back to top
2024. május 13. 06:16
KezdőlapMotoGPLovagi kitüntetést kapott Quartararo a francia elnöktől (videó)

Lovagi kitüntetést kapott Quartararo a francia elnöktől (videó)

Fabio Quartararo átvette a Francia Köztársaság Nemzeti Érdemrendjének lovagi rangját jelző kitüntetést Emmanuel Macron elnöktől. A 24 éves pilóta ezzel Forma–1-es és ralis legendákhoz csatlakozott.

Rendkívül megtisztelő elismerésben volt része Fabio Quartararónak. A 2021-es MotoGP-világbajnok átvette a Francia Köztársaság Nemzeti Érdemrendjének lovagi kitüntetését. A 24 éves motoros nem mástól, mint hazájának köztársasági elnökétől, Emmanuel Macrontól kapta meg az elismerést egy ceremónia keretében, amelyet a párizsi Élysée-palotában tartottak.

A Nemzeti Érdemrendet még I. Napóleon császár hozta létre. Quartararo ennek a lovagi címet, vagyis az első, legalacsonyabb fokozatát kapta meg. Mindezt egyébként már 2022. július 14-én, a francia nemzeti ünnepen bejelentették, de magára a ceremóniára csak kedden került sor, amikor a 24 esztendős motoros átvehette a jelvényt.

Az eseményre családja, valamint egyik barátja kísérte el, utóbbi le is videózta a pillanatot, amikor Macron átadja a kitüntetést hazája első királykategóriás világbajnokának. Utóbbi mindezt meg is osztotta a közösségi médiában. „Éljen Franciaország, éljen a köztársaság!” – fogalmazott, a bejegyzés alatt pedig a MotoGP hivatalos oldala és a vele köztudottan jó viszonyban lévő Moto2-es pilóta, Tony Arbolino is gratulált.

Quartararo egyébként nem az első személy az autó- és motorversenyzés világából, aki ilyen megtiszteltetésben részesült. A négyszeres Forma–1-es világbajnok még a következő, tiszti rangot is megkapta, rajta kívül a kilenc rali-világbajnoki címig jutó Sébastien Loeb vehette át a kitüntetést. A nyolc WRC-elsőségig jutó Sébastien Ogier pedig szintén ott volt a már említett 2022-es listán.

Quartararo Franciaország történetének hetedik gyorsaságimotoros-világbajnoka, de az első olyan, aki a királykategóriában ért fel a csúcsra. A Yamaha versenyzője 2019-ben mutatkozott be a MotoGP-ben, majd 2020-ban három futamot is nyert. Végül a 2021-es idény hozta meg számára a végső sikert, majd 2022-ben is az utolsó pillanatig harcban volt a győzelemért, de végül kikapott Francesco Bagnaiától.

Az előző szezonja nem alakult jól, miután a Yamaha jelentősen elmaradt az európai gyártóktól, különösen a Ducatitól. Quartararo egyértelmű előrelépést vár a hangvillásoktól, máskülönben elmondása szerint komolyan elgondolkozik a távozáson. Ebben segíthetnek a koncessziós jogok, amelyeknek köszönhetően a francia versenyző már a február 1-e és 3-a között esedékes shakedownon motorra ülhet.

Quartararo az életet sem élvezte a tavalyi év jelentős részében, még otthon sem érezte jól magát.