2024. április 27. 19:30
KezdőlapHírekRossi újra a pályán – másodpercekkel elmaradt a legjobbaktól (videó)

Rossi újra a pályán – másodpercekkel elmaradt a legjobbaktól (videó)

A portimãói Superbike-teszten Valentino Rossi is motorra ült, viszont nem tudta tartani a lépést a legjobb időket futó pilótákkal.

Ahogyan már korábban beszámoltunk róla, „külsősök” is pályára gurultak Portimãóban a Superbike-világbajnokság mezőnyének megrendezett teszt első napján, hétfőn. Többen közülük a keddi gyakorláson is részt vesznek, ám voltak olyanok is, akik megelégedtek ennyivel. Közéjük tartozik Luca Marini mellett Valentino Rossi is.

Idén először gurult pályára Marc Márquez, Rossi is a motorra ült (képek)

A Doktor annyiban kilógott a gyorsaságimotoros-világbajnokságot képviselő különítményből, hogy ő a többséggel ellentétben nem egy Ducati, hanem egy Yamaha hátán lovagolta meg a portugál pálya „hullámait”. Rossinak a japán gyártó márkanagyköveteként valószínűleg nem igazán lehetett volna más választása.

Rossi a tőle elválaszthatatlan Yamaha R1 GYTR VR46 Tribute motorral vágott neki a tesztnek. Ezt a gépet még 2021-ben kapta ajándékba a gyártótól, amelynél így akarták megköszönni a hozzájárulását a márka jó hírének növeléséhez.

A Yamahánál az ajándéknak szánt motort – amelynek alapját a Superbike-világbajnokságon is megtalálható YZF-R1 képezte – a GYTR-katalógusban (Genuine Yamaha Technology Racing: „kiegészítők a versenyzés és a teljesítmény szerelmeseinek”) megtalálható legjobb alkatrészekkel szerelték fel. Ez többek között Öhlin-felfüggesztést és REX 140 Marelli ECU vezérlőegységet jelent.

A Yamaha a motor festését a legendás tervezőre, Aldo Drudira bízta. Az olasz designer nevéhez kötődik Rossi korábbi sisakjai mellett a VR46 idei arculata is.

Hétfőn a „külsős” pilóták közül Francesco Bagnaia motorozta a legjobb időt (1:43.090), bár a két Márquez nem szereltetett fel mérőeszközt, így az ő eredményeik nem kerültek nyilvánosságra. Egyébként a nap leggyorsabbja az előző héten is villogó Nicolò Bulega volt (1:39.913), viszont Toprak Razgatlıoğlu nagyon közel tudott hozzá kerülni (1:40.007).

A Yamahát hárman képviselték a „külsősök” csoportjában, Rossi mellett az Akadémiáját  képviselő Moto2-es pilóta, Celestino Vietti, és a VR46-hoz nemrég edzőként és videóelemzőként csatlakozó Andrea Migno is az R1-et választotta. Közülük Viettinek volt a legjobb a tempója (1:43.713), míg a kilencszeres világbajnok a második (1.44.703), Migno pedig a harmadik (1:45.026) „helyre” ért oda. Így elmondható róluk, ahogyan az összes többi beugróról is, hogy nem igazán tudták felvenni a versenyt a Superbike-világbajnokság élmenőivel.