back to top
2024. május 12. 19:46
KezdőlapMotoGPMegható üzenetek és sírástól elcsukló hang – így búcsúzott Marc Márquez a...

Megható üzenetek és sírástól elcsukló hang – így búcsúzott Marc Márquez a Hondától (videó)

A Honda többrészes videót készít Marc Márquez búcsúhétvégéjéről, amelyek közül az elsőt már közzétették. Ebben felelevenítik a spanyol versenyzőnek a valenciai sprintfutamon elért harmadik helyét, majd az azutáni eseményt, amelyen nem tudta visszatartani a könnyeit.

A Valenciai Nagydíjon amellett, hogy eldőlt az egyéni világbajnoki cím a MotoGP-ben, lezárult egy több mint egy évtizedig tartó korszak, hiszen Marc Márquez 11 év után elhagyta a Hondát. A 30 éves versenyző felemásan teljesítette utolsó hétvégéjét a japán gyártóval, hiszen előbb a harmadik helyet szerezte meg a sprintfutamon, másnap viszont kiesett, miután a világbajnoki címért küzdő Jorge Martín kiütötte őt.

Virágcsokorral búcsúztatta el Marc Márquezt a Honda Japánban (videó)

A nyolcszoros világbajnok már akkor elárulta, hogy többször is sírt a hétvége során. Többek között ez is látható a Honda által közzétett videóban, amely az első része egy vélhetően két epizódból álló sorozatnak. A széria a csapat, illetve a pilóta szemszögéből mutatja be Márquez búcsúhétvégéjét, az első rész szombat estig dolgozza fel az eseményeket.

A bevezető utáni első képvágások egyike a köszönetnyilvánításról szóló tábla, amely rögtön jelzi, hogy itt valami véget ér. Egyébként viszont legfeljebb az apró jelekből lehet érzékelni, hogy ez nem egy átlagos futamhétvége, és persze abból, hogy amikor Márquez belép a motorhome-ba, akkor azzal fogadják, hogy ez lesz az utolsó pénteki napja ezekben a színekben, legalábbis egy ideig biztosan.

Aztán jön a felkészülés a motorozásra, de ezalatt ugrunk az időben, és amikor ténylegesen felül az RC213V-re, már a sprintverseny rajtját várja. A szombati futamról is szerepel néhány képkocka a rajtról, illetve a Martínnal, majd Maverick Viñalesszel vívott csatájáról, na meg persze a befutóról. Természetesen nem maradhatott ki, ahogyan a csapattagok előbb izgulnak érte, majd megünneplik a harmadik helyét.

Ezután visszatért a bokszutcába, ahol nemcsak a csapata, hanem édesanyja, Roser Alentà, illetve barátnője, Gemma Pinto is várta. Az ünneplés mellett alighanem mindannyiuknak eszébe jutott, hogy talán ez az utolsó alkalom, hogy tudnak örülni egy közös sikernek. Nem véletlen, hogy az anya szemébe már ekkor könny szökött.

Aztán jött egy kis bokszutcai ünneplés, majd az este, amikor „hivatalosan” elbúcsúztatták a márka történetének legsikeresebb motorosát. Amikor belépett a terembe, természetesen vastaps fogadta Márquezt, akinek levetítettek egy videót. Ebben számos csapattag üzent neki, köztük a Moto2-es időszak óta vele dolgozó versenymérnöke, Santi Hernández is.

A legjobb kívánságom a következő évre, hogy újra mosolyogni akarlak látni, mert mosolyognod kell, és szeretem, amikor mosolyogsz – jelentette ki. – Nagyon szépen köszönöm, és hiányozni fogsz. Mindenesetre itt van egy barátod, ahogyan sokszor beszéltünk róla.” Márqueznek már ekkor csillogott a szeme, de az érzelmek akkor hágtak a tetőfokukra, amikor a legközelebbi munkatársaival összeölelkezett. Nem véletlen, hogy többször is elcsuklott a hangja a rövid beszéde során.

„Szeretnék… köszönetet mondani az egész családomnak, az egész csapatomnak, és szeretnék… hatalmas köszönetet mondani a Red Bullnak” – hangzottak a hatszoros MotoGP-világbajnok szavai. A videósorozat első része Vatanabe Kodzsinak, a Honda Racing Corporation elnökének beszédével zárult. Először is gratulálok a mai remek dobogóhoz! – kezdte. – Voltak nagyszerű és nehéz napjaink is veled, és más utakon fogunk menni. Azonban itt előtted mindannyian a legjobbakat kívánjuk az új utadhoz!”