2024. április 27. 08:19
KezdőlapMotoGPNem Rossi és Lorenzo csatájának stílusát követik a Ducati bajnokesélyesei, de egyikük...

Nem Rossi és Lorenzo csatájának stílusát követik a Ducati bajnokesélyesei, de egyikük változtatna

Valentino Rossi és Jorge Lorenzo első közös éveivel ellentétben a Ducati arra kötelezi a pilótáit, hogy megosszák egymással az adataikat. Ennek köszönhetően Francesco Bagnaia és Jorge Martín egyaránt látja, hogy hogyan teljesített a másik, bár utóbbi ezen szíve szerint változtatna.

Két forduló van hátra a MotoGP idei szezonjából, és továbbra is szoros a világbajnoki címért folytatott küzdelem. Francesco Bagnaia és Jorge Martín között mindössze 14 pont a különbség, ami azt jelenti, hogy mindkét pilótának a saját kezében van a sorsa. A címvédő esetében ez értelemszerű, de riválisa is elmondhatja magáról, hogy ha az összes hátralévő sprint- és főfutamot megnyeri, akkor mindenképpen ő a világbajnok.

A tavalyi évvel ellentétben ezúttal két márkatárs, a Ducati két motorosa csatázik a végső győzelemért. Ebben a műfajban alighanem Valentino Rossi és Jorge Lorenzo rivalizálása a legemlékezetesebb. A gyári Yamaha akkori pilótáinak garázsait 2008-tól egy fal választotta el, majd 2010-re a kilencszeres világbajnok kérésére az adatokat sem osztották meg a két pilóta, illetve az ő stábjaik között.

Egyedül a Yamaha mérnökei láthattak mindent, a versenyzők között pedig pattanásig feszült a helyzet. Rossi aztán két évre elhagyta a Yamahát, visszatérése után pedig még egyszer, 2015-ben összecsaptak a világbajnoki címért. Akkor már megosztották egymással az adatokat, bár Lorenzo szerint ez Rossinak segített, de ő is elfogadta a helyzetet.

Martínt nem érdekli a matek, kockáztatni fog, Bagnaia nem tekinti meccslabdának a katari hétvégét

Ahogyan a Ducati versenyzői is kénytelenek elfogadni a gyártó játékszabályait, amelyek értelmében mindenki láthatja a többiek telemetriáját és beállításait. Igaz, nem mindenki követné ezt az eljárást, ha rajta múlna. Martín például szíve szerint nem osztaná meg saját adatait, még azon az áron sem, hogy ebben az esetben nyilvánvalóan ő sem láthatná a többiekét.

Szerintem nagyon jó a Ducati stratégiája, mert más versenyzők is nagyon magas szinten érkezhetnek meg [a hétvégére] – nyilatkozta a a Katari Nagydíj hétvégéje előtti sajtótájékoztatón. –. – A magam részéről viszont azt gondolom, hogy én inkább nem látnám az adatokat, hogy a többiek se láthassák az enyéimet. Az biztos, hogy néha kicsit segít, de ez talán tíz százalékot jelent. A többit viszont magam oldom meg. Úgy érzem, nagyon gyorsan elérem a határt, aztán a többiek felzárkóznak. Ugyanakkor ez így tisztességes, és amikor aláírtunk a Ducatival, már tudtunk [erről], szóval ez van.”

A Pramac versenyzője ugyanakkor hozzátette, úgy véli, Bagnaiának most már nem sokat számít, hogy láthatja az adatait, hiszen már eleget tanulmányozhatta azokat. Szerintem pontosan ismeri a beállításaimat, mert szinte soha nem változtatok rajtuk – fogalmazott. – Ez már csak így van. Az biztos, hogy nem könnyű a bajnoki címért küzdeni, amikor az ember tudja, hogy a riválisa nézi az adatait. Azonban én is nézem az ő adatait, úgyhogy megpróbáljuk a legtöbbet kihozni belőle.”

Bagnaia arra mutatott rá, hogy teljesen más a vezetési stílusa ellenfelééhez képest, így bizonyos szempontból nehéz összehasonlítani az adataikat. Magát az eljárást ugyanakkor teljesen természetesnek és normálisnak tartja. Mindig is így volt, és mindig is így lesz – kezdte. – Láthatja az én adataimat, amikor én vagyok a gyorsabb, én pedig láthatom az ő adatait, amikor ő a gyorsabb.”