back to top
2024. május 02. 08:29
KezdőlapMotoGPA pénz miatt igazolna a Hondához Marini? – Lorenzo rossz ötletnek tartja

A pénz miatt igazolna a Hondához Marini? – Lorenzo rossz ötletnek tartja

Jelen állás szerint Luca Marini a legesélyesebb jelölt a Repsol Hondánál Marc Márquez távozásával gazdátlanná váló ülésre. Jorge Lorenzo szerint Marini rossz döntést hozna azzal, ha valóban elhagyná mostani csapatát a japánok kedvéért. Az ötszörös világbajnok úgy gondolja, hogy az olasz még túl fiatal ahhoz, hogy a pénzt tartsa szem előtt.

Marc Márquez az idény végeztével elhagyja a Repsol Hondát, és a csapat még mindig nem jelentette be, hogy ki foglalja el a helyét. Amikor már éppen mindenki belenyugodott, hogy valószínűleg Fabio Di Giannantonio lesz jövőre Joan Mir csapattársa, akkor dobta be a sajtó Luca Marini nevét a jelöltek közé. Az olasz Sky Sports ezzel együtt november elején még arról számolt be, hogy a VR46 pilótája nem szeretne a japán istállóhoz igazolni, most viszont egyre több jel utal arra, hogy az olasz pilóta megváltoztathatta az álláspontját.

Folytatódik a távozó Marc Márquez utódjának keresése – a VR46 egyik pilótája a legújabb jelölt

Ennek okát természetesen nem tudhatjuk pontosan, de könnyen elképzelhető, hogy szerepet játszott az, hogy megígérték neki az eddigi fizetésének jelentős emelését. Ezt sejti Jorge Lorenzo is, aki elmondta, hogy nem értene egyet az olasz versenyző döntésével, ha otthagyná mostani csapatát – és a mezőny legjobb motorját – a Honda, valamint a pénz kedvéért.

„Azt hiszem, hogy Luca Marini rossz döntést hozna, ha elhagyná a Ducatit, amely sokkal nagyobb motort tud neki adni, hiszen ő egy elég magas versenyző. Már három éve ismeri [a Desmosedicit], és az világosan kiderült, hogy jól megy a vezetési stílusához” – elemezte a helyzetet a DAZN kommentátoraként dolgozó spanyol egy közvetítés során.

„Nem hiszem, hogy jó vége lenne annak, ha most elmenne a Hondához, és átülne egy törékenyebb, kisebb és kompaktabb motorra. Versenyképességben visszafelé tenne egy lépés ezzel. Értem én, hogy anyagi szempontból biztosan sokkal jobb lenne neki, de jelen pillanatban még nagyon fiatal, szóval úgy gondolom, hogy inkább meg kellene próbálnia világbajnoknak lennie azelőtt, hogy a pénzt kezdi el előtérbe helyezni.”

Lorenzo szerint Marini helyett inkább Pol Espargarónak kellene a Hondához igazolnia. Espargaró mellett szól, hogy két éven keresztül, 2021-ben és 2022-ben már versenyzett a Repsol színeiben, ezért a környezet és a motor sem lenne idegen számára. A 2013-as szezon Moto2-bajnoka elérhető is lenne a japán istálló számára, hiszen jövőre a KTM csak tesztpilótaként számít rá.

Kinek lesz az jó, ha Luca Marini a gyári Hondához igazol?

„Az, hogy Pol üljön fel a motorra legalább a következő évre, az egyáltalán nem lenne őrültség. Már az összes pilóta foglalt, és ő legalább ismeri a motort, hiszen versenyzett vele egy ideig. Nem lenne rossz választás, különösen azért, mert már úgyis ott van a csapatnál a vezérpilóta, Joan Mir, aki [királykategóriás] világbajnok is volt. Azt gondolom, hogy Pol jó munkát tudna végezni a motor fejlesztésében, én nem látom őt annyira rossz színben [mint mások]. Szerintem, ha a Hondának sikerülne visszatalálni a jó útra, és egy kicsit javítani a motoron, akkor nem lenne rossz, ha ott lenne nekik Pol, aki ismeri is a gépet, és elég gyors is tud lenni, ráadásul ebben az esetben a pilóta is jól járna” – tette hozzá a háromszoros MotoGP-bajnok.