back to top
2024. május 04. 02:23
KezdőlapMotoGPMartínt nem érdekli a matek, kockáztatni fog, Bagnaia nem tekinti meccslabdának a...

Martínt nem érdekli a matek, kockáztatni fog, Bagnaia nem tekinti meccslabdának a katari hétvégét

Jorge Martín kijelentette, nem tudja pontosan, mi a matek a bajnoki tabellát illetően, mindenesetre kockáztatni fog Katarban. Ő és Francesco Bagnaia is úgy véli, hogy az utolsó fordulóban lesz bajnokavatás, utóbbi most csak élvezni akarja a motorozást.

Már csak két forduló van hátra a MotoGP idei szezonjából, ám a bajnoki küzdelem továbbra is nyitott. Francesco Bagnaia előnye csupán 14 pont Jorge Martínnal szemben a Katari Nagydíj hétvégéje előtt, ami azt jelenti, hogy utóbbinak is saját kezében van a sorsa. Ha ugyanis mindkét sprint- és főfutamot megnyeri, akkor mindenképpen ő lesz a végső győztes.

Persze ettől a hátrány az hátrány, és jelen állás szerint neki kell többet kockáztatnia. A Maláj Nagydíjon ennek éppen az ellenkezőjét csinálta, hiszen miután az elején nem tudta megelőzni riválisát, inkább lelassított, csak hogy biztosan motoron maradjon. Most viszont fel fogja vállalni a rizikót, még úgy is, hogy nincs teljesen tisztában azzal, hogy mikor milyen eredményre van szükség.

Nem ismerem pontosan a matekot, csak azt, hogy pontokat kell hoznom [Bagnaián] – nyilatkozta a csütörtöki sajtótájékoztatón. – Szóval ez a célom. Már most [biztos] a második helyem a bajnokságban, még akkor is, ha a következő két fordulóban nem indulok. Ezt a pozíciót pedig csak az elsőre tudom megváltoztatni. Szóval minden kockázatot felvállalok, amit csak tudok. Egyszerűen támadnom kell, és a legtöbb pontot behozni. Ez egy jó lehetőség arra, hogy sok pontot szerezzek, de arra is jó esély van, hogy sokat veszítsek. Szóval okosnak és gyorsnak kell lennünk, és meg kell próbálnunk nyerni. Az biztos, hogy nagy a nyomás. Ha az ember hibázik, elveszíti a bajnokságot. Tehát gyorsnak kell lennünk, de nem szabad hibáznunk. Azt hiszem, ez bonyolult hétvége lesz. Szerintem Valenciában fog eldőlni [a világbajnokság].”

Bagnaiának meccslabdája van, de aligha lesz „idényzáró” az idénynyitóból – hétvégi menetrend

Bagnaiának összesen 23 ponttal kell többet szereznie a loszaili sprint- és főfutamon Martínnál ahhoz, hogy már most bebiztosítsa második királykategóriás bajnoki címét. A jelenlegi formájukat elnézve ez meglehetősen valószínűtlen, amennyiben a spanyol versenyző nem esik el. Éppen ezért a címvédő nem is úgy áll hozzá a hétvégéhez, hogy már most lezárhatja a küzdelmet.

Őszintén szólva nem tekintem meccslabdának ezt a hétvégét – kezdte. – Szerintem egyedül akkor lesz lehetőség, ha Jorgénak problémája lesz, mert enélkül a mostani szintünkön lehetetlen huszonhárom ponttal növelni az előnyt egy versenyhétvégén. Normális hétvégeként élem meg ezt a hétvégét. Tökéletesen tudom, hogyan jöhet a nyomás, és most úgy érzem, hogy az az egyetlen módja, hogy újra világbajnokká koronázzanak, ha hajtok és az élen vagyok. Szóval ez a nyomás más, mint amilyet tavaly Valenciában éreztem. Csak élvezni szeretném, húzni, ahogyan akarom, és mindig próbálok az élen, talán ismét a pole pozícióban lenni. Kedvelem ezt a pályát. Mindig versenyképesek voltunk itt, kivéve a tavalyi évet, amikor a szezon rossz szakaszában jött [ez a forduló]. A körrekord viszont még mindig az enyém, és úgy gondolom, hogy nagyon fekszik a motorunknak ez a pálya.”

Ahogyan mindkét pilóta említette, valószínűbb, hogy a valenciai idényzárón dől el a küzdelem. Persze nem mindegy, hogy a sprint- vagy a főversenyen. Az már most szombaton kiderülhet, hogy másnap még biztosan nem kerül pont a párharc végére, amennyiben Martín legalább 3 ponttal többet szerez Bagnaiánál. Az viszont csak a Katari Nagydíj főfutamán válhat biztossá, hogy egészen az utolsó viadalig lehet izgulni: amennyiben ezután legfeljebb 12 pont lesz a különbség, akkor a valenciai sprintfutam sem fogja lezárni a csatát.