back to top
2024. május 02. 23:41
KezdőlapSuperbikeCsak Razgatlıoğlu tudta megelőzni a Ducati legyőzhetetlennek tűnő újoncát a portimãói teszten

Csak Razgatlıoğlu tudta megelőzni a Ducati legyőzhetetlennek tűnő újoncát a portimãói teszten

Kétnapos tesztet rendeztek a Superbike-világbajnokság mezőnyének Portimãóban. A gyakorlás Nicolò Bulegáról és Toprak Razgatlıoğluról szólt, senki sem tudta felvenni velük a versenyt.

Hétfőn és kedden Superbike-gépektől volt hangos a portimãói pálya, a világbajnokság mezőnye tesztelt a Dél-Portugáliában fekvő aszfaltcsíkon. Egy lassan csordogáló első nap után a másodikon gyorsultak fel igazán az események és a versenyzők is, a többség ekkor futotta a saját legjobbját. A főszerepet a már az előző heti jerezi teszten is villogó Nicolò Bulega mellett ezúttal Toprak Razgatlıoğlu játszotta, szinte folyamatosan valamelyikük neve mellett állt az aktuális legjobb idő.

Meglepő eredmény a Superbike-vb jerezi tesztjén, a küszködő Bautista újonc csapattársa zárt az élen

A teszt nagyobb része során Bulega állt az első helyen, ráadásul az újonc kedden kora délután egy nagyszerű körrel (1:39.275) megdöntötte a pályacsúcsot, amelyet Jonathan Rea futott a 2022-es Portugál Forduló időmérőjén (1:39.610). Ezt viszont Razgatlıoğlu nem hagyta válasz nélkül, először csak körülbelül öt századmásodperccel (1:39.225), később pedig közel egy tizeddel (1:39.189) javította meg a Ducati pilótájának idejét.

Az ellenfelek legnagyobb bánatára Bulega arról nyilatkozott a sorozat honlapjának, hogy egyelőre nem százszázalékos a teljesítménye a Ducatival, még jobban adaptálódnia kell a motorhoz. Az olasz pilóta hozzátette, hogy a jerezi teszthez képest sikerült előrelépniük a csapatával, legfőképpen a fékezés terén.

A BMW Jerez után Portimãóból is elégedetten távozhatott, hiszen mind a négy pilótájuk a legjobb tízben zárt. Amennyiben márkánként csak az első két versenyzőt nézzük, akkor egyértelműen kijelenthető, hogy a müncheniek motorja volt a leggyorsabb a teszten. Ezzel igazolódni látszanak Razgatlıoğlu szavai, aki korábban arról beszélt, hogy az M1000RR-ben megvan a potenciál a bajnoki dobogó eléréséhez. A török pilóta után csapattársa, Michael van de Mark érte el a legelőkelőbb helyezést, ötödik lett (1:39.617), a kettőjükkel összevesző Scott Redding kilencedikként zárt (1:40.135).

„Őrültség”, „tiszteletlenség” – így látták az egymás közötti incidenst Razgatlıoğlu márkatársai

A Yamaha sem lehet boldogtalan a végeredménnyel, hiszen három pilótát is tudtak delegálni a legjobb tízbe. Azonban kisebb meglepetésre nem Rea, hanem Remy Gardner volt a leggyorsabb közülük, az ausztrál versenyző negyedik lett (1:39.566). A hatszoros világbajnok végül hetedikként zárt (1:39.685), még csapattársa, Andrea Locatelli is megelőzte egy pozícióval (1:39.658).

A Kawasaki viszont úgy tűnik, hogy teljesen el van veszve. A második nap végén egyedül Alex Lowes képviselte a gyártót a legjobb tízben, ő viszont kiemelkedően teljesített, hiszen a harmadik legjobb idővel zárt (1:39.521). Az eredményeket böngészve Lowes után a japánok következő pilótáját, Axel Bassanit csak a tizenkettedik pozícióban találjuk (1:39.521).

Álvaro Bautista az előző héthez hasonlóan most is alulteljesített önmagához képest. A sérüléssel és a hét kilogrammnyi ballaszttal küzdő pilóta az első nap még a nyolcadik helyen zárt, ám a másodikon jött újra a feketeleves. Bautistának a mezőny többi részéhez képest sokkal kevesebbet sikerült gyorsulni hétfőről keddre, így a teszt végén csak a tizenhatodik legjobb idő (1:40.645) állt a neve mellett. A kétszeres Superbike-bajnok viszont elmondta a SPEEDWEEK.com-nak, hogy jelentősen előre tudott lépni a fájdalom kezelésében. Ezután nevetve hozzátette, büszke arra, hogy így is meg tudta előzni Valentino Rossit, aki néhány másik „külsős” pilótával együtt vett rész a gyakorláson.

Rossi újra a pályán – másodpercekkel elmaradt a legjobbaktól (videó)

A jerezi teszten az ötödik helyen végző Andrea Iannone teljesítménye szemmel láthatóan visszaesett erre a hétre, Portimãóban csak a tizenhetedik pozícióban zárt (1:40.654). Iannone még hétfőn délután arról számolt be a SPEEDWEEK.com-nak, hogy problémákkal küzdenek a motor megfelelő beállítása kapcsán. Denis Sacchetti, a Team Go Eleven csapatfőnöke viszont úgy látta, csak a lágy gumi használatával vannak gondjaik, hiszen a keményeken pilótája akkor is jó időt tudott futni, amikor kényelmetlenül érezte magát a motoron.

A Superbike-világbajnokság portimãói tesztjének második napjának végeredménye