2024. április 27. 07:45
KezdőlapOffroadLiszka a hajrában bukta el az utolsó futam dobogóját, Bolt sérülten is...

Liszka a hajrában bukta el az utolsó futam dobogóját, Bolt sérülten is letarolta a mezőnyt Budapesten

Liszka Roland sokáig a második helyen haladt a Superenduro-vb budapesti fordulójának harmadik futamán, de végül lecsúszott a pódiumról, azonban megőrizte harmadik pozícióját a tabellán. Szőke Márk egy tizedik és két tizenegyedik helyet ért el a Prestige-ben, melynek mezőnyét Billy Bolt sérülten is leiskolázta.

Szombaton este rendezték a Superenduro-világbajnokság budapesti fordulóját, a Superenduro GP of Hungaryt. A helyszín ezúttal nem az elmúlt években megszokott Papp László Sportaréna volt, hanem az MVM Dome. Ennek megfelelően a nézőszámot illetően új rekord született, hiszen több mint 12 ezer szurkoló látogatott ki az eseményre.

Ami a magyarokat illeti, Zsigovits Norbert sérülés miatt nem indulhatott el, így a Prestige kategóriában egyedül Szőke Márk képviselte hazánkat, míg a juniorok között Liszka Rolandnak lehetett szurkolni. A hivatalosan a délelőtti programba tartozó, de valójában már igencsak a délutánba nyúló időmérők során előbbi saját csoportjában a hatodik, összességében a tizenegyedik, míg utóbbi saját csoportjában a második, míg összesítésben a negyedik pozícióban zárt.

Zsigovits sérülése miatt nem tud rajthoz állni, de így is ott lesz a Superenduro GP of Hungaryn

Az esti program a nyitóünnepség után a Superpole-lal kezdődött, ahol a Prestige kategória időmérőjének hét legjobbja ismét összecsaphatott, hogy eldöntsék egymás között az első sor pozícióit. Meglepetésre nem a bajnokságot vezető Billy Bolt, hanem első számú riválisa, Jonny Walker futotta meg a legjobb időt, így övé lett a 3 pont, míg honfitársa csak 2-vel gazdagodott. Manuel Lettenbichler 1 egységet szerzett, míg mögöttük Will Hoare, Eddie Karlsson, Mitchell Brightmore és Dominik Olszowy lett a sorrend.

Az első futamon Szőkének többször is gondja akadt a köves emelkedőn, valamint a mátrixon, és nagyon hamar lekörözték. Végül a tizedik helyen zárt, miután egyedül Alonso Trigót előzte meg. Az élen drámaian alakult a küzdelem. Az amúgy sem teljesen egészségesen versenyző Bolt viszonylag simán vezetett, amikor egy lekörözés során ütközött Lettenbichlerrel, és megsérült a térde. Ennek ellenére nyert, de így látszólag még nehezebb helyzetbe került. Mögötte Walker és Diogo Moreira zárt.

A második, fordított rajtráccsal induló futamon Szőke hamar visszaesett a mezőny második felébe, de a nyolcadik helyet viszonylag sokáig tudta stabilizálnia. Utána viszont többször is estek előtte, ezért végül a tizennegyedik helyen ért célba. Bolt szemmel láthatóan sántikált, ennek ellenére ellentmondást nem tűrő módon nyerte meg a futamot, még úgy is, hogy többször is hibázott. A második helyért Vieira és Brightmore vívott nagy csatát, amelyből utóbbi jött ki győztesen. Walker csak ötödik lett, és kört kapott honfitársától, ráadásul Hoare-ral még ütközött is.

A harmadik futamon Szőke megfontoltan haladt, és kikerülte az előtte hibázókat, egyszer viszont nem figyelt, és kis híján kiütötte az őt leköröző Walkert. Végül ismét a tizenegyedik helyen ért célba, így 16 pontjával a teljes napot tekintve is ez a pozíció lett az övé. A rajtnál Walker jött el elsőként, és egy ideig Bolt előtt maradt, de aztán az éllovas otthagyta őt, és a harmadik futamot is megnyerte. A harmadik pozíciót ezúttal Lettenbichler szerezte meg.

Superenduro GP of Hungary, Szőke Márk 2024
Fotó: Makai Gergely/MGR Images

A Junior kategória első futamán Liszka többször is a sziklás szakasz külső ívén előzött, egyszer pedig a második mátrix utáni kanyarban. Szinte végig Raúl Guimerával harcolt, ám többször is előfordult, hogy a lekörözöttek miatt nem tudott előzni. Az utolsó esélyét pedig az vette el, hogy őt körözték le, így ötödikként zárt. A futam elején Milan Schmüser vezetett, majd Suff Sella állt az élre, de Ashton Brightmore aztán viszonylag simán nyert a német és az izraeli versenyző előtt.

A fordított rajtrácsos második futamon Liszka elesett a mátrixnál, de aztán hamar vissza tudott zárkózni. A technikás részeken többször hibázott, az alaptempója viszont kiváló volt, így ismét az ötödik pozícióban zárt. Az első hármas sorrendje megegyezett az első futaméval, Brightmore pedig ezúttal is lekörözte Sellát.

A harmadik futamon Brightmore rögtön elesett, és kicsit Liszkát is feltartotta. A magyar versenyző azonban nem sokkal később feljött a második helyre a mezőnytől elhúzó Sella mögé. Szinte az egész futamon ott haladt, de a végén nagyon balszerencsésen jöttek ki számára a mátrixokon kialakult tumultusok, és végül meg kellett elégednie a hatodik hellyel. Sella hatalmas fölénnyel nyert, Brightmore visszazárkózott a második helyre, míg a harmadik Serra Marc Fernández lett. Liszka 38 ponttal az ötödik pozícióban fejezte be a Superenduro GP of Hungaryt, de a tabellán megőrizte harmadik helyét, hiszen 190 egységének köszönhetően 7-tel előzi meg Fernándezt.

Ami a Budapesten záruló Európa-kupát illeti, Xavier Leon Sole úgy érkezett meg a helyszínre, hogy már az első futamon bebiztosíthatta az összetettbeli sikerét. Ez meg is történt, hiszen megnyerte az első futamot Dustin McCarthy és Hubert Żbikowski előtt, Tádics Dániel pedig tizenegyedikként zárt. A második, fordított rajtrácsos viadalon az amerikai pilóta diadalmaskodott a spanyol és a lengyel előtt. Tádics ezúttal tizedikként zárt, majd úgy fogalmazott, hogy a végére nagyon elfáradt.

Az est végén azt is bejelentették, hogy mikor lesz a jövő évi Superenduro GP of Hungary. A pontos időpont 2025. február 8-a.

A Prestige kategória állása

  1. Billy Bolt 301 pont
  2. Jonny Walker 268 pont
  3. Manuel Lettenbichler 193 pont

11. Szőke Márk 64 pont

13. Zsigovits Norbert 37 pont

A Junior kategória állása

  1. Ashton Brightmore 272 pont
  2. Suff Sella 262 pont
  3. Liszka Roland 190 pont

Az Európa-kupa végeredménye

  1. Xavier Leon Sole 149 pont
  2. Alessandro Azzalini 101 pont
  3. Maciej Więckowski 98 pont

14. Tádics Dániel 22 pont

22. Sánta Gábor 6 pont