back to top
2024. május 02. 18:41
KezdőlapMotoGPMegvan a MotoGP és a Forma–1 közös hétvégéjének helyszíne?

Megvan a MotoGP és a Forma–1 közös hétvégéjének helyszíne?

Értesülések szerint a texasi Circuit of the Americas tulajdonosa bejelentkezett a MotoGP és a Forma–1 régóta tervezett közös hétvégéjének megtartására. A Dorna vezérigazgatója pedig nemrég elárulta, továbbra is gondolkoznak egy ilyen esemény megrendezésén.

Az autó-motorsport két legnagyobb érdeklődésre számot tartó sorozatának, a Forma–1-nek és a MotoGP-nek a vezetői régóta tervezik egy közös hétvége megrendezését. Nemrég Carmelo Ezpeleta, a Dorna vezérigazgatója elárulta, egyáltalán nem felejtették el ezt az ötletet.

Egy hétvégén a MotoGP és az F1 futama? – a két vezér ezen dolgozik

„Már nagyon régóta gondolkozunk ezen Stefano Domenicalival [a Forma–1 ügyvezető igazgatója – a szerk.], akivel hosszú évek óta rendkívül jó kapcsolatom van – idézi Ezpeletát a Marca. – Ez nem egy egyszerűen megvalósítható dolog, de nem tudjuk kiverni a fejünkből. Amennyiben lehetőség nyílik rá, akkor meg fogjuk csinálni.”

A döntéshozók részéről tehát megvan az akarat egy ilyen hétvége összehozására. Az viszont sokáig teljes homályba burkolózott, hogy melyik helyszínt jelölhetik ki erre a célra. Azonban nemrég a portugál Motorsport értesülései szerint az austini Circuit of the Americas (COTA) pályát tulajdonló és fenntartó cég (a Circuit of the Americas LLC.) felajánlotta, hogy tartsák náluk ezt a különleges fordulót.

A COTA abból a szempontból mindenképpen megfelelő lenne erre a célra, hogy jelenleg mindkét sorozat naptárában szerepel, tehát lényegében csak a két versenyt kellene egy hétvégére kiírni. Az üzleti szempontok mellett a döntésnél az is fontos tényező lehet, hogy ezen a pályán valószínűleg nem lenne szükség további a biztonságot növelő beruházásokra. Egyébként az amerikai pálya mellett a Red Bull Ring (Ausztria), Silverstone (Egyesült Királyság) és Loszaíl (Katar) helye tűnik hosszú távon biztosnak mindkét széria kalendáriumában.

Van egy ötödik pálya is, amelyet 2024-ben mind a MotoGP,  mind a Forma–1 meg fog látogatni, mégpedig a Circuit de Barcelona-Catalunya. Azonban az elmúlt időszak történései alapján úgy fest, hogy ez a betoncsík kiszorul az F1 naptárából. Nemrég ugyanis bejelentették, hogy 2026-tól egy új, madridi helyszínre költözik a sorozat Spanyol Nagydíja.

Klasszikus helyszíntől szabadul meg az F1 egy újabb utcai pálya kedvéért

Korábban az is felmerült, hogy a madridi félig állandó, félig ideiglenes utcai pálya lenne a közös hétvége színhelye, bár Ezpeleta akkor azt mondta, nem biztos benne, hogy egy ilyen helyszínre el lehetne vinni a MotoGP-t. Kiemelte, hogy nehéz lenne megfelelően széles bukótereket kialakítani ilyen körülmények között.