back to top
2024. május 11. 16:26
KezdőlapMotoGPMarc Márqueznek az utolsó hely is jó lenne a katari időmérőn, a...

Marc Márqueznek az utolsó hely is jó lenne a katari időmérőn, a „legrosszabbat” már elkerülte

Marc Márquez számára megkönnyebbülés, hogy már pénteken bejutott a Q2-be. A nyolcszoros világbajnok a sprint- és a főfutamon is az első tízben szeretne végezni.

Marc Márquez elégedetten szállhatott le a motorról a Katari Nagydíj edzése után. Bár az első gyakorlás még nem sikerült jól neki, hiszen az utolsó négy helyet elfoglaló Hondák közül másodikként, vagyis összességében a huszadik pozícióban zárt, de az esti órákban sikerült olyan időt futnia, amely elég volt az első tízhez.

Meglepetéssel zárult a MotoGP katari edzése, Martín és Bagnaia is csak a középmezőnyben

Egészen pontosan a tizedik pozícióban zárt, mindössze 14 ezreddel megelőzve a közvetlenül mögötte végző Jack Millert, vagyis kijelenthető, hogy épphogy meglett neki a Q2. A lényeg viszont az, hogy ott van az időmérő második szakaszában, ami Márquez számára kifejezetten fontos, hiszen így legrosszabb esetben is a tizenkettedik helyről rajtol, amivel már elégedett lenne.

Ebben a szezonban kihívás bejutni a Q2-be, és megkönnyebbülés, hogy ez pénteken sikerült – nyilatkozta a 30 éves versenyző. – Két körrel kevesebbet kell megtennem a Q1-ben, ami számomra a legrosszabb edzés. A rajtrácson elfoglalt pozíció sok mindent meghatároz, és ha rosszul alakul, akkor is a tizenkettedik helyről indulnék, az pedig már jó.”

Márquez ráadásul úgy jutott be a legjobb tízbe, hogy sokakhoz hasonlóan neki is elvették a körét a hajrában sárga zászló miatt. Így járt Francesco Bagnaia is, aki mögött a Honda pilótája szokása szerint próbált szélárnyékot nyerni. Ami a futamokat illeti, az 59-szeres MotoGP-futamgyőztesnek megvan a célja, de addig még sok munka áll előttük.

Jobban alakult a vártnál – fogalmazott. – Amikor egyedül mentem, arra gondoltam, hogy ha mindent megteszek, képes leszek elérni valamit. Ha kicsit javulunk, reménykedhetünk benne, hogy az első tízben végzünk. Sikerült jó köridőt találnom Pecco mögött, mert ezt így kell csinálni. Szombaton megpróbáljuk megtartani ezt a pozíciót, és megérteni, hogy hogyan javul a pálya a sprint előtt és közben. Meg kell néznünk, hogy melyik lesz a legjobb gumi a gyorskörre, és folyamatosan alkalmazkodnunk kell a pálya változásához. Egyelőre elégedettek lehetünk azzal, amit elértünk.”

Nem mondhatni, hogy a katari pálya Márquez kedvence, hiszen a királykategóriában eddig mindössze egyszer tudott nyerni Loszailban. Az is még pályafutása elején, 2014-ben volt, azzal kezdődött a MotoGP-korszakban máig rekordot jelentő tízes győzelmi sorozata. Azóta háromszor állhatott fel a dobogóra, győznie viszont nem sikerült.