back to top
2024. május 03. 06:57
KezdőlapHírekElhunyt a Suzuki legendás csapatfőnöke, aki kétszer is felért a királykategória csúcsára

Elhunyt a Suzuki legendás csapatfőnöke, aki kétszer is felért a királykategória csúcsára

Meghalt Garry Taylor, a Suzuki királykategóriás istállójának legendás csapatfőnöke, akinek az irányítása alatt két 500 köbcentis világbajnoki címet szerzett az alakulat.

Január 30-án elhunyt Garry Taylor, a Suzuki királykategóriás istállójának korábbi csapatfőnöke. A brit szakembert 74 éves korában, családja és barátai körében érte a halál, amelynek pontos okát nem hozták nyilvánosságra, csak annyit lehet tudni, hogy Taylor régóta küzdött egészségügyi problémákkal.

Az 1949-ben született Taylort már gyerekkorától vonzotta a benzingőz, fiatalon maga is elindult amatőröknek szervezett futamokon utcai autójával, majd versenybíróként is tevékenykedett. Később a reklámiparban helyezkedett el, és ezen a munkáján keresztül került a Suzukinak az 500 köbcentis világbajnokságon működő istállójához.

Taylor a háttérből már Barry Sheene 1976-os – amely a Suzuki első királykategóriás trófeája volt – és 1977-es bajnoki címeiből is kivette a részét, ahogyan Marco Lucchinelli 1981-es és Franco Uncini 1982-es diadalainak idején is a csapatnál dolgozott.

Viszont az ő ideje igazán csak a 80-as évek közepén jött el, amikor átvette a csapatfőnöki pozíciót, amelyből végül csak 2004-ben vonult vissza, amikor már ő volt a legrégebb óta hivatalban lévő csapatfőnök a királykategóriában. „A Suzuki csapatfőnökének lenni a világ legjobb munkája volt, amelynek ténylegesen élveztem minden napját” – mondta az istállótól való távozásakor a Roadracing World szerint.

Taylor kétszer ért fel a királykategória csúcsára, 1993-ban Kevin Schwantz, 2000-ben pedig Kenny Roberts Jr. szerzett bajnoki címet az irányítása alatt álló alakulat színeit képviselve. Schwantz egész pályafutása összefonódott a szakember nevével, hiszen az amerikai pilóta egész karrierjét a Suzukinál töltötte.

Taylor visszavonulása után a Londontól délre fekvő Redhillben telepedett le feleségével, lányával és kutyáival. A motorsporttól azért nem távolodott el teljesen, hiszen több fiatal pilótát is támogatott, illetve a Goodwoodi Sebességfesztiválra is rendszeresen ellátogatott. Ennek a rendezvénynek a 2022-es kiadásán készült cikkünk borítóképe, amelyen Taylor (jobbra) Schwantz társaságában látható.

Legkedveltebb mondása a következő volt: „illegitimi non carborundum”, vagyis „ne hagyd, hogy a gazemberek legyűrjenek”. A történészek ezt a latin mondást a brit titkosszolgálattól eredeztetik, melynek tagjai a második világháború korai szakaszában kezdhették el használni. Nem véletlen tehát, hogy az angol Taylor pont ezt választotta kedvencéül.

Suzuki: az 500 dobogóhoz vezető út mérföldkövei