back to top
2024. május 17. 04:30
KezdőlapMotoGPZarco szívesen segít Martínnak a bajnoki harcban, ha lehetősége nyílik rá

Zarco szívesen segít Martínnak a bajnoki harcban, ha lehetősége nyílik rá

Johann Zarco örülne neki, ha Jorge Martín lenne a 2023-as MotoGP-bajnok, és amennyiben alkalma lesz rá, szívesen támogatja is a spanyol pilótát egy verseny során. Zarco elmondta, hogy magától döntött így, a Pramac egyszer sem kérte meg arra, hogy segítsen a csapattársának.  

A Maláj Nagydíj sprintjén Enea Bastianini megfontolt versenyzéssel Francesco Bagnaia segítségére tudott lenni a Jorge Martín ellen folytatott bajnoki harcban. Az olasz pilóta nem próbálta megelőzni csapattársát, hogy átvegye tőle a harmadik helyet, és a futam végén, amikor Brad Binder felért rájuk, hátvédként őrizte Bagnaiát. „Azért vagyok itt, hogy gyors legyek, de néha az is a célom, hogy a csapatnak segítsek” – jelentette ki nyíltan Bestia a futamot követőn.

Bagnaiának meccslabdája van, de aligha lesz „idényzáró” az idénynyitóból – hétvégi menetrend

Sokakban felmerülhetett a sepangi hétvége után – amelyen Bastianini újra képes volt a tavalyi formájában motorozni –, hogy befolyásolhatják-e a csapattársak a bajnoki címutasítást arról sorsát. Johann Zarco, akivel Martín osztozik egy bokszon, ausztráliai győzelme óta nem igazán tudja a foga fehérjét mutatni, Thaiföldön csak a 10., Malajziában csak a 12. helyen fejezte be a főfutamot. Ennek ellenére Zarco szívesen segítené Martínt, ha alkalma nyílna rá, pedig erre állítása szerint a Pramac vezetése egyáltalán nem kérte meg.

„Eddig nem kaptam semmilyen csapatutasítást. Egyértelmű, hogy nagyszerű lenne az egész istállónak és a Pramac csoportnak is, ha képes lennék segíteni Jorgénak. Viszont az előző futamok során ő és Pecco is sokkal gyorsabb volt nálam, szóval még nagyon gondolni sem tudtam arra, hogy hogyan segíthetnék. Ha azonban lehetőségem lesz arra, hogy megnyerjek egy versenyt, akkor természetesen meg fogom próbálni, hiszen nem minden hétvégén van erre esélyem. Egyáltalán nem kaptam utasítást a csapattól, és Gino [Borsoi, a Pramac Ducati csapatfőnöke – a szerk.] még csak meg sem próbált mondani nekem bármit is ebben a témában” – tette hozzá a 33 éves pilóta.

Amennyiben Martínnak sikerül megszereznie idén a bajnoki címet, akkor ő lenne az első versenyző a MotoGP-korszakban, aki ezt egy privát istálló színeiben teszi meg. Ez azt jelenti, hogy a Pramacnak most lehetősége van bekerülnie a történelemkönyvek lapjaira, és ebben Zarco is szívesen segítene mostani csapatának, annak ellenére, hogy a következő szezonban már az LCR Honda pilótája lesz.

Egy korábbi segítséget is meghálált Bagnaiának a váratlanul feltámadó Bastianini

„Ha alkalmam nyílik rá, akkor megpróbálok szívességet tenni a Pramacnak, azért a sok munkáért, amelyet együtt elvégeztünk. A bajnoki cím, amelyet Jorge megnyerhet, egy igazán egyedi dolog lenne az egész csapat számára, [a bokszban] az én oldalamon dolgozóknak, és különösen az ő oldalán lévőknek. Ha bárhogy megtehetem, akkor nagyon szívesen részt vállalok az itt dolgozó srácok álmának a beteljesítésében. Viszont ehhez meg kell találni a legjobb pillanatot és módot a verseny közben. Az biztos, hogy ez szinte kizárólag vasárnap jöhet szóba, hiszen akkor forog kockán a nagyobb pontmennyiség” – nyilatkozta a kétszeres Moto2-bajnok.