back to top
2024. május 09. 00:23
KezdőlapMotoGPEgykori főnökük elárulta, mi volt a legnagyobb különbség Marc Márquez és Stoner...

Egykori főnökük elárulta, mi volt a legnagyobb különbség Marc Márquez és Stoner között

Livio Suppo, aki Marc Márquez és Casey Stoner csapatfőnöke is volt, elárulta, miben különbözik leginkább a két versenyző személyisége.

Sokan próbálták már összehasonlítani a 2002 óta íródó MotoGP-korszak legeredményesebb pilótáit, köztük a két bajnoki címet szerző Casey Stonert és az (eddig) hat trófeáig jutó Marc Márquezt. Nemrég Livio Suppo is megosztotta az ebben a kérdésben alkotott véleményét, de ő nem a motorosok versenyzési stílusát, hanem a személyiségüket vetette össze, mivel szerinte ezen a téren különböznek leginkább egymástól.

Miben volt jobb Rossi és Márquez, és miben Stoner? – Lorenzo válaszolt

Suppo mindkét versenyzőt jól ismerheti, hiszen ő volt a Ducati csapatfőnöke, amikor Stoner 2007-ben bajnokságot nyert az istállóval, majd a Hondához szerződött, ahol az ausztrál pilóta 2011-es címe mellett Márquez első négy trófeájának a megszerzéséből is kivette a részét.

„Gyorsaság és tehetség szempontjából nagyon hasonlóak, viszont teljesen különböző a személyiségük – idézi Suppót a Crash.net. – Egy nagyon különleges dolog Marc azon képessége, hogy mindig mosolyog és jó kapcsolatot alakít ki a körülötte lévő emberekkel. Nem hiszem, hogy volt akár egy olyan nap, amikor Marc ne szeretett volna [MotoGP-pilóta lenni], ő mindig pozitív volt.”

„Casey egy bonyolultabb személyiség, és valószínűleg ez a valódi oka annak, hogy miért döntött annyira korán, alig huszonhét évesen a visszavonulás mellett. Ami persze teljesen érhető, ha a versenyzés egy mentálisan nagyon megerőltető tevékenység volt a számára, illetve, ha nem tudott elégedett lenni azzal, amit csinált. Teljesen megértem a döntését. Természetesen ez egy eléggé sajnálatos dolog volt, hiszen egy hihetetlen tehetségről beszélünk, és jó lett volna látni, hogy Marc és Casey egyszerre a pályán van, amire végül sohasem volt alkalmunk.”

Stoner a 2012-es szezon után vonult vissza. Azért döntött így, mert az utolsó éveiben szörnyű gondolatok gyötörték a hatalmas stressz miatt, és elmondása szerint minél gyorsabban ment a pályán, annál inkább meg akart halni. Pár évvel később derült csak ki, hogy a krónikus fáradtság, a szorongásos betegségek egyik fajtája alakította ki nála ezt a versenyzést lehetetlenné tevő mentális állapotot.

Minden idők legnagyobbja lehetett volna, de ő meg akart halni

Southport szülöttének visszavonulása előtt arról szóltak a hírek, hogy a 2013-as szezontól a friss Moto2-es bajnok Márquez lesz majd a csapattársa a Hondánál. Suppo most megerősítette, hogy valóban ezzel a párossal akartak nekivágni az idénynek. „Viszont nem hiszem, hogy panaszkodhattunk volna, hiszen a csapat úgy is nagyon erős éveket produkált, hogy Dani [Pedrosa] és Marc voltak a pilótáink.