back to top
2024. május 02. 20:46
KezdőlapMotoGPSikeresen megműtötték Bastianinit, kiderült, hány futamot kell kihagynia

Sikeresen megműtötték Bastianinit, kiderült, hány futamot kell kihagynia

A Ducati gyári csapata tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy Enea Bastianini mindkét törött testrészét sikeresen megoperálták. A 25 éves versenyzőnek legalább három nagydíjhétvégét kell majd kihagynia.

Óriási tömegbalesettel indult a vasárnapi Katalán Nagydíj a MotoGP-ben. Enea Bastianini túlságosan későn fékezett az 1-es kanyar előtt, aminek az lett a vége, hogy ő, valamint négy másik pilóta is a kavicságyban kötött ki. Azonban amíg Marco Bezzecchi, Johann Zarco, Álex Márquez és Fabio Di Giannantonio egyaránt ott tudott lenni az újraindításnál, addig a gyári Ducati motorosát csapattársához, a Brad Binder által elütött Francesco Bagnaiához hasonlóan kórházba kellett szállítani.

A vizsgálatok során kiderült, hogy a címvédő csupán zúzódásokat szenvedett az ijesztő balesetben, addig honfitársa ennél jóval súlyosabban megsérült. Bastianininek a bal belső bokacsontjában, illetve kézközépcsontjában is törést állapítottak meg, és ezek közül mindkettő műtétet igényelt. A múlt idő azért indokolt, mert az operációkat hétfőn elvégezték.

„Bastianininek a Katalán Nagydíjon [történt] balesetben eltört bal bokáját és bal kezét megműtötték – olvasható a Ducati gyári csapatának közösségi médiás bejegyzésében. – A két beavatkozás, amelyeket [Fabio] Catani és [Luigi] Tarallo professzorok végeztek a modenai Policlinicóban, sikeresen végződött, és Enea hamarosan megkezdi a gyógyulást. A Ducati versenyzője kénytelen lesz kihagyni a következő, hazai nagydíjat Misanóban, valamint a hónap végén esedékes két versenyt Indiában és Japánban.”

Elképesztő, de nem az elütött Bagnaia járt a legrosszabbul a barcelonai bukássorozatban

Mindez azt jelenti, hogy Bastianini legalább három hétvégéről hiányozni fog, és legkorábban az október 13-a és 15-e között esedékes Indonéz Nagydíjon lehet ott. Bár a csapat közleménye erre nem tér ki, ezalatt minden bizonnyal a Ducati tesztpilótája, Michele Pirro fogja helyettesíteni, és persze szükség esetén tovább is.

Bastianini az idei szezonra igazolt át a bolognaiak gyári alakulatához, miután tavaly négy futamot is nyert a Gresinivel, és egészen az utolsó előtti futamig volt matematikai esélye a világbajnoki címre. A szezon előtt sokan azt gondolták, hogy szoros csatát vívhatnak a címvédő Bagnaiával, ám ebből idén semmi nem valósult meg.

A 25 esztendős versenyző már a szezonnyitó Portugál Nagydíj sprintfutamán súlyos sérülést szenvedett, miután ütközött Luca Marinivel. Ennek következményeként négy fordulót kellett kihagynia, de még visszatérése után sem volt száz százalékos állapotban fizikailag. Az elmúlt hat hétvégén összesen 25 pontot gyűjtött, amellyel jelenleg a tabella tizennyolcadik helyét foglalja el.