back to top
2024. május 05. 00:19
KezdőlapOffroadLiszka bravúros 3. hellyel kezdett a Superenduro Junior-világbajnokságon

Liszka bravúros 3. hellyel kezdett a Superenduro Junior-világbajnokságon

Liszka Roland hozta a kiemelkedő eredményt a Hungarian Motorsport Academy versenyzői közül a Superenduro-világbajnokság első, franciaországi fordulóján. A Junior-világbajnokság mezőnyében az összesített 3. helyen zárta az estét. A Prestige-ben nehéz feladat várt Zsigovits Norbertre és Szőke Márkra, de mindkettejük versenyzésében lehet pozitívumokat találni.

A franciaországi Liévinben kezdődött a 2023/2024-es FIM Superenduro-világbajnokság szezonja, ami 2024. február 3-án Budapestre, az MVM Dome-ba is ellátogat. Az idénynyitóra három magyar versenyző utazott el, a Hungarian Motorsport Academy kötelékét Liszka Roland, Szőke Márk és Zsigovits Norbert képviselte.

A magyar versenyzők szempontjából Liszka Roland volt az este legnagyobb esélyese: a váci versenyző a Junior-világbajnokságban a 3. helyet szerezte meg a kvalifikáción, így az első és a harmadik futamot az első sorból kezdhette meg. Az idénynyitó futamon a rajt után rögtön átvette a vezetést, így a Holeshot az övé lett, és az első két körben tartotta is az 1. helyet.

Úgy tűnt, hogy Liszka hamarabb elfáradt két közvetlen riválisánál, így a későbbi futamgyőztes Suff Sella nagy csatában megelőzte őt és később a brit Mitch Brightmore is elé tudott kerülni. Az izraeli és a brit versenyző küzdött a győzelemért, de Liszka bejött a 3. helyen, ami remek kezdet a fiatal versenyző számára.

A második futam ennél nehezebben alakult, mivel a szabályok szerint az időmérő eredményének fordított sorrendjében kellett rajtolni, így Liszka a második sorba került és egy szoros rajt után az utolsó helyen tudott csak eljönni. Utána viszont körről körre egyre javított a pozícióján, és végül a 6. helyen ért célba.

Két fő riválisa, Sella és Brightmore továbbra is jó tempóban motorozott, az izraeli versenyző a második kör elején már átvette a vezetést, és a brit pilóta is gyorsan feljött a 3. helyre, majd a cél előtti métereken a 2. helyet is megszerezte, így a küzdelem nyitott maradt köztük a szombati összetett győzelem érdekében.

A harmadik futamon Liszka ismét remekül kihasználta az első soros rajthelyét, a Holeshotnál ismét vezetett és az első futamnál tovább tartotta a vezetést. Sella ismét megelőzte, de Brightmore hiába érte utol, Liszka tökéletesen versenyzett és szoros küzdelemben, de a 2. helyen ért célba a harmadik futamon, ezzel bebiztosította a franciaországi fordulón az összesített 3. helyezését.

Erős mezőny várt a magyarokra a Prestige-ben

A Prestige mezőnyben papírforma eredmény született, a világbajnoki címvédő Billy Bolt nyerte az első versenyt Jonny Walker előtt, aki a verseny elején még támadni is tudta honfitársát, de később elesett, ezért megnőtt köztük a különbség. A 3. helyre a lengyel Dominik Olszowy jött be, aki az utolsó körben előzte vissza a 4. helyezett Manuel Lettenbichlert.

A német versenyző a rajt után elesett, de a Hard Enduro-világbajnok utána majdnem odaért a dobogóra. A Hungarian Motorsport Academy kötelékéhez tartozó Zsigovits Norbert a 9. helyezett lett a Prestige első futamán, Szőke Márk a 14. helyen ért célba pályafutása első Prestige-futamán, de az ő esetében már az nagy eredmény, hogy rögtön továbbjutott az Open kategóriából a Prestige-be.

A második, fordított rajtrácsos futamon a magyar páros az első sorból, a rajtgép két végéről indult, de várható volt, hogy nem sokáig tudják megtartani a pozíciójukat. Zsigovits a Holeshotnál a 3. helyezett volt, az első kör végén a 7. helyet tartotta, majd visszajött az 5. pozícióba. Ezt sajnos nem tudta sokáig élvezni, 1 perccel az időtáv vége előtt elesett, így végül a 9. lett, míg Szőke a 13. helyen ért célba.

A papírformának megfelelően Bolt és Walker gyorsan átvette a vezetést, és magabiztosan haladtak az élen, a 3. helyezett Will Hoare lett, így a Juniorhoz hasonlóan itt is két élmenő küzdhetett a harmadik futamon a végső győzelemért. Az első versenyhez hasonlóan ezúttal sem jött ki a lépés a német Lettenbichlernek, aki ismét elesett.

A liévini este utolsó felvonásában Bolt ismét rajt-cél győzelmet aratott, Walker a 2. helyezett lett Hoare előtt. Zsigovits jól kezdett, az első kör végén a 6. helyen haladt, majd Olszowy és Lettenbichler esését kihasználva átmenetileg feljött az 5. helyre, végül a 6. helyen intette le a kockás zászló, és az összesítésben a 9. lett. Szőke a 13. helyen zárta első hétvégéjét a Prestige kategóriában.

Ez nem Błażusiak hétvégéje volt

A versenyről egy nagy név hiányzott, a hatszoros világbajnok Taddy Blazusiak nem állhatott rajthoz, miután a FIM nem engedte, hogy elinduljon elektromos Stark Future motorkerékpárjával. A sérüléssel bajlódó lengyel sztár egy bemutatót azért tartott az új motorral, de egy nagy ugrás után nem tudott kellően lelassítani és nekiment a falnak. Arról egyelőre nincs hír, hogy Błażusiak indulhat-e a szezon további versenyein.