back to top
2024. május 03. 11:17
KezdőlapMotoGPMarini: A Honda olyan, mintha a Real Madridban vagy a Barcelonában játszanék

Marini: A Honda olyan, mintha a Real Madridban vagy a Barcelonában játszanék

Luca Marini elárulta, Valentino Rossit hívta fel először, amikor felmerült, hogy a Hondához igazolhat. Az olasz versenyző úgy véli, mind a gyártó, mind az ő szempontjából ideális döntés született.

Luca Marini a negyedik évét teljesíti idén a MotoGP-ben, ám ezúttal egy teljesen új kihívás vár rá a korábbi szezonjaihoz képest. A 26 éves motoros ugyanis elhagyta a családi csapatot, a VR46-ot, és a gyári Hondához igazolt. Az örökség, amelyet átvesz, nem könnyű, hiszen a japán gyártó történetének legsikeresebb versenyzőjét, Marc Márquezt hivatott pótolni.

Alberto Puig csapatfőnök nemrég elárulta, hogy miután hivatalossá vált, hogy a nyolcszoros világbajnok távozik a Hondától, Marini stábja kereste fel elsőként őket. Most pedig az olasz versenyző mondta el, hogy kivel beszélt elsőként, amikor felmerült a váltás lehetősége. Persze a válasz nem meglepő, de nem csupán a családi és a szakmai kötelék miatt tett így.

„Őszintén szólva az első ember, akit felhívtam, az a bátyám volt – utalt a Por Orejas podcastban féltestvérére, a VR46-ot birtokló Valentino Rossira. – Mindenekelőtt azért, mert ő a csapat vezére, a tulajdonos, de azért is, mert nagyon intelligens és nagyon tapasztalt ember. Elmagyaráztam neki, hogy mit érzek belül, mit gondolok, és hogy ez egy jó lehetőség lehet a pályafutásom szempontjából. A VR46 Akadémiával, a menedzseremmel és a Hondával közösen elkezdtünk beszélgetni, és ezekből a beszélgetésekből alakult ki mindez.”

A Honda nagyon hamar visszatérhet a MotoGP élmezőnyébe, és évekig ott is maradhat, véli Marini

A Honda mostanában rendkívül nehéz időszakon megy keresztül, mondhatni, történetének legrosszabb periódusában van. Már 2022-ben is a konstruktőri tabella utolsó helyén végeztek, tavaly pedig még rosszabbul szerepeltek. Marininek tehát innen kell megkezdenie a munkát, ám a japán gyártó történelme miatt így is vonzónak tartja a lehetőséget, és szerinte mindkét fél szempontjából jó döntés született.

„Úgy vélem, jelenleg én vagyok a megfelelő versenyző a Honda számára, és azt is gondolom, hogy nekem a Honda az ideális istálló, mivel ez egy álom – fogalmazott, majd egy futballhasonlattal élt. – Olyan, mintha a a Real Madrid vagy a Barcelona csapatához mennék játszani. Szerintem most csak fejlődni tudunk. Türelmesnek kell lennünk, és időt kell adnunk magunknak. Nem szabad kapkodnunk. A MotoGP egy igazán bonyolult sportág, rengeteg ellenféllel. Nemcsak a Ducati van ott, hanem a KTM, az Aprilia és a Yamaha is, amelyek nagyon hajtanak, hogy fejlesszék a motorjaikat. Nem lesz könnyű, de jobban kell dolgoznunk a riválisainknál.”

Marini a tavaly év végi valenciai teszten már kipróbálhatta a Hondát, és igencsak biztatóan kezdett, hiszen a tizedik helyet szerezte meg. Persze a puszta végeredményből nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, ám abból talán igen, hogy újdonsült csapattársa, Joan Mir kijelentette, hosszú idő után először tapasztal valódi újítást a japán gyártó részéről.