back to top
2024. július 08. 12:11
KezdőlapMotoGPBagnaia nagy csapást mért Martínra, Viñalesé lett a szezon utolsó pole pozíciója

Bagnaia nagy csapást mért Martínra, Viñalesé lett a szezon utolsó pole pozíciója

Maverick Viñales szerezte meg a pole pozíciót a Valenciai Nagydíj időmérőjén, Francesco Bagnaia és Johann Zarco előtt. Jorge Martín csupán hatodikként indulhat a sprint- és a főfutamon.

Francesco Bagnaiának a Q1-ben kellett kezdenie a Valenciai Nagydíj időmérőjét, hiszen a pénteki edzésen nem került be az első tízbe. Ellentétben Maverick Viñalesszel, Jorge Martínnal, Johann Zarcóval, Fabio Di Giannantonióval, Marco Bezzecchivel, Brad Binderrel, Marc Márquezzel, Raúl Fernándezzel, Jack Millerrel és Aleix Espargaróval. A második szabadedzésen a VR46 versenyzője bizonyult a leggyorsabbnak 1:30.167 másodperccel.

Nagy bukás és piros zászló után Martín és a sárga zászló is kibabrált Bagnaiával

A Q1-ben a címvédő teljesítette az első mért kört, és 1:29.690-nel ő bizonyult a leggyorsabbnak, 292 ezreddel megelőzve Álex Márquezt, és 355-tel Augusto Fernándezt. Utána viszont borzasztóan szorossá vált az első három, hiszen a Gresini pilótája 1:29.483-mal átvette a vezetést, 15 ezreddel felülmúlva Bagnaiát, míg a GasGas versenyzője mindössze 7 ezreddel maradt el a továbbjutást érő pozíciótól.

Ahogyan az ilyenkor lenni szokott, a Q1 szereplői ezután a bokszba hajtottak, hogy aztán visszatérjenek a hajrára. Bagnaia ezt mindenkinél előbb tette meg, alighanem azért, hogy senki se tudja őt követni és ezáltal zavarni. Ennek meg is lett az eredménye, ugyanis 1:29.185-tel ismét övé volt az első hely.

Márquez ezúttal elmaradt tőle, de továbbra is csak 11 ezred volt a hátránya, miközben Fernándeznek a visszatérés utáni első köre nem sikerült. Bagnaia aztán tovább javított, és 1:29.054-es körrekorddal 142 ezredre növelte előnyét, míg Fernández 37 ezredre megközelítette Márquezt. Bár idő még volt hátra, innentől kezdve nem változott a továbbjutók személye, Fernández mögött pedig Enea Bastianini, Fabio Quartararo, Nakagami Takaaki, Luca Marini, Pol Espargaró, Franco Morbidelli, Álex Rins és Lorenzo Savadori lett a sorrend.

A Q2-t nem kezdték jól a bajnokesélyesek: Bagnaia csupán a hetedik, míg Martín a tizenegyedik helyen nyitott, utóbbi alatt látványosan megbicsaklott a motor. Az élre a két Aprilia állt, Viñales 1:29.554-es körével 243 ezeddel múlta felül Aleix Espargarót. A második körök után aztán 1:29.171-gyel Binder vette át a vezetést, 11 ezreddel megelőzve Martínt, aki a köre második részére utolérte Márquezt. Miller feljött a harmadik helyre, míg mögöttük Bezzecchi, Raúl Fernández, Viñales, Zarco, Di Giannantonio, Marc Márquez, Espargaró és a használt hátsó abronccsal menő Bagnaia volt a sorrend, míg Álex Márquez a gumispórolás jegyében csak a második etapra ment ki.

Bagnaia aztán megint elsőként tért vissza a pályára, és át is vette a vezetést, de előnye mindössze 4 ezred volt Binderrel szemben. Utána viszont tovább javított, és 148 ezredre növelte előnyét, de a többieknek még volt egy körük a javításra. Viñales 92 ezreddel meg is előzte a címvédőt, Martín viszont nem tudott javítani, miközben Marc Márquez követte őt.

A gyári Honda versenyzője aztán elesett, így Martínt senki nem zavarta, majd öccse is bukott. Martín a legvégén még megpróbált javítani, de ismét hibázott a kemény első abroncson. Ennek következtében Viñalesé lett a pole, Bagnaia pedig a második helyet szerezte meg, de ami számára még fontosabb, hogy Zarco, Miller és a legvégén eleső Binder is bekerült közéjük. Mögöttük Bezzecchi, Álex és Marc Márquez, Fernández, Di Giannantonio, valamint Espargaró lett a sorrend.

A MotoGP valenciai időmérőjének végeredménye