2024. április 28. 04:19
KezdőlapMotoGPBagnaia szerint ő volt az egyik leggyorsabb, Martínt nem tartja olyan erősnek,...

Bagnaia szerint ő volt az egyik leggyorsabb, Martínt nem tartja olyan erősnek, mint korábban

Francesco Bagnaia elégedetten zárta a Katari Nagydíj pénteki napját, és kijelentette, hogy Raúl Fernándezzel ők ketten voltak a leggyorsabbak. A címvédő szerint Jorge Martín szemmel láthatóan nem annyira robbanékony, mint az előző hétvégék elején.

Francesco Bagnaia mindkét tréningen Jorge Martín mögött végzett a Katari Nagydíj pénteki napján, ám ez az adat nagyon félrevezető lehet az esélyek megítélésben. Az első szabadedzésen a Pramac pilótája az első, míg a címvédő a harmadik pozícióban zárt, ám utóbbi a használt abroncsokon is közel tudott kerülni bajnoki riválisához.

Meglepetéssel zárult a MotoGP katari edzése, Martín és Bagnaia is csak a középmezőnyben

Este pedig ténylegesen jobb köridőt futott nála, csak éppen elvették tőle, mert sárga zászló alatt teljesítette. Ennek következtében nyolcadikként végzett, közvetlenül márkatársa mögött, de a látottak alapján jóval optimistábban várhatja a folytatást. Nem véletlen, hogy a 26 éves motoros bizakodóan nyilatkozott az edzés leintése után.

Elégedett vagyok – kezdte a nap értékelését a bajnokságot 14 ponttal vezető Bagnaia. – Végső soron csütörtökön nagyon jó munkát végeztünk. Eldöntöttük, hogy melyik motorral kezdjünk, és a motor úgy működött, ahogyan vártam. Szombatig nem nyúlunk semmi máshoz, mert tetszenek a motor [beállításai], és úgy működik, ahogyan kell.”

A Katari Nagydíj abból a szempontból különleges, hogy a futamot villanyfényben rendezik. A sprintfutam bevezetése miatt azonban akad olyan tétre menő esemény, amelyet még naplementében tartanak, hiszen az időmérő helyi idő szerint 15:40-kor kezdődik. Éppen ezért fontos volt, hogy minél több abroncsot leteszteljenek.

Délután olyan első gumikat kellett használnunk, amelyek nem voltak megfelelőek, de mindegyiket ki akartuk próbálni – árulta el Bagnaia. – Nehéz kiválasztani, hogy az adott pillanatban melyik a megfelelő keverék, de az első szabadedzésen remekül éreztem magam a kemény elsőn. Este azonban nagyon hideg van, így az aszfalt hőmérséklete rendkívül alacsony lehet, és a kemény gumin kicsit küszködhetünk. Az a gond, hogy a másik két [keverékű] abroncs nagyon keveset bír, ha a pálya tapadása nem javul, szóval ez kicsit mindenki számára rejtélyes.”

Bagnaiával ellentétben Martín sokáig szenvedett, elmondása szerint az edzés elején rossz gumit tettek fel neki. Ellenfele korábban átélt már hasonlót, így azt is tudja, hogyan kell kezelni az ilyen szituációt. Bár úgy véli, a Pramac motorosa emiatt nem fog komoly bajba kerülni, azt elismerte, hogy ezúttal nem tűnt olyan erősnek, mint az elmúlt hétvégék hasonló szakaszában.

„Velem is megtörtént, azt hiszem, legutóbb, Thaiföldön, hogy az elsőként feltett gumi egyáltalán nem működött – fogalmazott. – Előfordulhat, de azzal a tudattal kell dolgozni, hogy az ember mindig mindenre talál megoldást. Nem hiszem, hogy ez gondot jelentene neki, mert a második gumival végül jó kört ment. Határozottan nem olyan robbanékony, mint máskor, de a Q2-ben van, és mindenki számára ez a fő cél.”

Martín azt is felvetette, hogy Bagnaia és a többi Ducati-versenyző adatainak segítségével javíthat a helyzetén, de a címvédőnek vannak kétségei afelől, hogy az övéiből tud-e profitálni. „Nagyon különböző a vezetési stílusunk, szóval nem tudom, de most egész nap gyorsak voltunk – jelentette ki. – A legjobb körömet elvették, szerettem volna, hogy meglegyen, hogy az első három között legyek, és végre előrébb végezzek pénteken, de jól alakult a nap.”

Nem Rossi és Lorenzo csatájának stílusát követik a Ducati bajnokesélyesei, de egyikük változtatna

Bagnaia a meglepetésre az élen záró Raúl Fernándezről is ejtett néhány szót. Pontosan tudtam, hogy ezzel a tapadással nagyon gyorsak lesznek, mert óriási [tapadást] tudnak generálni, Raúl pedig mindig is gyors volt itt – utalt az Apriliára. – Egy darabig együtt voltam vele, és megerősített ebben. Jelenleg ő a favorit, hogy az élen végezzen. A tempót illetően ő és én voltunk a két leggyorsabb.”

Mivel az idei szezontól kezdve a Forma–1 mezőnye is rendszeresen el fog látogatni Katarba, a pályát át kellett alakítani. Bagnaia megfigyelte, hogy ennek következtében egy ponton megcsalják az érzékei. Ez nagyon más – mondta. – A fények egyértelműen sokkal erősebbek, mint korábban. Az egyes és a kettes kanyar pláne különböznek [a múlthoz képest], mert ott tényleg úgy néz ki, mintha egy másik pálya lenne. Nekem szélesebbnek tűnt az a rész, most viszont mintha szűkebb lenne, bár a valóságban ugyanolyan.”