzője lehetne.

Ahogy már korábban beszámoltunk róla, sajtóértesülések szerint a Ducatinál felvetődött a lehetősége annak, hogy a következő szezonban Jorge Martínt „előléptetik” Francesco Bagnaia csapattársának, és Enea Bastianini kerülne a Pramac kötelékébe. Ezt egyszerűen megtehetné a gyártó, hiszen sem Bastianinit, sem Martínt (és Bagnaiát sem) egy konkrét istállóhoz köti a szerződése, hiszen mindannyian magával a bolognai márkával írtak alá megállapodást, így technikailag könnyedén kivitelezhető lenne a csere.

Pokoli körülmények között indul a szezonhajrá, két vb-cím is eldőlhet – hétvégi menetrend

A Maláj Nagydíj előtt Bagnaia is elmondta véleményét a kérdésben. „Nekem soha nem volt részem az ilyen típusú döntések meghozatalában, és azt szeretném, hogy ez így is maradjon. Azonban azt gondolom, hogy ez Eneával szemben nem lenne tisztességes, egy olyan szezon után, amelyet az idei évben átélt. Nem igazán tudom, viszont én csak azért vagyok itt, hogy versenyezzek, jobb lenne őt magát megkérdezni erről” – mondta a címvédő.

Martín ügynöke már korábban sem tagadta, hogy a madridi pilóta célja, hogy „2025-re és 2026-ra bebiztosítsa magának a piros motort”, most pedig maga a versenyző is elismerte, hogy nem lenne ellenére, ha akár már jövőre átkerülhetne a gyári csapathoz. „Nem tudok sokat elmondani. Az biztos, hogy büszkévé tenne, ha a Pramac pilótájaként folytathatnám a következő szezonban, de ha a Ducati azt szeretné, hogy felüljek egy piros motorra, akkor szintén nagyon boldog lennék” – nyilatkozta a spanyol pilóta.

Tavaly az egyik legnagyobb kérdés az volt, hogy Martín vagy Bastianini fogja pótolni a távozó Jack Millert a gyári Ducatinál. Borgo Panigaléban végül a 2022-es idényben négy győzelemig jutó olasz versenyzőre esett a választás, aki abban az évben sokáig a világbajnoki címért is versenyben volt – végül Bagnaia és Fabio Quartararo mögött a harmadik helyen végzett – a Gresini motorjával. Ez a döntés pedig akkor kifejezetten rosszulesett a spanyol pilótának.

Tényleg pilótát cserélhet a gyári Ducati? – Martín meglepő hozzáállást tanúsít

Idén fordult a kocka, Martín élete legjobb szezonját produkálja, és esélye van behúzni egy – szinte gyári technikával ellátott – szatellitcsapat versenyzőjeként a bajnokságot, amivel történelmet írna, hiszen erre korábban még senki sem volt képes a MotoGP-korszakban. Négy főfutamot, illetve hét sprintet nyert meg, és sokak szerint felérhet a csúcsra, mivel mindössze 13 pontos lemaradásban van a jelenlegi éllovas Bagnaia mögött a tabellán. Bastianininek ezzel szemben két súlyos sérülése miatt a szezon nagy részét ki kellett hagynia, legjobb eredménye egy hetedik hely az Indonéz Nagydíj sprintjéről.