back to top
2024. május 02. 20:21
KezdőlapHírekRossi mellett a fontos pozíciót szerző honfitársát is inspirálta a japánok tragikus...

Rossi mellett a fontos pozíciót szerző honfitársát is inspirálta a japánok tragikus hőse

A fiatalon elhunyt Abe Norifumi „Norick” többek között Valentino Rossit is inspirálta pályafutása elején. A néhai japán versenyző azzal a honfitársával is megszerettette a motorsportot, aki nemrég fontos pozíciót kapott a Forma–1-ben.

Abe Norifumi „Norick” túlzás nélkül a japánok egyik tragikus hőse volt. Mindössze 18 évesen üstökösként mutatkozott be a gyorsaságimotoros-világbajnokság 500 köbcentiméteres kategóriájában, amivel sokakat inspirált. A későbbi háromszoros futamgyőztesre nemcsak a későbbi pilóták néztek fel, hanem azok is, akik más szakág más területén helyezkedtek el.

Ilyen volt Komacu Ajao is. A japán szakember az elmúlt napokban került a Forma–1-es világsajtó középpontjába, miután a négykerekű királykategóriában szereplő Haas istállójánál kinevezték csapatfőnöknek. Az Abénél mindössze pár hónappal fiatalabb mérnök 2003 óta dolgozik az F1-ben, most pedig egyértelműen felért eddigi pályafutása csúcsára, ami a betöltött pozíciót illeti.

Komacu édesapja zenetörténészként dolgozott, így nem volt adott, hogy a technikai sportok világában helyezkedik el. Mindez nagyban honfitársának köszönhető: a veterán F1-es szakíró, Joe Saward saját blogján azt írta, hogy a japán szakember akkor kezdett el érdeklődni a motorsport iránt, amikor Abe egy, az övéhez közeli iskolában tűnt fel. Maga az érintett kicsit másképp osztotta meg a történetet.

Máig bűntudat gyötri az F1 új csapatfőnökét, aki díjnyertes novellaíró

„A motorok szippantottak be, mert a szomszédomban lakott egy hasonló korú srác, aki motokrosszozott apjával az Egyesült Államokban – emlékezett vissza Komacu az Autosportnak adott interjújában tavaly ősszel. – Abe Norick volt a neve, sikeres karriert futott be, a MotoGP-ben is indult.”

Abe valóban szerepelt a MotoGP-ben, de legnagyobb sikereit még az 500 köbcentis kategóriában érte el kétütemű motorokkal. Az 1994-es Japán Nagydíjon szabadkártyával mutatkozott be, és első versenyén megdöbbentette a világot: a címvédő Kevin Schwantzot és az az évi bajnok Mick Doohant megelőzve vezette a futamot, de három körrel a vége előtt elesett, így nem jött össze a csodaszámba menő győzelem. Másokat viszont így is inspirált, többek között Valentino Rossit is.

„Norick egyik legnagyobb rajongója voltam és vagyok – nyilatkozta néhány évvel ezelőtt a kilencszeres világbajnok. – Még mindig van egy fényképem az aláírásával. Az 1994-es szuzukai versenye rengeteg motivációt adott nekem. Ezek után nagyon szerettem volna motorversenyző lenni. Szerencsés vagyok, hogy később versenyezhettem Norick ellen. Sokszor csatáztunk egymással, Jerezben 2001-ben a győzelemért harcoltunk. Szoros különbséggel nyertem. Sok különleges emlékem van Norickkal. Hálás is vagyok neki, mert nagyban hozzájárult a lelkesedésemhez és a motivációmhoz.”

Abe végül 1996-ban „pótolta be” a két évvel korábban elvesztegetett lehetőséget, és megnyerte a Japán Nagydíjat. Később még kétszer, az 1999-es riói és a 2000-es szuzukai viadalon ért célba elsőként, és összesen 17 dobogót szerzett az 500-as géposztályban. A MotoGP-ben három éven át versenyzett, majd 2005-ben és 2006-ban a Superbike-világbajnokságon szerepelt, de egyik géposztályban sem állhatott fel a pódiumra. 2007-ben, mindössze 32 évesen hunyt el, miután Kavaszaki városában összeütközött egy kamionnal, amely szabálytalanul próbált megfordulni előtte.