back to top
2024. május 03. 15:09
KezdőlapSuperbikeRazgatlıoğlu szerint Rea „egyáltalán nem volt olyan erős” az idei szezonban

Razgatlıoğlu szerint Rea „egyáltalán nem volt olyan erős” az idei szezonban

A Superbike-világbajnokság tabellájának második helyén végző Toprak Razgatlıoğlu értékelte az idényét. A török pilóta elárulta, melyik volt számára az év legrosszabb, illetve legidegesítőbb pillanata, és elmondta, hogy versenytársai közül kinek a teljesítménye okozott neki csalódást.

A 2023-as Superbike-szezon a Ducati és Álvaro Bautista dominanciáját, illetve második bajnoki címét hozta. A spanyol pilóta mindent összevetve huszonhét győzelmet aratott, és egyszer csapattársa, Michael Ruben Rinaldi is felállhatott a dobogó legfelső fokára. Bautista egyetlen kihívója Toprak Razgatlıoğlu volt, aki hét alkalommal bizonyult egy-egy verseny legjobbjának.

A török motoros kiegyensúlyozott teljesítményének köszönhetően a tabella második helyén végzett, azonban így sem volt teljesen elégedett az évével. „Nagy kihívást jelentett ez a szezon. Minden futamon a száz százalékomat adtam, hogy megállítsam Álvaro Bautistát, és ez általában így sem sikerült, de azért élveztem is ezeket [az összecsapásokat].”

Razgatlıoğlu azt is elmondta, hogy a Yamaha milyen területen maradt el a Ducati mögött. „Általában a kanyarokban mindig elég erősek voltunk. Ha több erő lett volna a motorban az egyenesekre fordulva, akkor sokkal egyszerűbb lett volna a bajnoki címért küzdeni.”

Razgatlıoğlu végre kipróbálhatta a BMW-t, amely rögtön mosolyt csalt az arcára (videók)

Jövőre már más problémákkal kell megküzdeni a 2021-es Superbike-bajnoknak, hiszen elhagyja a Yamaha kötelékét és a BMW-hez igazol át a mostani holtszezonban. Nemrég Portimãóban már tesztelhette is a M1000RR-t, amellyel nagy tervei vannak, hiszen azt mondta, hogy már a következő idényben szeretne a „bajnoki címért küzdeni” és „sok győzelmet aratni”.

„Az idei év legrosszabb pillanata a csehországi fordulóban, Mostban következett be. A kettes kanyarból kifelé tartottam, amikor tönkrement a gumim, és ezért repültem egy óriásit. Azt hiszem, hogy az évem addigi legjobb versenyéről estem ki ilyen módon” – festette le a kellemetlen esetet az alanyai versenyző a Superbike-vb honlapjának adott interjújában.

„A szezon legidegesítőbb futama a portimãói volt, ahol nagyon mérges lettem, mert minden körben több mint százszázalékosan motoroztam, de az utolsó kanyarban mindig kikaptam” – emlékezett vissza a 27 éves pilóta. A portugáliai fordulón Razgatlıoğlu Bautistával harcolt az első helyért, és hiába előzte meg minden körben az olasz pilótát, ő könnyedén visszavette a pozíciót a hosszú egyenesben.

„Azt hiszem, hogy ebben az évben mindenki elég tisztán versenyzett. Voltak nagy csatáink, de például engem senki sem tett ki a pályáról. Amikor harcban vagy valakivel, akkor néha összeértek, de szerintem idén ez volt a legtöbb, ami történt, mindenki tiszta maradt ebben a szezonban.”

Razgatlıoğlu megkapta azt a kérdést, hogy melyik versenytársának teljesítménye lepte meg ő a legjobban az elmúlt idényben, akár jó vagy rossz értelemben, amire ő azt az elsőre meglepő választ adta, hogy „Jonathan Rea”.

„Egyáltalán volt olyan erős ebben az évben. Ez talán a motorja, de az is lehet, hogy önmaga miatt alakult így. Bizonyos versenyeken nagyon jól ment, aztán másik futamokon meg rosszul, ezzel teljesen meglepett engem. Itt említeném még Locatellit is, aki nagyon sokat fejlődött ebben a szezonban.”

Valószínűleg az északír versenyző is úgy gondolja, hogy a Kawasaki miatt nem volt képes jobb teljesítményt nyújtani, hiszen kilenc év után távozik a csapattól, és Razgatlıoğlu „helyére”, a Yamahához igazol. A hatszoros világbajnok azonban úgy gondolja, hogy így sem lesz sok esélye a Ducati és Álvaro Bautista ellen.

Rea szerint igazságtalan előnyt élvez a Ducati