back to top
2024. május 03. 20:40
KezdőlapSuperbikeRazgatlıoğlu és Redding összeszólalkozott a jerezi teszt után, egy előzés volt a...

Razgatlıoğlu és Redding összeszólalkozott a jerezi teszt után, egy előzés volt a kiváltó ok

A Superbike-világbajnokság képnapos jerezi tesztje után Toprak Razgatlıoğlu és Scott Redding üzengetett egymásnak a médián keresztül. Ennek az volt a kiváltó oka, hogy Redding a török pilóta szerint feleslegesen elkezdte „támadni” Razgatlıoğlu csapattársát.

Kétnapos tesztet tartottak a Superbike-világbajnokság mezőnyének Jerezben. Több szempontból is érdekesen alakult a gyakorlás, az eredmény mellett Toprak Razgatlıoğlu és Scott Redding nyilvános vitája is felkavarta a port. A konfliktus úgy indult, hogy a csütörtöki etap után Razgatlıoğlu kritizálni kezdte Redding manővereit, ugyanis Gloucester szülötte szerinte ok nélkül megtámadta csapattársát, Michael van der Markot.

Meglepő eredmény a Superbike-vb jerezi tesztjén, a küszködő Bautista újonc csapattársa zárt az élen

„Én Michaelnek akartam referenciaként szolgálni, hogy segítsem egy kicsit. Aztán Scott harcolni kezdett vele mögöttem, ami nem volt szép tőle, hiszen ez csak egy teszt volt – mondta Razgatlıoğlu a SPEEDWEEK.com-nak. – Scott úgy támadta Michaelt mintha éppen versenyeztek volna. Mi mind BMW-pilóták vagyunk, miért nem maradt mögöttünk? Azt meg tudom érteni, hogy miért követett minket, de az előzési manőver teljesen felesleges volt.”

Redding azonban úgy látja, hogy nem történt semmi, amiért számon lehetne őt kérni. „Nem akarok úgy vezetni, mint egy idióta, én a leggyorsabb srác mögött akarok menni, ahogyan ezt tavaly is tettem itt az időmérőn. A lehető legjobban ki akartam aknázni a lehetőségeimet. Viszont nem vártam rájuk, csak úgy alakult, hogy éppen mögéjük jöttem ki a bokszból, szóval akkor abból a helyzetből hoztam ki a lehető legtöbbet. Toprak egyáltalán nem volt érintett ebben, nem is vehette észre, mivel eléggé elől volt. Egyszer sem előztem meg őt, csak van der Markot. Ez egy szabad pálya, mindenki azt csinál, amit csak akar.”

Az eset értelmezésekor nem lehet elmenni amellett, hogy a BMW-hez most csatlakozó Razgatlıoğlu kiszorította a gyári csapatból Reddinget, aki így idén a Bonobo Action nevű szatellitistálló színei fogja képviselni. Az angol versenyző korábban maga is elismerte, hogy megváltozott a szerepe, hiszen 2022-ben még ő érkezett megmentőként a müncheniekhez, most viszont legfeljebb a másodhegedűs szerepét tudja majd betölteni. Ez biztosan nyomot hagyott a 31 éves motoroson, ami nemrégiben adott nyilatkozatain is meglátszik.

Redding nem tartja jobbnak Razgatlıoğlut magánál

A konfliktustól eltekintve a BMW elégedetten zárhatta a tesztet, hiszen az összes versenyzőjük gyors tudott lenni a motorral. Razgatlıoğlu mindkét nap a negyedik, Redding csütörtökön a harmadik helyen zárt, illetve van der Mark és Garrett Gerloff tempója is biztató volt. A török pilóta utólag elmondta, még nem érzi tökéletesen magát a M1000RR-ren, de összességében nagyon elégedett, valamint arra is kitért, hogy melyik területen kell még fejlődniük.

„Csak az elektronikát kell még egy kicsit hozzáigazítanunk [a vezetési stílusomhoz]. Jelenleg azon dolgozunk, hogy megtaláljuk a legjobb beállításokat a fékezéshez. Az már most jó, hogy maximális dőlésszögben is tudok fékezni – idézi Razgatlıoğlut a SPEEDWEEK.com. – Mindenki azt mondja, hogy ennek a motornak nincs meg a potenciálja a legjobb három hely elérésére. Ha ez így lenne, akkor nem tudnánk 1:39 alatti köröket futni vele itt, Jerezben. Én pedig könnyedén futottam 1:38-as kört ezzel a motorral, ami elég jó. Boldog vagyok, mivel még nem érzem magamat százszázalékosnak ezzel a géppel, viszont még mindig van időnk a fejlődésre.”

A Redding által eddig alábecsült Razgatlıoğlu lehet a megoldás a BMW legnagyobb problémájára