back to top
2024. május 08. 20:58
KezdőlapMotoGPStoner csalódott Rossiban az emlékezetes ütközésük után, és nem ez volt az...

Stoner csalódott Rossiban az emlékezetes ütközésük után, és nem ez volt az egyetlen sérelme

Casey Stoner elárulta, csalódott volt Valentino Rossinak a 2011-es Spanyol Nagydíjon történt ütközésük utáni viselkedését látva. A kétszeres világbajnoknak riválisa korábbi megnyilvánulása sem tetszett.

Ha az ember felidézi Casey Stoner és Valentino Rossi rivalizálását, akkor az ausztrál versenyzőt minden bizonnyal a Ducatin, míg ellenfelét a Yamahán látja lelki szemei előtt. Valóban ebben az időszakban vívták a legnagyobb csatáikat, de a legemlékezetesebb ütközésük nem ekkor történt, hanem miután mindketten gyártót váltottak.

2011-ben Rossi Stoner helyére igazolt, míg vetélytársa Hondára váltott. A szezon második futamán, a jerezi Spanyol Nagydíjon a kilencszeres világbajnok megtámadta az ausztrál motorost a második helyért. A manővert a 8. körben, az 1-es kanyarban hajtotta végre, és maga az előzés tiszta is volt, csak aztán elesett, motorja pedig Stonerét is magával vitte.

Rossi végül visszaült a versenygépére, és az ötödik helyen ért célba, a szezon későbbi világbajnoka viszont kiesett. A leintés után aztán az akkor 32 esztendős pilóta odament riválisához, hogy bocsánatot kérjen, és ekkor hagyta el Stoner száját a híres mondat, miszerint „az ambíciód túlnőtte a tehetségedet”. Most elárulta, nem nyerte el a tetszését, hogy utódja még csak a sisakját sem vette le.

„Abban a pillanatban kicsit csalódott voltam, hogy Valentino sisakkal [a fején] jött oda – nyilatkozta a Moto.it által közzétett videóban. – Hibák előfordulnak, de egyértelmű volt, hogy mivel nehéz helyzetben volt a Ducatival, az első adandó alkalommal vissza kellett szereznie a büszkeségét. Élt a lehetőséggel, de nagyot hibázott. Lényegében azt mondtam, hogy akkoriban az ambíciója nagyobb volt a tehetségénél. Amikor visszatért a bokszba bocsánatot kérni, és a kesztyűje, illetve a sisakja is rajta volt… Én az ilyet nem nagyon tisztelem. Ha [csak] hozzám jön, és nem nyilvánosan [teszi], az más lett volna. Nagyon csalódott voltam, amikor láttam, ahogyan jön be a bokszba.”

Nem ez volt az egyetlen eset, amikor Stoner nem érezte helyesnek Rossi viselkedését. Az ausztrál versenyző úgy hagyta ott a Ducatit, hogy sokakkal jó viszonyt ápolt, így eljutott a fülébe, hogy a kilencszeres világbajnok miket mondott róla. Rossiék nem túl hízelgő véleményt fogalmaztak meg vele kapcsolatban, amit nem elsősorban saját maga miatt érzett igazságtalannak.

„Nem szabad elfelejteni, hogy sok közeli barátom van a Ducatinál – fogalmazott Stoner. – Szóval még ha többé nem is voltam velük, ez a vezetőség miatt történt, nem a szerelők, a mérnökök és mindenki más miatt, akivel szoros kapcsolatban álltam. Amikor Vale megérkezett a Ducatihoz, azt is nehéz volt végignézni, mert tudtam, mekkora nyomás alatt vannak, és ezt nem érdemelték meg. Nagyszerű munkát végeztek. Rengeteget dolgoztunk a rendelkezésünkre álló költségvetésből, amely nagyon alacsony volt. Sajnos Valentino és a mérnöke, Jeremy Burgess nagyon negatívan beszéltek rólam és a csapatomról. Lényegében azt mondták, hogy semmit sem tudunk, és hogy nagyon gyorsan megjavítják a motort. Ezt nagyon sérelmezem a csapatom miatt. Még azzal a költségvetéssel is a bajnoki címért küzdöttünk, ami több, mint amit ők egy nagyobb költségvetéssel elmondhatnak magukról.”

Stoner számára alighanem elégtételt jelentett az idény alakulása. Ő tíz győzelemmel megszerezte pályafutása második és egyben utolsó világbajnoki címét, Rossinak viszont rémálomszerűen alakult a ducatis kaland. Első közös szezonjukban mindössze egyszer, a Francia Nagydíjon állhatott dobogóra, akkor is csak a legalsó fokára, míg a következő idényben is csupán két második helyig jutott. Összességében kijelenthető, hogy a tisztán olasz házasság óriási kudarcot hozott.