back to top
2024. május 01. 02:42
KezdőlapMoto2Acosta felidézte az időszakot, amikor rengeteget sírt, majd gyakran lecserélte a telefonszámát

Acosta felidézte az időszakot, amikor rengeteget sírt, majd gyakran lecserélte a telefonszámát

Pedro Acosta visszaemlékezett a 2022-es szezon első részére, amikor Moto2-es pályafutása nehezen indult, majd egy edzésen meg is sérült. Ez utóbbi azonban a spanyol pilóta szerint hosszú távon a segítségére volt.

Pedro Acosta lesz a MotoGP idei szezonjának egyetlen újonca, legalábbis ha minden a tervek szerint alakul a csapatoknál. A kétszeres világbajnokot generációja legnagyobb tehetségének tartják, és sokan Marc Márquezhez hasonlítják. A 19 éves versenyző egyelőre ki is tudta hozni magából azt, amit beleláttak, de egyszer komoly hullámvölgyön ment keresztül.

A mindkettőjükkel vb-címet nyerő csapatfőnök elmondta, miben hasonlít Acosta Marc Márquezre

Ez pedig a 2022-es idény volt, annak is az első fele. Miután az előző évben első próbálkozásra megnyerte a Moto3-as világbajnokságot, a KTM Ajo felvitte őt a középső géposztályba. Az első három futamán pontot szerzett, de nem szerepelt kiemelkedően, majd a következő négy viadalból háromszor bukott, és Jerezben is csak a huszadik lett.

„Talán túl magasak voltak az elvárásai, és akkoriban nem tudta ezt száz százalékban kontrollálni – idézte fel Aki Ajo, az istálló csapatfőnöke a DAZN-on nemrég megjelent, Acostáról szóló dokumentumfilmben, amely a ’Pedro Acosta: A must win’ címet viseli. – 2022-ben világbajnok akart lenni, semmi másért nem ment a versenyekre, biztos volt benne, hogy meg tudja csinálni.”

„Nem úgy indult, ahogyan szerettem volna – vette át a szót Acosta. – Rengeteg olyan dolog történt, ami miatt megkérdőjeleztem, hogy lehetséges-e. Ha a szakmai része nem megy jól, az ember mindig tud keresni megoldást, az év nagyon hosszú. Három hónap alatt sok minden összejött, és már nem a bajnokság miatt helyeztem nyomást magamra, hanem más miatt volt több nyomás.”

„Ahogyan már annyiszor beszéltük, és ahogyan azt már akkor is mondtam, szükségünk van erre, szükségünk van ezekre a nehéz pillanatokra – mondta ismét Ajo. – Ha mindig minden jól és tökéletesen megy, akkor nem az a helyes út. Ha az ember olyan srác, mint Pedro, aki tényleg tanul a hibákból és a nehéz pillanatokból, akkor a tökéletes úton van.”

Marc Márquez csapattársa lehet Acosta? – az újonc elmondta, mi kell ehhez

„Sokat sírtam abban az évben, semmit nem értettem, hogy mi történik az életemben, mi történik a bajnokságban – fogalmazott a spanyol pilóta. – Azért vagyok itt, hogy jól legyek, hogy jól érezzem magam, és lesznek rosszabb és jobb idők. Nem hiszem, hogy bárki is azt mondhatná, hogy »ő már nem az, aki volt«, vagy hogy »a sztár, amilyennek látszott, valóban sztár lett«. Az emberek el sem tudják képzelni, milyen kicsi a különbség az első és az utolsó között, vagy hogy az utolsó [is] mennyire gyors. Nem hiszem, hogy bárkinek is érdemes rosszul éreznie magát.”

Mugellóban aztán megtört a jég, és Acosta először nyert a Moto2-ben, majd egy montmelói hatodik hely után a Sachsenringen a dobogó második fokára állhatott fel. Utána viszont ismét negatív fordulat következett a pályafutásában, ugyanis egy motokrosszedzésen combcsonttörést szenvedett. A filmben édesapja felidézi, hogy ő maga nem tartotta jó ötletnek a tréninget, ám fia kedvében akart járni, íg végül teljesítette a kívánságát. A spanyol motoros azonban úgy véli, hosszú távon profitált a balesetből.

„Az, hogy azon a nyáron megsérültem, szerintem sokat segített nekem – jelentette ki. – Azt hiszem, segített abban, hogy másképp lássam a dolgokat. Úgy döntöttem, hogy elkezdek Adrival [Adrián Cases, Acosta edzője – a szerk.] dolgozni, hogy lehetőséget adok neki az iskolájában végzett munkája miatt. Szükségem volt egy kis környezetváltozásra, valakire, aki hajt, aki egy kis szikrát ad nekem, mert eljött az idő, amikorra már kicsit elegem lett az egészből. Talán mondhattam volna, hogy »itt a vége«, de arra sem volt okom, hogy abbahagyjam.”

Acostának két fordulót kellett kihagynia, mielőtt visszatérhetett volna a mezőnybe. A hátralévő nyolc hétvégén két győzelmet is szerzett, és a tabella ötödik pozíciójában végzett úgy, hogy a vizsgált időszakban mindenkinél több pontot gyűjtött. Tavaly pedig már a teljes idényt tekintve is mindenkinél jobbnak bizonyult. Ajo elárulta, hogy korábbi pilótája milyen módszert vetett be annak érdekében, hogy minél kevésbé térítsék el a nála a fókuszt.

Soha nem látott felvételek Acosta valenciai tesztjéről: „Hol vannak a ki*aszott gombok?”

„Többször is lecserélte a SIM-kártyáját, hogy ne zavarják meg a figyelmét, és fenn tudja tartani a koncentrációt – mondta a finn szakember. – Pedro a korához képest nagyon jó alapműveltséggel rendelkezik, és úgy érti az életet, mint egy sokkal idősebb ember. Ez megkönnyíti a munkára való összpontosítást és magát a munkát.”