2024. április 27. 18:01
KezdőlapMotoGPIdén először gurult pályára Marc Márquez, Rossi is a motorra ült (képek)

Idén először gurult pályára Marc Márquez, Rossi is a motorra ült (képek)

A Ducati MotoGP-versenyzői is részt vesznek a hétfőn és kedden zajló portimãói Superbike-teszten. Sőt, rajtuk kívül Valentino Rossi és Luca Marini is pályára gördült, előbbi Yamahával, utóbbi Hondával.

A szabályok értelmében a MotoGP állandó pilótái egészen februárig nem ülhetnek fel a saját motorjukra a holtszezonban. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy nem motoroznak, sőt, még csak azt sem, hogy nem gördülhetnek ki egy épített aszfaltcsíkra. Ilyenkor ugyanis bevett szokás, hogy csatlakoznak a Superbike-világbajnokság tesztelő mezőnyéhez.

Milyen szabályok vonatkoznak a versenyzőkre a MotoGP holtszezonja alatt?

Ez történt most is. A Ducati pilótái ugyanis kivétel nélkül ott vannak a pályán Portimãóban, ahogyan kedden is motorra fognak ülni. Bár közülük sokan részt vettek a Valentino Rossi Ranch-án tartott 100 km dei Campioni elnevezésű eseményen, mások pedig alighanem szintén edzettek offroadmotoron, ez az első alkalom, hogy épített versenypályán körözhetnek.

Superbike-motoron tesztelhet idén először Marc Márquez és Bagnaia

Persze a szabályok miatt nem a saját motorjukra ültek fel, hanem a Ducatinak a Superbike-ban használt versenygépét, a tavaly és tavalyelőtt is mindhárom világbajnoki címet megnyerő Panigale V4R-t vették igénybe. Köztük volt Marc Márquez is, aki először próbálhatta ki a bolognaiaknak ezt a versenygépét, hiszen csak ezen a télen csatlakozott hozzájuk. A nyolcszoros világbajnok motorja a Gresini külsejének megfelelő színeket kapott.

Rajtuk kívül egyébként ketten is ott voltak a VR46 Akadémia azon tagjai közül, akik nem a Ducatit erősítik. Luca Marini a Honda CBR1000RR-R-re pattant fel, és a Moto2-ben szereplő Celestino Vietti is lehetőséget kapott. Sőt, maga az alapító, Rossi is pályára ment, ám ő a Yamaha nagyköveteként a hangvillások R1-esét kapta meg. Andrea Migno, aki nemrég edzőként és videoelemzőként csatlakozott a a VR46-hoz, szintén ott volt a pályán.

Egyelőre nincs hivatalos tájékoztatás az állásról, de a különböző felületekre néha kikerül az aktuális állás. Cikkünk írásának pillanatában a legutóbbi adatok szerint Francesco Bagnaia volt a leggyorsabb a MotoGP versenyzői közül, ám a jelek szerint csak a VR6-hoz köthető pilóták körei kerülnek fel az eredményjelzőre. Ami a Superbike mezőnyét illeti, Jonathan Rea vezetett a gyári BMW párosa, Michael van der Mark és Toprak Razgatlıoğlu előtt.

A MotoGP mezőnyének tagjai hamarosan a saját munkaeszközükön is megkezdhetik a felkészülést az új szezonra. Február 1-től 3-ig rendezik a sepangi shakedownt, ahol a tesztpilóták és az újonc Pedro Acosta mellett a koncessziós jogoknak köszönhetően a gyári Yamaha és Honda pilótái is motorra ülhetnek. Egy kétnapos pihenő után pedig jön a szintén háromnapos teszt ugyancsak Malajziában, amelyen természetesen már az egész mezőny részt vehet.