back to top
2024. május 17. 08:08
KezdőlapMotoGPMartín már most a határon van, imádkozik, hogy ne legyen eső

Martín már most a határon van, imádkozik, hogy ne legyen eső

Jorge Martín szerint a teljesítményt illetően elérték a határt a Maláj Nagydíj pénteki napján, de benne még maradt némi idő. A spanyol versenyző nem szeretne esős futamot.

Jorge Martín mind a szabadedzést, mind az edzést a közvetlen élmezőnyben zárta a Maláj Nagydíj pénteki napján. A 25 éves pilóta magyar idő szerint hajnalban a tabella élén végzett, míg reggel a második pozíciót szerezte meg. Utóbbin egyedül Álex Márquez bizonyult gyorsabbnak nála, a Gresini versenyzője egészen pontosan 174 ezreddel verte őt meg.

Álex Márquez megverte Martínt a sepangi edzésen, Aleix Espargaró háromszor is bukott

Martín tehát könnyedén bejutott az időmérő második szakaszába, és esélyesként várja a szombati kvalifikációt. Ugyanakkor nem lehet maradéktalanul elégedett, hiszen elmondása szerint a gumiválasztás terén nem volt minden rendben. A Q1-es helye azonban nem nagyon forgott veszélyben, így optimistán várhatja a folytatást.

„Az volt a cél, hogy közvetlenül a Q2-be jussunk – nyilatkozta. – Volt némi problémánk a stratégiával, mert délelőtt a [leggyorsabb] gumit tettem fel, és változtatnunk kellett a taktikán. Végül azonban mindkét próbálkozás során gyorsan tudtam menni. A tempó tekintetében rendkívül erősek vagyunk, és az 1 perc 58 másodpercen belüli idő lenyűgöző.”

A sepangi pályát tavasszal újraaszfaltozták, és ez sok esetben problémát szokott jelenteni a tapadás szempontjából. Martín azonban kiemelte, hogy az illetékesek jó munkát végeztek, és bár vannak új bukkanók a pályán, a 7-es kanyarban lévő pedig kifejezetten nagy, máshol eltűntek a huplik, és a tapadás is majdnem ugyanolyan jó, mint korábban. Ami pedig a továbbiakat illeti, úgy véli, a beállítások terén nem tudnak már javulni, de ő maga még igen.

„Délelőtt meglátjuk, de már most a határon vagyunk a teljesítményt illetően – fogalmazott. – Nehéz lesz javítani. A gyorskörömön elkövettem néhány hibát, szóval felteszem, szombatra még van valami a tarsolyomban. Azonban a többiek is javulni fognak. Tavaly 1:57.7 másodperces időt értem el, ha minden rendben megy, akkor szeretnék javítani rajta. A tempó tekintetében csak a verseny végére kell dolgoznunk.”

Martín bajnoki riválisa, Francesco Bagnaia a nyolcadik helyet szerezte meg az edzésen, vagyis egy körön mindenképpen a spanyol motoros lehet a bizakodóbb. Ugyanakkor előfordulhat, hogy az időmérőn vagy valamelyik futamon elered az eső. A Pramac versenyzője Japánban győzni tudott, amikor legutóbb ilyen körülmények között csaptak össze, de jobban szeretné, ha száraz maradna az időjárás.

„Ez extrán stresszes, mert mindig az első tízben kell lenni, különben az ember hirtelen nagy bajba kerül, amikor jön az eső – utalt arra, hogy az edzés elején szintén benne volt a pakliban a csapadék. – Ha a futam alatt esik, az mindenki számára nagy veszélyt jelent. Ezt a veszélyt kordában kell tartanunk. A legutóbbi esős versenyt megnyertem, és megvan a magabiztosságom ahhoz, hogy ezt [újra] megtegyem, de imádkozom, hogy holnap száraz verseny legyen. Ezzel együtt a földön kell maradnom, és ki kell találnom, hogyan lehetek gyorsabb Peccónál, ennyi az egész.”